Novi Pazar: Generalni konzulat BiH do kraja godine 1Foto: S.Župljanin/ Ambasadorka BiH Aida Smajić sa novopazarskim gradonačelnikom Nihatom Biševcem

Ambasadorka BiH u Srbiji Aida Smajić, prvi je zvaničnik te zemlje, koji je posetio Novi Pazar.

Nakon razgovora sa novopazarskim gradonačelnikom Nihatom Biševcem, ambasadorka Smajić je ocenila da će „otvaranje konzulata BiH u Novom Pazaru doprineti unapređenju odnosa dve države, koji su dobri, ali ima prostora za njihovo unapređenje“.

-Verujem da će generalni konzulat u ovom gradu biti otvoren do kraja ove godine. Otvaranje konzulata je i dobra prilika da se Bošnjaci iz Novog Pazara povežu sa Bošnjacima u BiH – istakla je ambasadorka Smajić i podsetila da je Vlada Srbije dala saglasnost za otvaranje konzulata, nakon godinu i po dana od podnošenja zahteva, a „mi smatramo da je to dobra politička odluka i pozdravljamo je“. Njoj još nije poznato koga će Predsedništvo BiH imenovati za konzula i koliko će biti zaposlenih u tom predstavništvu.

Gradonačelnik Novog Pazara Nihat Biševac smatra da će otvaranje tog diplomatskog predstavništva za građane i brže rešavanje administrativno pravnih poslova, jer će to „doprineti institucionalnoj povezanosti i povećanju saradnje u privrednoj, kulturnoj i svim drugim oblastima“.

Biševac je najavio i „uskoro otvaranje i konzulata Turske“.

Nakon posete gradskoj upravi ambasadorka BiH je razgovarala sa rukovodstom Bošnjačkog nacionalnog saveta (BNV), gde je ponovila svoj stav da će, osim unapređenja bilateralnih odnosa Srbije i BiH, otvaranje generalnog konzulata „doprineti da se Bošnjaci, iz opština sa prostora Sandžaka, i Bošnjaci iz BiH, više povežu, da budu bliži jedni drugima i da gaje odnose u smislu zajedničkih interesa, ostvarivanja njihovih prava, te njihovoj zastupljenosti ovde u Srbiji“.

Predsednica BNV Jasmina Curić ocenila je da je otvaranje konzulata BiH u ovom gradu „dobar početak poštovanja principa reciprociteta, dobrih diplomatskih odnosa između Srbije i BiH, s obzirom da Srbija ima dva generalna konzulata u BiH, u Mostaru i Banjaluci i konzularnu kancelariju u Drvaru“ ali i da će olakšati život građana Sandžaka i BiH, jer sandžački Bošnjaci imaju porodične,prijateljske, poslovne i mnoge druge veze.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari