Obradović: Dok se ne završi dijalog sa vlašću ne izlazimo na izbore 1

Na lokalnim izborima u Negotinu i Mionici, koji će biti održani 17. oktobra učestvovaće SNS, SPS, PUPS ,SRS, pojedine patriotske stranke, ali i novoosnovani Savez 90 zelenih Srbije kao i Narodna stranka koja je pre godinu i po bojkotovala parlamentarne, kao i lokalne izbore.

Narodna stranka Vuka Jeremića predala je danas kandidatsku listu u Negodinu. Zdrava Srbija koju vodi gradonačelnik Čajetine Milan Stamatović kandidovala se u Mionici, a za Negotin skuplja poptise neophodne za kandidaturu.

Pojedine stranke koje su bojkotovale prošlogodišnje parlamentarne i lokalne izbore tvrde da će njihova odluka o učestvovanju na izborima u Negotinu i Mionici zavisiti od rezultata međustranačkog dijaloga.

Kao što se i očekivali Srpska napredna stranka, odmah po raspisvanju lokalnih izbora u ova dva grada predala je izborne liste, koje je opštinska izborna komisija već proglasila.

Koalicinu listu negotinskih napredanjaka i socijalista potpisima je podržalo čak 2.148 građana, a nosilac liste je aktuelni predsednik opštine Vladimir Veličković i poverenik SNS u Negotinu.

Ivica Dačić, lider SPS, očekuje ponovo ubedljivu pobedu koalicije u Negotinu. A listu SNS u Mionici, čijije nosilac aktuelni predsednik opštine Boban Janković, potpisao je 431 građanin Mionice.

“Srpska radikalna stranka u Negotinu je već predala izbornu listu koja će nositi redni broj dva. U Mionici učestvujemo u koaliciji sa Socijalističkom partijom Srbije i u obe opštine ćemo se boriti da ostvarimo što bolji rezultat. Uloga političkih stranaka u društvenom životu je kandidovanje na izborima i borba za podršku građana, a ne naricanje nad svojom teškom sudbinom”, kaže za Danas Aleksandar Šešelj, funkcioner SRS.

Partija ujednjenih penzionera Srbije i Vlaška stranka izaći će samostalno na izbore u Negotinu, a u toku je akcija prikupljanja potpisa za predaju izborne liste.

Na lokalnim izborima u Negotinu i Milionici učestvovaće i tek osnovana stranka Savez 90 zelenih Srbije. Đuro Vlaškalić, predsednik ove stranke kaže da je u Mionici već predata izborna lista, iako je dosta problema bilo sa notarina, dok će u Negotinu predaja liste uslediti za nekoliko dana.

“ Pod ovakvim izbornim uslovima i uslovima medijske blokade, progona političkih neistomišljenika, u vreme funkcionerskih kampanja i ostalih neravnopravnih uslova, ne očekujem fer borbu. Ali cilj Saveza je da pokaže da ima dovoljno snage da izađe na izbore i ostvari što bolji rezultat”, kaže Vlaškalić.

I koalicija NADA na izborima u ove dve opštine očekuje dobre rezultate.

Žika Gojković, lider POKS-a kaže za Danas da je u toku prikupljanje potpisa, jer je cilj koalicije da se skupi što veća podrška građana. U ovoj koaliciji kažu da Srbija nije samo Beograd i da mora ravnomerno da se razvija i da su zbog toga za njih podjednako važni izborni rezultati u svakoj opštini i gradu u Srbiji.

Stav Milana Stamatovića je da stranka treba samostalno da učestvuje na svim izborima. “Bićemo zadovoljni ukoliko na tim izborima prođemo izborni cenzus i uđemo u lokalni parlament, jer u tim delovima Srbije nemamo razvijene opštinske odbore”, objašnja lider Zdrave Srbije.

Za razliku od drugih desnih patriotskih partija, koje su skeptične prema evrointegracijama, a najavile su izlazak na izbore, lider Dveri Boško Obradović navodi da još nisu prelomili da li će učestvovati na jesenjim izborima.

“Dok se ne završi dijalog sa vlašću u Narodnoj skupštini o poboljšanju izbornih uslova nećemo učestvovati ni na kojim lokalnim izborima“, kaže Obradović za Danasi dodaje da od rezultata tog dijaloga zavise i dalji politički koraci Dveri.

Iako međustranački dijalog praktično još nije završen Narodna stranka, koja je do sada bojkotovala sve izbore, na iznenađenje javnosti, odlučila je da će učestvovati na lokalnim izborima u Negotinu.

“Odluka o izlasku na lokalne izbore je doneta kako bi se na praktičnom primeru videlo kako izgledaju izborni uslovi u Srbiji. Narodna stranka ostaje privržena ideji bojkota, a svoju doslednost smo dokazali u nekoliko navrata u prethodnih godinu i po dana”, ističe Miroslav Aleksić, potpredsednik Narodne stranke za Danas.

Lider Nove stranke Aris Movsesijan, poručuje da želi svu sreću Narodnoj stranci i da veruje da su pre ove odluke dobro promislili.

Nova stranka, međutim, neće učestvovati na tim lokalnim izborima, kao ni Demokratska stramka, koja, kako navodi Srđan Milivojević, funkcioner DS i dalje poštuje odluku o bojkotu izbora.

I Janko Veselinović iz Pokreta za preokret kaže da njegov pokret neće učestvovati na izborima do dogovora sa partnerima iz SSP, DS i PSG.

Na konkretno pitanje da li će SDS Borisa Tadića ući u izbornu trku u dve opštine, Konstantin Samofalov, generalni sekretar SDS odgovara- radimo na tome, ali obavestićemo javnost.

Upitan da pojasni da li su bliži izborima ili bojkotu, Samofalov kaže ironično da traže partnere za novog Sašu Paunovića, koji je na prošlim izborima bio paradigma licemerja.

“Tražimo partnere za novog Sašu Paunovića, čija stranka je navodno bojkotovala izbore, iako je zapravo sa tom strankom on izašao na izbore kao grupa građana. U svakom slučaju, razgovaramo sa organizacijama sa kojima bismo izašli na predstojeće lokalne izbore. Moramo da se borimo protiv ovog režima, a naš izborni uspeh koji smo prošle godine ostvarili na Vračaru, uprkos opstrukciji i vlasti i delova opozicije, pokazuje da su i borba i rezultati mogući”, poručuje Samofalov.

Na oktobarskim lokalnim izborima neće učestvovati ni Stranka moderne Srbije, dok u DJB nismo uspeli da saznamo kakav je njihov stav po pitanju tih izbora.

Rezultati SNS preko 65 odsto

Naprednjaci i socijalisti su pre četiri godine pobedili u Negoinu sa 71,04 odsto glasova, demokrate su osvojile18,73 odsto, GG „Negotin bez korupcije“4,05 odsto birača, a za Ujedinjenu seljačku stranku – Dragoslav Cvetković, glaslo je 3,6 odsto birača. Pre četiri godine SNS je sa 65, 8 odsto pobedila i na izborima u Mionici.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari