Obradović: Bliski saradnici Šarčevića u Ministarstvu prosvete imaju lažne doktorate 1Boško Obradović Foto: FoNet Nenad Đorđević

Poslanik Dveri Boško Obradović izjavio je danas da osim ministra policije Nebojše Stefanovića i ministra finansija Siniše Malog u vrhu vlasti u Srbiji sumnjive doktorate imaju i bliski saradnici ministra prosvete Mladena Šarčevića zaposleni u tom ministarstvu.

Obradović je na konferenciji za novinare u Skupštini Srbije rekao je da lažni doktorat ima državna sekretarka u Ministarstvu prosvete Ana Milićević Langović poznata po tome što je bila na čelu komisije o podobnosti magistarskog rada Nebojše Stefanovića, a koju je stekla na Megatrend univerzitetu, dok taj univerzitet još nije imao akreditovane doktorske studije.

On je kazao da je sumnjiv doktorat i njene kume Tatjane Cvetkovski profesorana Megatrendu, koja je pomoćnik ministra za srednje obrazovanje i član Nacionalnog akreditacionog tela za proveru kvalitete visokog obrazovanja, a koja je takodje bila član za ocenjivanje podobnosti magistraskog rada Stefanovića.

Obradović je kazao da suprug Ane Milićević, Saša Milićević ima spornu doktorsku disertaciju na Medicinskom fakultetu u Kragujevcu gde mu je šef komisije za doktorat bila ministarka i funkcionerka SPS-a Slavica Đukić-Dejanović.

„Postoji osnovana sumnja da je 30 strana uvoda Saše Milićevića plagijat knjige njegovog kolege, čiju knjigu nije ni naveo u citiranoj literaturi i taj doktorat je trebalo da bude preispitan, ali nije jer je njegov mentor lično Slavica Đukić-Dejanović“, rekao je Obradović.

On je kazao da postoji sumnja da je doktorski rad Vladimira Džamića koji je bio sekretar u Ministarstvu prosvete i član Stručnog tima za reformu visokog obrazovanja, a danas državni sekretar za zaštitu životne sredine, plagijat njegovog master rada sa Singidunum univerziteta.

„Da li je Šarčeviću sve ovo istina i zašto Ministarstvo prosvete ne koristi svoja zakonska rešenja da preispituje sumnjive diplome u vrhu aktuelne vlasti. Zašto ćuti Ministarstvo, Nacionalno akredaticiono telo za proveru viskog obrazovanja, Rektorat? Ko štiti kupljene diplome?“, upitao je Obradović.

On je kazao da bi Šarčević trebalo da podnese ostavku jer je on taj koji bi mogao da proveri sve kupljene diplome i doktorate i ukine akreditacije onima koji dozvoljavaju krivično delo falsifikovanja dokumenata, a pre svega Megatrendu za koji je rekao da je pod zaštitom Socijalističke partije Srbije.

„Ministar štiti kupljene diplome i plagirane doktorate koji su se namnožili u vrhu aktuelne vlasti. Glavni prodavac diploma i doktora je Mića Jovanović vlasnik i rektor Megatrend univerizeta koji je i sam lažni doktor nauka“, rekao je Obradović.

On je istakao da „živimo u sunovratu prosvete“, podsetio na pad univerziteta u Srbiji na Šangajskoj listi i odlazak mladih ljudi u inostranstvo, te podržao studente koji su blokirali Rekorat u Beogradu koji, kako je istakao, brane akademsku čestitost.

„Pružam punu podršku studentima koji brane dostojanstvo univerziteta blokadom Rektorata i koji žele jednu elementarnu stvar – da Ana Brnabić smeni Sinišu Malog kako ne bi mogao da utiče na proces preistpivanja njegovog doktorata“, rekao je Obradović.

On je kazao da će jedan od prvih poteza buduće vlasti nakon pada aktuelnog režima biti preispitivanje svih diploma i doktorata zaposlenih u javnom sektoru.

„To će biti prirodno čistilište zaposlenih preko partijskih šema i kombinacija i svih onih koji vladaju sa kupljenim diplomama i doktoratima“, istakao je lider Dveri.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari