Novaković: U Vojvodini se radi ono što narede Andrej Vučić i Zvonko Veselinović 1Borislav Novaković Foto: N1

Dolaskom Aleksandra Vučića na vlast vratio nam se jedan srednjevekovni fenomen: opštine u Srbiji kao da su nahije. Stvoren je fenomen Simonovića, Jutke…

Ali i mnogih drugih u Srbiji, koji se kao predsednici opština iz redova SNS-a ponašaju kao gospodari života i smrti. Umesto da služe narodu, oni gospodare narodom. U tom načinu funkcionisanja postoji hijerarhija i nadređenost. Oni koji vode opštine tu su da naređuju a svi ostali da izvršavaju njihova naređenja. Tako ne može ni u vojsci, kaže u razgovoru za kragujevački portal “Glas Šumadije” bivši gradonačelnik Novog Sada i visoki funkcioner Narodne stranke Borislav Novaković, koji je i poslanik u vojvođanskom parlamentu

Ističe, pritom, da je potpuno poražavajuće to što je “Aleksandar Vučić je impregnirao sve krininalne strukture u ovoj državi”, a što je najočitije u Novom Sadu i Beogradu..

On (Vučić), tvrdi sagovornik “Glasa Šumadije”, nije predsednik države, on je šef mafije.

On hapsi samo one delove kriminalnih struktura koje, prema Novakovićevim rečima, nisu pod njegovom kontrolom, čisteći tako prostor za one kriminalne strukture koje su mu lojalne.

-U Novom Sadu cela kriminalna scena je zadužena za prikupljanje kapilarnih glasova. Kriminalci kupuju glasove za račun i u ime SNS-a u Novom Sadu. To potpuno obesmišljava politički život. To urušava državu. Država funkcioniše preko zakona i institucija. Vučić je suspendovao državu. Država je sadržana u njegovoj volji ili zlovolji. I radi se ono što on naredi na nivou države, a u Novom Sadu i Vojvodini radi se ono što narede Andrej Vučić ili Zvonko Veselinović. To nije politika. To je mafija. I to tako treba nazvati, tvrdi Novaković

Pojašnjava da ceo sistem u Vojvodini funkcioniše na principu koordinatora, koji su, kaže, po pravilu članovi Izvršnog odobora SNS-a koji, vojnički rečeno, “duže” određen broj opština i hijerarhijski su nadređeni predsednicima opština i gradonačelnicima.

Predsednici opština i gradonačelnici, navodi nekadašnji prvi čovek vojvođanske prestonice, ne smeju ništa da urade bez saglasnosti koordinatora, a ovi bez saglasnosti Andreja Vučića, koji je “šef u Novom Sadu i celoj Vojvodini”.

– Ne možete nikoga da zaposlite a da ne pitate koordinatora. Ne možete da realizujete javnu nabavku, izvršite uplatu iz budžeta… Gradonačelnici i predsednici opština su bez autonomije. Oni su činovnici, ne države, već vlastite stranke. Sve javne nabavke su nameštene, zna se ko dobija posao i po kojoj ceni. Od toalet papira, do gradne bulevara, upozorava Novaković, uz napomenu da će protesti (protiv režima Aleksandra Vučića – prim. Z.R) obeležiti politički život Srbije do narednih izbora.

Protesti, poručuje, neće prestati, možda će menjati formu, intenzitet, način na koji ćemo protestovati, ali protesti neće stati. Savez za Srbiju, dodaje, neće učestvovati na izborima bez ispunjenja dva uslova – slobodnih medija i fer izbornih uslova. Mislite li da je građaninu koji svakog vikenda „preživi“ po jedan mali rat na televizijama sa nacionalnom frekvencijom, jasno šta opozicija traži?

– Nikada u novijoj političkoj istoriji nije dolazilo do kriminalizacije izbornog procesa. Bilo je nepravilnosti, ali nije bilo upliva kriminala. Kriminal je kada stotine džipova sa nabildovanim, istetoviranim, ćelavim i kratkih vratova ljudima dolaze u mesta u kojima se održavaju izbori. Kada ti ljudi sa džakovima para idu od vrata do vrata i bukvalno kupuju glasove. U Novom Sadu i Vojvodini taj fenomen je metastazirao. Nekada kombiji i automobili stoje ispred glasačkog mesta i kao na pijaci kupuju glasove. Ili preko puta glasačkog mesta, što sam video, u kafani sedi lokalni predstavnik SNS-a, uz određenu kriminalnu strukturu, ko želi da glasa za novac, dolazi do stola, uzima pare i ide na glasanje. Zašto bismo mi to oprostili Aleksandru Vučiću? On će zbog toga morati da odgovara, veruje Novaković.

Posledni izveštaj Evropske komisije tumači kao pad međunarodne podrške Aleksandru Vučiću. Oni su mu, veli, pokazali žuti karton, a već su se mašili za džep da pokažu još jedan. A drugi žuti karton je – crveni. Dali su mu, prema mišljenju Novakoviča. do znanja da vide šta se događa, da mora da menja praksu i poručili da, ako ne bude menjao praksu, za njih neće biti prihvatljiv kao sagovornik. Ne možete gušiti medijske slobode, državu voditi mimo institucija, preko vlastite mafijaške organizacije koju ste stvorili, ne možete krasti izbore… To nisu evropski standardi.

Na pitanje: “Zašto više niko ne pominje regionalizaciju i decentralizaciju?”, Novaković odgovara da da je to poitanje za postvučićevsku Srbiju. Moramo prvo, smatra, da uspostavimo državu, da vratimo značaj institucijama, zakonima…

-Kada uspostavimo državu koja funkcioniše preko institucija, a ne kao sada preko paralelnih stranačkih struktura, možemo da postavimo sebi pitanje – kakvu državu želimo, manje ili više decentralizovanu. Pitanje regionalizacije i decentralizacije će se otvoriti, jer većina regionalnih centara, Niš i Kragujevac, uz Novi Sad, osećaju potrebu za većom decentralizacijom i deakumulacijom vlasti. To je tema o kojoj treba govoriti i nešto što treba podržati, kaže Novaković .

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari