Novosađani na Pozorišnom trgu razgovarali i glasali u Otvorenom parlamentu 1Foto: #1od5milionaNS

Nekoliko stotina Novosađana okupilo se večeras na Pozorišnom trgu u otvorenom parlamentu da razgovara o tome kako nastaviti sa građanskim protestom posle pauze zbog Uskršnjih i Prvomajskih praznika.

Okupljanje je ovoga puta bilo  bez govora i tradicionalnog kamiona sa ozvučenjem.

Novosađani na Pozorišnom trgu razgovarali i glasali u Otvorenom parlamentu 2
Foto: #1od5milionaNS

Organizatori protesta „1 od 5 miliona“ delili su okupljenima letke sa porukom „Budi 1 od 5 miliona članova parlamenta. Ulice i trgovi našeg grada odisaće slobodom“.

„Pet meseci smo na ulici da bi se čuo naš glas. Naš glas je upućen institucijama i državi. Kada država postane gluva na svoj narod dužnost svakog građanina postaje bunt. Svakog petka imamo priliku da zajedno oblikujemo tok i budućnost protesta, da otvorimo dijalog na ključne teme u društvu, da svi kao jedan preuzmemo društvenu odgovornost, da naš grad učinimo slobodnim“, navodi se u letku koji je ulaznica za debate.

A evo šta građani kažu, kako nastaviti proteste.

Novosađani na Pozorišnom trgu razgovarali i glasali u Otvorenom parlamentu 3
Foto: #1od5milionaNS

Dragiša Vasiljević: Ja bih kao ranije, da vršimo pritisak preko letaka, upravo na slobodu medija i protiv nakaradnih odluka vlasti kao u pogledu TV Kanal 9. Ja bih možda i dda opomenemo Evropsku uniju da nam ne pričaju kako treba u Venecueli da se organizuju fer izbori. Oni treba da dođu ovde, treba nam novi Gonzales.

Donka Stančić: Praznici su malo usporili stvar, mislim da ćemo ponovo krenuti po starom. Mislim da treba svi da se skupimo, da odustanemo od protesta u manjim gradovima, već da se svi skupimo i idemo u Beograd i da tamo bude masovan protest svake subote.

Vesna: Ne treba da odustajemo. To je zadnje. Meni nije bilo loše ni do sada, ja bih šetala i dalje. Mislim da samo ne treba da stanemo.

Novosađani na Pozorišnom trgu razgovarali i glasali u Otvorenom parlamentu 4
Foto: #1od5milionaNS

Žarko Borčić: Treba protestovati svakodnevno. Treba da se okupljamo svaki dana do rušenja sistema.

Veljko Krstonošić, predsednik Gradskog odbora DS: Ogromno je  nezadovoljstvo i građani traže da nastavimo  da se borimo, pogotovo oni građani koji su sa nama šetali ulicama Novog Sada. Bila su velika očekivanja da će do promena doći veoma brzo. Ovi protesti su doneli jednu veliku stvar- ljudi su dobili priliku da iskažu svoje mišljenje, odnosno da  vide da u Srbiji postoji drugačije mišljenje, da vlast guši slobodu medija i da ne dozvoljava da drugačije mišljenje i istina izađu na videlo. Svi građani imaju priliku da kreiraju nastavak protesta.

Novosađani na Pozorišnom trgu razgovarali i glasali u Otvorenom parlamentu 5
Foto: #1od5milionaNS

Janko Veselinović, jedan od lidera SZS: Dobro je što se u građani pitadju kako i u kojoj formi nastaviti protest. U svakom slučaju protesti moraju da se nastave, jer za 11 meseci treba da se održe redovni parlamentarni, pokrajinski i lokalni izbori. Ne smemo da dođemo u situaciju da  opet budu pokradeni izbcori. Da li će to biti otvoreni parlament, ili otvaranje slobodnih zona kao u danas u Beogradu, po celoj Srbiji i Vojvodini ili neki drugi vid aktivnosti koji će naterati režim da razgovara i prihvati slobodne i poštene izbore i slobodne medije, dobro je da o tome građani odlučuju kao  što se radi u Novom Sadu.

Okupljeni Novosađani svi kao jedan glasali su da se protesti nastave, a sledeće protestno okupljanje zakazano je za sledeći petak.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari