NVO za sada nisu pozvane na međustranački dijalog 1Foto: BETAPHOTO/ MILAN OBRADOVIĆ

Iako je predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić izjavio je da bi 1. marta, u ponedeljak, trebalo da održi video-konferenciju s predsednikom Spoljnopolitičkog odbora Evropskog parlamenta Dejvidom Mekalisterom, kao i da tog dana neće učestvovati predstavnici političkih stranaka, odnosno da očekuje da će međupartijski dijalog početi u drugoj polovini marta – prema nezvaničnim informacijama koje je Danas dobio, nevladine organizacije koje se bave praćenjem izbora u Srbiji, poput Crte i CeSiDa, do sada nisu dobile nikakav zvanični poziv za učešće.

Kako saznajemo, s obzirom na to da zvaničnog poziva još nema, samim tim nisu poznati ni detalji sastanka u smislu ostalih učesnika u ponedeljak, kao i kako bi to trebalo sve da izgleda u budućnosti.

Prema našim saznanjima, nevladine organizacije koje se bave praćenjem i kontrolom izbornog procesa u Srbiji imaju komunikaciju sa predstavnicima svih međunarodnih institucija, koje se bave stanjem demokratije, odnosno izbora u Srbiji, ali, prema rečima naših sagovornika, ni te međunarodne organizacije nisu upoznate sa onim što sledi u dijaloškom procesu između vlasti i opozicije.

Vrlo je moguće, kažu izvori Danasa, da će se ići sa dva nivoa dijaloškog procesa – jedan pod pokroviteljstvom Evropskog parlamenta, a drugi pod pokroviteljstvom Narodne skupštine Srbije, iako ni u tom smislu, prema tvrdnjama naših sagovornika, još niko ništa ni u vezi sa tim zvanično ne komunicira. Podsetimo, reč je o opozicionim strankama koje ne žele da pregovaraju o izbornim uslovima sa predstavnicima vlasti uz posredstvo evroparlamentaraca, među kojima je najistaknutija Demokratska stranka Srbije.

Kako Danas saznaje, za ponedeljak je zakazana i radna grupa Vlade Srbije za saradnju sa OEBS. Imajući u vidu šta je ta radna grupa radila u prethodnom periodu, očekuje se da vlast priprema svoju poziciju za dijalog.

Prema rečima Raše Nedeljkov, programskog direktora Centra za istraživanja, transparentnost i odgovornost, Crta je tražila da se na početku dijaloga sve strane koje su prihvatile da učestvuju usaglase oko svojevrsne polazne tačke, dokumenta gde bi se usaglasili o kojim problemima će se razgovarati.

– To vidimo kao uspeh u odnosu na prethodni dijalog, bez obzira na to koja će se rešenja usvojiti. Drugim rečima – vlast i opozicija treba da se usaglase da imamo problem sa medijima, pritiscima, funkcionerskom kampanjom, itd… To bi trebalo da bude prva stvar sa kojom počinje dijalog. Tražimo da se pobroje problemi svi na jednom mestu, jer ako se na početku ne dogovore šta su problemi, čemu onda dijalog, šta su njegovi ciljevi? – ističe Raša Nedeljkov za Danas.

Bojan Klačar, izvršni direktor Centra za slobodne izbore i demokratiju, kaže za Danas da je CeSID kao organizacija spremna da pomogne.

– Najpre, profesionalno i stručno, kroz predloge, razgovore za unapređenje, detalje…, a potom posmatrački. Verujem da će uloga ići u tim pravcima. Ipak, ovaj dijalog je drugačiji od onoga iz 2019. godine kada je civilno društvo bilo posrednik i ključna uloga i odgovornost sada treba da bude na političkim strankama i institucijama. Mi smo kao organizacija upoznali sve aktere, i stranke i parlament, pa i EU parlamentarce, još posle izbora o preporukama za unapređenje izbornog procesa, odnosno upoznali smo sve donosioce odluka i aktere o tome šta mi mislimo da je važno uraditi – zaključuje Bojan Klačar.

Komentarišući najavljeni početak dijaloga vlasti i opozicije o izbornim uslovima, Dačić je juče u Jutarnjem dnevniku Radio-televizije Srbije rekao da je postignuta saglasnost da se aktivnosti nastave u martu, a uvod bi trebalo da bude video-konferencija koju će imati sa predstavnikom EU Dejvidom Mekalisterom. Dačić je precizirao da nije reč o dijalogu vlasti i opozicije pod pokroviteljstvom EU, već da će to biti međustranački dijalog pod pokroviteljstvom predsednika Narodne skupštine, potpomognut od Evropskog parlamenta.

Na pitanje kada bi mogao da krene razgovor sa strankama, da li je moguće u martu, on je kazao da će se to desiti u martu, verovatno u drugoj polovini meseca. Ponovio je da je potrebno definisati formate – ko će učestvovati, dodajući da ima obavezu da sasluša i predloge o izbornim uslovima i stranaka koje ne žele prisustvo stranaca u dijalogu.

Kako je rekao, sve stranke će biti obaveštenje o tome kada će se održati sesija, o dinamici i temama. „Ne možemo da razgovaramo po principu političkog džuboksa i fontane želja, ne možemo da analiziramo svaki predlog koji se pojavi, ima deset platformi i verzija iz opozicije“, rekao je Dačić.

Šef delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici je juče u razgovoru sa Dačićem pozdravio nastavak međustranačkog dijaloga i istakao važnost koju mu EU pridaje.

Bilčik najavio krajem marta susret sa Vučićem

Beograd – Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimir Bilčik izjavio je juče da je poruka njegovog izveštaja koji je usvojen u Spoljnopolitičkom odboru Evroparlamenta da je Srbija postigla važan napredak na polju evrointegracija, posebno u dijalogu s Prištinom. On je za televiziju N1 rekao da Evroparlament ceni konstruktivan pristup dijalogu vlasti u Beogradu i što je nova vlada shvatila evropske integracije kao prioritet. Izveštaj o napretku Srbije je ocenio kao realističan i solidan dokument koji treba posmatrati u celini a ne samo određene pasuse. On je za televiziju N1 rekao da će posle usvajanja dokumenta na plenarnoj sednici EP krajem marta razgovarati s vlastima Srbije i s predsednikom Aleksandarom Vučićem. Podsetimo, u nacrtu su usvojeni i amandani kojima se poziva da se razreše afere Jovanjica, Telekom i Savamala.

Govoreći o predstojećim pregovorima o poboljšanju uslova za izbore u Srbiji, rekao je da je jedan od ciljeva da na narednim izborima učestvuju sve stranke koje su bojkotovale poslednje izbore. Ponovio je da se „međustranački dijalog“ odvija na poziv vlasti u Srbiji i da je Evroparlament pozvan da pomogne. „Posredujemo između svih proevropskih snaga, pozvani smo prvi put 2019. i sada nastavljamo s drugom fazom dijaloga. Skupština i predsednik Skupštine su ključni partneri, i mi smo poslanici i poštujemo parlament. Moramo da razgovaramo kako ćemo dalje da radimo“, rekao je Bilčik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari