Zaev i Cipras u Skoplju razgovarali o koristi od Prespanskog dogovora 1Foto: EPA-EFE/VASSIL DONEV

 Premijer Severne Makedonije Zoran Zaev i bivši premijer Grčke Aleksis Cipras razgovarali su večeras u Skoplju o koristi i prednostima Prespanskog dogovora i istakli da taj sporazum zaslužuje podršku u obe susedne zemlje.

Vlada Severne Makedonije je saopštila da su Zaev i Cipras „zaključili da je rešenje postignuto Prespanskim dogovorom promenilo realnost njihove dve zemlje i stvorilo novu pozitivnu dinamiku u odnosima u regionu“.

U razgovoru je, navodi se, konstatovano da se od 17. juna prošle godine, kada je potpisan dogovor u Prespi, saradnja dve zemlje produbljava „na temeljima novog prijateljstva i streteškog partnerstva“.

Zaev i Cipras su posebno istakli povećanje trgovinska razmena od 20 odsto za samo godinu dana, pokrenut postupak za otvaranje novih graničnih prelaza, blisku vojnu saradnju kao deo zajedničke politike NATO, uz grčko obezbeđivanje nadzora vazdušnog prostora Severne Makedonije (АirPolicing).

Sastanak Zaeva i Ciprasa, najzaslužnijih za postizanje dogovor o rešavanju višedencenijskog spora oko naziva Makedonije, kako se ističe: „održan je u srdačnoj i priajteljskoj atmosferi“.

Bivši grčki premijer Cipras je u Skoplje došao na poziv britanskog magazina „Ekonomist“, kao jedan od glavnih govornika na „Samitu za Zapadni Balkan“  s temom „Jačanje zamaha evropskih integracija“.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.