Novinari se sele u Radio Beograd 1Lideri Saveza za Srbiju Foto: FoNet/Zoran Mrđa (arhiva)

Zbog blokade zgrade RTS-a koju je najavio opozicioni Savez za Srbiju, deo novinara i tehničara koji rade informativni program Javnog servisa preseliće se danas u zgradu Radio Beograda u Hilandarskoj ulici.

To je, kako saznaje Danas, odlučeno u vrhu Javnog servisa, kako bi program tokom opozicione blokade mogao nesmetano da se emituje.

Lideri, članovi i aktivisti Saveza za Srbiju danas će od 12 do 20 sati blokirati sva tri ulaza u Radio-televiziju Srbije. Biće to mirna blokada upozorenja u nadi da će novinari te medijske kuće početi profesionalno da se bave svojim poslom jer je osam godina blokirana istina na javnom servisu, najavio je na jučerašnjoj konferenciji za novinare Vuk Jeremić, predsedavajući Saveza za Srbiju.

On je rekao da se na RTS ne mogu videti intervjui sa uzbunjivačem iz Krušika Aleksandrom Obradovićem, Marijom Lukić, koja je zbog seksualnog uznemiravanja tužila predsednika opštine Brus, novinarom kojem je spaljena kuća Milanom Jovanovićem, priča o poštarima koji štrajkuju, kao ni priča o tome da su službenici Bezbednosno-informativne agencije na listi sankcija SAD.

Prema njegovim rečima, Savez je spreman na prisustvo batinaša i građanki koje će Srpska napredna stranka eventualno poslati da brani RTS.

– Spremni smo na svaki trik i provokaciju koja će biti razmatrana u krugu (predsednika Srbije) Aleksandra Vučića, Vladimira Bebe Popovića, (vlasnika Pinka) Željka Mitrovića i (urednika Informera) Dragana Vučićevića – rekao je Jeremić.

On je istakao i da policija nije dala dozvolu za održavanje skupa, kao i da se u obrazloženju navodi da skup nije uredno prijavljen, odnosno nije prijavljen minimalno pet dana pre održavanja.

– Ako policija pokuša da nas spreči, neka svako radi svoj posao. Ako hoće da nas hapse, neka nas hapse – rekao je Jeremić. On je upitao da li su „spontani protesti“ građana protiv opozicije bili prijavljeni i dodao da prema informacijama kojima raspolaže opozicija ti skupovi nisu bili prijavljeni.

Upitan da li su svesni opasnosti da će vlast reći da oni žele da se mešaju u uređivačku politiku RTS ili da će napasti neke druge medije, Jeremić je rekao da oni u blokadu idu kao građani koji se osećaju uskraćenim za informacije.

Jeremić je pozvao sve građane koji žele da pruže podršku da u tom periodu dođu ispred RTS-a.

Bez odgovora na pisanje Informera

Na pitanja da prokomentariše pisanje lista Informer i reči državne sekretarke u MUP Biljane Ivković o povezanosti s drogom, Dragan Đilas, jedan od lidera SZS, upitao je da li novinari misle da je normalno da postavljaju pitanja na osnovu onoga što piše Informer.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari