Obradović i Radulović ponovo traže smenu Vlade 1Foto: DJB

Poslaničke grupe Dveri Boška Obradovića i Dosta je bilo Saše Radulovića pokrenule su inicijativu da se na dnevni red parlamenta Srbije stavi izglasavanje nepoverenja Vladi Srbije, ali i pokretanje postupka za razrešenje predsednika Republike, zbog povrede Ustava.

U toku je konačno usaglašavanje te inicijative na relaciji Dveri i DJB koja će biti prosleđena svim opozicionim strankama, pa i Srpskoj radikalnoj stranci i koja će danas biti predstavljena u Skupštini Srbije. Kako Danas saznaje, većina opozicionih poslanika spremna je da podrži ovakvu inicijativu, ali da bi se predlog i našao na dnevnom redu potrebna je podrška i radikala, dok su za smenu potrebna 126 glasova poslanika. Napomenimo i da Obradović i Radulović nastupaju u koaliciji na predstojećim beogradskim izborima.

Opozicioni poslanici predlažu glasanje o nepoverenju Vladi zbog izuzetno lošeg materijalnog stanja i životnog standarda građana Republike Srbije, katastrofalnog stanja u obrazovanju, zdravstvu i kulturi, zbog najniže stope privrednog rasta u regionu, nezakonitog i protivustavnog usvajanja Zakona o budžetu za 2018. zatim zbog kršenje procedura i demokratskih pravila. Izglasavanje nepoverenja Vladi potrebno je zbog stanja u RTS-u, gotovo potpunog medijskog mraka i stanja u medijima, zbog raširene korupcije i kriminala, nesposobnih stranačkih kadrova, zbog nedozvoljenog i nezakonitog uticaja Vlade na nezavisnost rada Republičkog javnog tužilaštva, kao i zbog činjenice da svake godine Srbiju napusti desetine hiljada mladih ljudi koji svoju budućnost ne vide u Srbiji.

Kako bi inicijativa za izglasavanje nepoverenja Vladi Srbije bila uopšte stavljena na dnevni red parlamenta, potrebna su najmanje 84 potpisa poslanika, što predviđa Poslovnik, uz objašnjenje da će predlog biti stavljen na dnevni red kada se za to steknu uslovi. „To znači nikad“, kažu opozicioni poslanici i dodaju da su poslanički klubovi DJB i Demokratske stranke već podnosili inicijativu za razrešenje Maje Gojković, zbog degradiranja Ustava i Poslovnika, ali se o njenom razrešenju ni do danas nije raspravljalo, uprkos tome što je sama predsednica tvrdila da jedva čeka tu raspravu. Za izglasavanje nepoverenja vladi potrebno je 126 glasova poslanika, a jasno je da opozicija, zajedno sa radikalima, jedva može da nakupi osamdesetak potpisa.

Poslanica Sanda Rašković Ivić kaže da tekst inicijative treba ponuditi i Ljajićevom SDPS i nekim drugim. Treba pokušati, a ne sedeti skrštenih ruku.

Dug je spisak razloga zbog kojih DJB i Dveri smatraju da je preko potrebno pokretanje postupka za razrešenje predsednika države Aleksandra Vučića, ali onaj osnovni je razlog da je više puta prekršio Ustav Srbije i da je narušio načelo podele vlasti na kom počiva državno uređenje. Na teret mu se stavlja da je prekoračio svoja ovlašćenja, a da prema članu 111 Ustava predsednik Republike izražava državno jedinstvo Republike Srbije, a prema članu 115 Ustava predsednik ne može obavljati drugu javnu funkciju ili profesionalnu delatnost.

„Iako je više puta javno pozivan da podnese ostavku na funkciju predsednika stranke, Vučić je to odbio pravdajući se činjenicom da je i nekadašnji predsednik Boris Tadić istovremeno bio i predsednik stranke, te da to neće učiniti dok ne završi poslove koje je planirao i ne nađe sebi adekvatnog zamenika u stranci. Ovakvim i sličnim izjavama Aleksandar Vučić je pokazao da je svestan kršenja Ustava koje čini, te da to čini namerno, zatim da sopstvene privatne interese i interese Srpske napredne stranke stavlja iznad Ustava i da uopšte ne namerava da podjednako predstavlja sve građane, što je ustavna svrha institucije predsednika Republike“, kaže se u inicijativi Dveri i DJB.

 

O razrešenju predsednika se pita i Ustavni sud

Razrešenje predsednika Republike može Narodnoj skupštini da predloži najmanje jedna trećina narodnih poslanika ako smatra da je on povredio Ustav, a postupak za razrešenje pokreće se većinom glasova svih narodnih poslanika. Ustavni sud dužan je da u roku od 45 dana od dana kad je pokrenut postupak za razrešenje odluči o tome da li je predsednik Republike povredio Ustav. Zbog komplikovane procedure opozicioni poslanici će po svemu sudeći odustati od inicijative za smenu predsednika države.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari