Protesti "1 od 5 miliona" održani u više gradova širom Srbije (FOTO, VIDEO) 1Foto: Twitter@suzadj

Građanski protesti „1 od 5 miliona“ koji se od 30. novembra održavaju jednom nedeljno u više od 50 gradova Srbije, nastavljeni su i večeras (subota) u 10 gradova i opština: Kragujevcu, Kovinu, Srbobranu, Arilju, Beloj Crkvi, Smederevskoj Palanci, Vlasotincu, Pirotu, Somboru i Prokuplju.

Nikola Kojo u Kragujevcu: Ovaj narod je ustao, nećemo više tvoje Martinoviće, Rističeviće…

Protest „1 od 5 miliona“ u Kragujevcu je organizovan po sedmi put u subotu, 16. februara, i bio je masovniji nego i jedan do sada, jer se u koloni našlo preko 5.000 ljudi, objavio je portal Pressek.rs.

Oni vode kampanju za budućnost Srbije, da bi nam budućnost oduzeli, poručili su Kragujevčani i zatražili promenu izbornog sistema i sređivanje biračkih spiskova.

Zajedno sa Kragujevčanima šetali su i Predrag Voštinić iz kraljevačkog Lokalnog fronta i akademik Dušan Teodorović.

Na početku protestne šetnje organizatori su okupljene upozorili da obrate pažnju da li sa zgrada pored kojih se prolazi neko gađa kolonu, pošto se u nekim gradovima dešavalo da se na građane koji protestuju bacaju jaja ili flaše sa zaleđenom vodom. Na sreću, ovakvih incidenata nije bilo.

Ono što su reporteri portala Pressek primetili, međutim, je da policija nije blokirala saobraćaj, kao što je to bio slučaj tokom prethodnih protestnih šetnji u Kragujevcu. Zato se događalo da na momente kolona zastaje kako bi propustila vozila.

Okupljenima ispred Prve kragujevačke gimnazije prvi se obratio Slobodan Stefanović Boba, penzioner koje je nakon prethodnog protesta priveden.

– Kroz Srbiju vekovima su prolazile mnoge vojske, mnoge horde, ali narod je ostajao, od kada su ovi okupatori narod nam pobeže. Nekad je vladala crveno crna koalicija i znamo kako nam je bilo. Slobodan Milošević je izmislio dno. Mislili smo nema gore, ali Aleksandar Vućić je veći majstor, on je izmislio duplo dno, to je nešto gore od goreg – rekao je Slobodan Stefanović Boba.

Skandiranje „lopovi, lopovi” na pomen predstavnika vlasti prekidalo je njegov govor. Pročitao je zatim zahteve za promenu izbornog sistema.

– Tražimo uspostavljenje većinskog izbornog sistema sa direktnim izborima poslanika sa imenom i prezimenom. Želim da biram čoveka iz svog kraja, naselja i grada, umesto da mi vi postavljate partijske poslušnike. Biće obavezni da žive tamo gde su se kandidovali, a ne da se brže bolje presele u Beograd, rekao je Stefanović, dodajući da pre svega treba da se srede birački spiskovi, ali i da se obavljanje svih funkcija ograniči na osam ili 10 godina.

Zahtevi koje je pročitao biće publikovani, ali i poslati na adrese svih važnih institucija u Srbiji.

Novinarka Biljana Lukić rekla je da građani širom Srbije poručuju da neće da se poklone diktatoru.

– Ukoliko ne napravimo zemlju koju vode institucije, a ne kojom vladaju gazde, ništa nismo uradili. Zato moramo pažljivo pratiti i sve one koji će nakon Vučića doći. Borimo se za pravo da možemo da biramo, a ne da budemo statisti u nameštenoj farsi izbora. Više ništa ne zavisi od Vučića, sve isključivo zavisi od nas, rekla je Biljana Lukić.

„Vučiću odlazi”, skandirali su Kragujevčani nakon njenog govora.

Glumac Nikola Kojo govor je počeo rečima da je ovaj narod je ustao, šeta i maršira i više ništa ne može da zaustavi ovu glad za slobodom. Predsedniku Srbije glumac je poručio:

– Nećemo više ni tvoje Martinoviće, ni Rističeviće, ni Gojovićke, ni Brnabićke, nećemo ništa više od tebe. Tvoj putujući cirkus je počeo da otkazije predstave jer nema više publike. Ti i tvoji neljudi idete sada tamo gde vam je mesto, u istoriju, u ilegalu, u izolacju, poručio je Nikola Kojo.

Okupljeni Kragujevčani su na kraju pozvali profesore Univerziteta u Kragujevcu da im se pridruže, ali i da podrže profesora Miodraga Stojkovića, koji je dan ranije smenjen sa mesta šefa katedre na Fakultetu medicinskih nauka u Kragujevcu.

Sergej Trifunović u Kovinu: Gospodo, poštujte zakone i Ustav, dajte snimke nesreće (kod Doljevca) i nećemo blokirati autoput

Od subote, 16. februara i Kovin je na karti gradova u kojima se održavaju protesti protiv aktuelnog režima pod sloganom „Jedan od pet miliona“.

Mesto i vreme prvog okupljanja u Kovinu bio je plato kod Doma kulture u 18 časova.

https://twitter.com/MiljanaNeskovic/status/1096849470724235264

Na skupu su govorili Larisa Mikić, diplomirani bibliotekar, Miloš Ljiljanić, organizator, Nenad Živković, novinar.

https://twitter.com/muki68/status/1096846308210561024

Specijalni gost bio je glumac Sergej Trifunović, koji je, između ostalog, pozvao „Koridore Srbije“ da „dostave snimke nesreće kod Doljevca javnosti na uvid i da će u protivnom građani blokirati autoput“.

U Srbobranu održan drugi po redu protest

https://twitter.com/LSalasu/status/1096847755002241024

Na Trgu slobode u Srbobranu, održan je drugi po redu protest protiv vlasti, 1 od 5 milona.

Prvi protest je bio jedan od najmasovnijih u Srbiji u odnosu na broj stanovnika koji živi u Srbobranu.

U opštini sa 16.000 stanovnika na ulice je izašlo više od 500 protestanata. Organizatori su ranije najavili da očekuju da će ove subote izaći još više nezadovoljnih građana Srbobrana.

Prisutnima se prvo obratio docent dr Svetozar Čiplić koji je istakao da će zemlja biti vraćena paorima i svakom srpskom seljaku, a da će “Arapi biti ispraćeni kući praznih džepova”.

Kao drugi govornik u ime organizatora obratio se Vladimir Mudrinski koji je pozvao predsednika Opštine Srbobran Radivoja Paroškog da podnese ostavku, jer je grubo uvredio svoje sugrađane koje protestuju nazivajući ih narkomanima i kriminalcima.

Nakon održanih govora krenulo se u protestnu šetnju ulicama: Svetog Save, Dositeja Obradovića, Zmaj Jovinom i Karađorđevom.

Po završetku protestne šetnje organizatori skupa su pozvali sve građane da i naredne subote 23. februara dođu na isto mestu, u isto vreme, kako bi izrazili svoje nezadovoljstvo aktuelnim vladajućim režimom.

Arilje

https://twitter.com/ndjunisijevicc/status/1096825898450472960

Bela Crkva

Smederevska Palanka

https://www.facebook.com/photo.php?fbid=2311841382183526&set=pcb.2311841658850165&type=3&theater

Treći protest u Vlasotincu – manje ljudi, ali velika volja za promenama

Vlasotinčani nezadovoljni stanjem u zemlji i na lokalu treći put zaredom izašli su na ulice i pridružili se građanskim protestima „1 od 5 miliona“, prenose Južne vesti. Iako ih je, prema rečima organizatora, bilo manje nego prethodna dva puta, njihova volja da nešto promene ne jenjava. Ponovili su prošlonedeljne zahteve, a okupljenima se obratio ekološki aktivista Miroslav Krainčanić.

I ovoga puta Vlasotinčani su tražili ostavku predsednika Opštine Zorana Todorovića, kao i predsednika Srbije Aleksandra Vučića, zatim donošenje Lokalnog antikorupcijskog plana i formiranje Lokalnog antikorupcijskog foruma.

Zaustaviti partijsko zapošljavanje nestručnih kadrova i hitno rešiti problem divljih deponija na Konopničkom putu – navode demonstranti.

Osim ovih, zahtevaju i depolitizaciju Fudbalskog kluba Vlasina i povlačenje odluke iz 2011. godine o prostornom planu Opštine Vlasotince u kojoj su, između ostalog, potvrđene potencijalne lokacije za izgradnju mini-hidroelektrana o čijoj štetnosti je govorio Krainčanić.

Ne želimo da živimo u državi u kojoj se zakoni selektivno ili uopšte ne poštuju, gde je bitniji “čiji si” nego imaš li diplomu – kažu građani.

Iz Građanskog fronta, jednog od organizatora protesta, najavljuju intenziviranje aktivnosti kako bi omasovili proteste, ali i razbili strah kod sugrađana i istrajali u želji za promenama.

Zbog toga će se okupiti i naredne subote, 23. februara od 18 sati ispred opštinske zgrade.

Piroćanci traže od gradonačelnika Vasića da izađe iz koalicije sa SNS

Uz povike “Vučiću, lopove” i “Izađite napolje” koja je upućena sugrađanima, bez razglasa i gostujućih govornika, Piroćanci su se i ove subote okupili na trgu Pirotskih ratnika, odakle su krenuli u protestnu šetnju centralnom pešačkom zonom, prenose Južne vesti. Među okupljenima po prvi put i opozicioni odbornici u lokalnom parlamentu.

Oko stotinu Piroćanaca nezadovoljnih stanjem u Srbiji, u najmasovnijem skupu do sada, okupilo se da bi pokazali solidarnost sa ostalim protestima u Srbiji, a nastavljena je praksa da se skupu može obratiti svako ko to želi.

Jedan od organizatora protesta Aleksandar Panić rekao je da su se građani okupili da bi pokazali da se ne slažu sa politikom koju vodi Aleksandar Vučić.

Sakupili smo se kao podrška svim protestima širom Srbije protiv ove šizoidne vlasti, protiv cirkusa od kampanje predsednika države za koju se troši ogroman novac. Svi znamo šta je loše u ovoj državi, partijsko zapošljavanje, nepotizam, sunovrat školstva i zdravstva… – rekao je Panić.

Do sada nezadovoljni Piroćanci nisu imali lokalne zahteve, a jedan od okupljenih predložio je da se uputi jedan gradonačelniku Vladanu Vasiću.

Predlažem da jedan od zahteva protesta bude i to da Koalicija za Pirot izađe iz koalicije sa SNS-om na lokalu – rekao je on.

Nakon govora, građani su prošetali pešačkom zonom, noseći zastave Srbije, uz zvuk pištaljki i povike protiv vlasti Aleksandra Vučića.

Među demonstrantima su bili i opozicioni odbornici u lokalnom parlamentu, kao i aktivisti vanparlamentarnih stranaka, ali bez stranačkih obeležja.

Rekordan broj građana na skupu u Somboru

Po proceni organizatora učestvovalo je više od 700 ljudi. Somborskom protestu #1od5miliona obratio se doktor Bogdan Nikolić.

On je podsetio da je Sombor pre 270 godina postao slobodan kraljevski grad i u uvodu izrazio nadu da ćemo dočekati slobodne izbore i da će u budućnosti građani moći da kažu slobodno, šta misle i šta žele, prenosi portal SOinfo.org.

– Onaj u čijim je rukama sve u ovoj zemlji ponaša se kao da je opozicija. Sedam godina slušamo o nečemu što će biti. Vređa zdrav razum, priča o uspesima, boljem životu za koji smo izgleda mi, nezahvalnici, potpuno slepi. Najveća investicija, fabrika laži, radi punom parom. Proizvodi mržnju, neispunjena obećanja, paranoju radikalskog tipa. Obeležava narodne neprijatelje, cveta industrija lažnih diploma, doktorata, niču škole za botove, bolnice u kojima će raditi lekari i sestre sa tromesečnim kursevima medicine. Sve se to povampirilo u metastazi devedesetih, preti da nas potpuno uništi. Obaveza svakog pristojnog građanina je da se suprotstavi diktaturi i primitivizmu – rekao je Bogdan Nikolić, podsećajući da su se pre skoro tri veka naši preci okupili oko jednog cilja, da budu slobodni na svojoj zemlji, u čemu su i uspeli. Sombor danas to nije.

https://twitter.com/Bobisha13/status/1096845927141335040

– Partijska knjižica im je diploma i kreditna kartica i proteza za obraz. Mnogo od njih su i kolekcionari takvih dokumenata. Da bismo sebi mogli da čestitamo slobodu, kao što danas čestitamo našim precima, predstoji nam težak put da je ponovo osvojimo. Put strpljenja, otpora i razbijanja straha pristojnim metodama. Verujem da ćemo biti sposobni da slobodu osvojimo, da je dostojno negujemo da nam se ovo ponovo ne desi – zaključio je doktor Nikolić. Protestna šetnja se, kao i prethodnih nedelja, sa Trga Svetog trojstva uputila ka zgradi lokalne samouprave, a potom se vratila do mesta gde je pre tačno 270 godina proslavljena elibertacija – kojom je Somboru potvrđen status slobodnog kraljevskog grada.

Završeni protesti u Prokuplju – stari zahtevi i nova trasa šetnje

Uz stare zahteve u kojima traže ostavku „putujućeg poslanika Darka Laketića, smenu penzionera u Gradskom veću, prestanak partijskog zapošljavanja, uspostaljvanje mladih i nestranačkih ljudi i preispitivanje rada pojedinih članova veća“, ali sa novom trasom za šetnju koja je prvi put bila duž dela državnog puta Niš-Priština koji prolazi kroz Prokuplje, završeni su šesti po redu protesti građana „1 od 5 miliona“, prenose Južne vesti.

Nekoliko stotina Prokupčana se najpre okupilo na Trgu Topličkih junaka gde su im se obratili organizatori skupa, a pre svih pozdravljen je govor doktora stomatologile Lazara Đurovića iz Lučana.

Svi smo ovde na istom zadatku, da smenimo ovo zlo koje se nadvilo Srbijom i koje preti da uruši sve institucije. Režim Aleksandra Vučića je diktatorski, služi samo u interesu stranke i pojedinaca i narod to više neće trpeti – rekao je Đurović.

On je pozvao građane da budu istrajni i da ne odustaju od svojih zahteva i protesta, te da će krajnji ishod biti pad ovog režima i njihova pobeda.

Nakon kraćih obraćanja još nekoliko učesnika, okupljeni su krenuli u protestnu šetnju koja je po prvi put organizovana ka delu grada Mala pijaca, duž državnog puta koji prolazi kroz Prokuplje.

Tokom šetnje, građani su uzvikivali parole „Vučiću lopove, Izadjite napolje, AV, AV“.

Policija je sve vreme bila prisutna i obezbeđivala kolonu duž čitavog puta, usmeravajući saobraćaj kako bi šetači nesmetano prošli.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari