Objavljena nominacija Zaeva i Ciprasa za Nobelovu nagradu za mir 1Cipras i Zaev Foto: EPA-EFE/VASSIL DONEV (arhiva)

Nobelovka Uided Bušamaui (Wided Bouchamaoui) objavila je danas u Skoplju zajedničku nominaciju premijera Makedonije i Grčke, Zorana Zaeva i Aleksisa Ciprasa, za Nobelovu nagradu za mir za 2019.

Dobitnica Nobelove nagrade za mir za 2015. Bušamaui, koja će predlog dostaviti Nobelovom komitetu, objasnila je da Zaeva i Ciprasa predlaže zbog rešavanja trodecenijskog spora oko imena Makedonije koji je opterećivao odnose dve susedne države.

„Počastvovana sam zato što nominujem Zaeva i Ciprasa za Nobelovu nagradu za mir. Ovo nije priznanje samo za njih dvojicu, već za sve građane Makedonije i Grčke. Dogovor iz Prespe je primer i poruka kako dijalogom može da se reši sve“, rekla je Bušamaui na svečanosti na Univerzitetu FON u Skoplju.

Inicijatori te ideje su grčki evroposlanik iz vladajuće Sirize Stelios Koluglu, bivši ambasador Makedonije u NATO Nano Ružin i makedonski novinar Branko Tričkovski.

Nobelovka Uided Bušamaui i grčki evroposlanik Koluglu će se sutra u Atini sresti sa Ciprasom da ga zvanično obaveste o nominaciji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari