Potpisivanje Sporazuma sa narodom na protestu u Beogradu (VIDEO) 1Foto: Aleksandra Popović

Jedanaesti protest „Jedan od pet miliona“ završen je večeras ispred Doma Narodne skupštine, gde su upaljene baklje i razvijen veliki transparent „Počelo je“. Novi je zakazan za sledeću subotu.

Učesnici su večeras nosili transparente: „Pozlilo nam je od tvojih uspeha“, „Istina je dragocena zato je retko koristiš“, „Vučiću super si, ali sada idi“, „Vučić je najhrabriji na svetu, jer se ničega ne stidi“.

Među transparentima se našao i jedan sa likom ministra odbrane Aleksandra Vulina. Tokom protesta puštala se muzika sa razglasa, a čule su se i pištaljke.

Večeras  je centralni motiv protesta bio potpisivanje Sporazuma sa narodom, koji su sačinili predstavnici većine opozicionih stranaka na inicijativu Saveza za Srbiju. 

Na protestu su se delili primerci ovog dokumenta sa objašnjenjem na šta se opozicija obavezuje u slučaju dolaska na vlast, a građani su mogli da ih potpisuju i ubace u kutije. 

Potpisivanje Sporazuma sa narodom na protestu u Beogradu (VIDEO) 2
Foto: Aleksandra Popović

Srđan Škoro je rekao da su građani 19. januara tražili da opozicija predloži kako će biti kontrolisani i smenjeni, ako dođu na vlast i kako će izgraditi sistem, a da je opozicija dala Sporazum sa narodom.

„Ovaj sporazum je potpisala opozicija, danas je na nas red“, rekao je Škoro i najavio da će se kutije za potpisani sporazum nalaziti i večeras ispred Skupštine Srbije.

Prelević: Vučić je zaboravio da je Milošević bio naš kondicioni trener

Na početku protesta građanima se obratio advokat Božo Prelević.

Prelević je u ime građana zatražio da vlast poštuje sopstveni Ustav, zakone i prihvaćene konvencije koji garantuju pravo na pravovremene informacije, nezavistan sud, demokratske institucije, fer izbore.

„Ne smemo i nećemo odustati od borbe za normalnu Srbiju. Misli Vučić da ćemo se umoriti, da ćemo posustati. On je zaboravio da je nama kondicioni trener bio Slobodan Milošević. Građanski protesti daju rezultate, protestuje se u 60 gradova Srbije.

Sporazum sa narodom, napuštanje parlamenta, odluka da se ne ide na izbore, bude Srbiju“, istakao je Prelević i dodao da Srbija mora da vrati moral u estradizovane institucije i politiku.

Nakon Prelevića građanima se obratio predstavnik Udruženja za zaštitu ustavnosti i zakonitosti Savo Manojlović.

„U unutrašnjnosti Srbije u kuće ljudi ulaze nabildovani, tetovirani kriminalci i pitaju ih za koga ćete da glasate. Dok jedan od nas nije bezbedan, niko nije bezbedan“, rekao je Manojlović.

On je istakao je da građani ne žele da u Srbiji bilo ko bude proganjan zbog sopstvenog mišljenja.

Napeto oko „levog bloka“

Ruta večerašnjeg protesta išla je preko Terazija, ulicom Kralja Milana pored Predsedništva do Narodne Skupštine gde su bile postavljene kutije za potpisivanje Sporazuma sa narodom.

Večerašnji protest je bio primetno masovniji, što zbog boljih vremenskih prilika, a moguće i upravo zvog najavljenog potpisivanja Sporazuma sa narodom. Bilo je okupljeno na desetine hiljada građana, a mnogi su se naknadno priključivali protestu.

Primetan je bio i veći broj novinarskih ekipa, kako domaćih tako i stranih.

Po transparentima na protestu videlo se da su okupljene najrazličitije grupe građana i aktivista.

Ponovo se ističu roditelji „nestalih beba“, građani oštećeni kreditima u švajcarskim francima, studenti iza parola „Ni FON-ovci ne ćute“, „Kulturom protiv diktature“, a tu su bile i zastave Evropske unije i slogani protiv NATO. 

Prema rečima našeg reportera u koloni  su najglasniji bili aktivisti „levog bloka“ sa parolama: „Mi smo uz narod“, a mogle su se osetiti i manje tenzije, gurkanje i koškanje. 

Trake „Jedan od pet miliona“ i „Počelo je“na zgradi Predsedništva

Kada je početak kolone oko 19 i 35 časova stigao pred Skupštinu Srbije, uz paljenje baklji i glasno vikanje „Vučiću lopove“, reporter Danasa javio je da je začelje šetnje tek na Terazijama. 

Demonstranti su na ulaz Narodnog parlamenta raširili transparente „Počelo je“, „Jedan od pet miliona“ i „Sloboda = istina“, a postavljene su kutije za potpisivanje Sporazuma sa narodom, nakon čega je ovde i završen protest.

Organizatori su, uz poruku „Da nam se više nikad nijedan Vučić ne desi“ pozvali građane da i u narednim danima potpišu sporazum putem internet stranice, ili na narednim protestima u svim gradovima Srbije.

Tri meseca od početka protesta

Protestne šetnje održavaju se u Beogradu svake subote već tri meseca pod parolom „Jedan od pet miliona“ sa brojnim kritikama na račun vlasti dok se kao glavni zahtev traži ostavka predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Pored toga građani najviše nezadovoljstva iskazuju prema radu javnog medijskog servisa Radio televizije Srbije, kao i zbog neistraženih napada na poltičke neistomišljenike.

Oni svake subote ponavljaju zahteve da se otkriju počinioci i nalogodavci ubistva Olivera Ivanovića, lidera inicijative SDP sa Kosova, napada na Borka Stefanovića, lidera Levice Srbije i procesuiraju počinioci svih ostalih krivičnih dela. 

Prvi protest u Beogradu održan je pod parolom „Stop krvavim košuljama“ kao reakcija na napad na Borka Stefanovića u Kruševcu a kasnije se pretvorio u masovni bunt građana širom Srbije.

I ove subote protest „Jedan od pet miliona“ se održava u više gradova Srbije.

Večeras se protest održava i u Kosovskoj Mitrovici.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari