Obradović: Potrebna zajednička platforma opozicije, sindikata, studenata 1Boško Obradović Foto: FoNet/TV FoNet

Predsednik Dveri Boško Obradović izjavio je danas da bi političke stranke opozicije, studenti, sindikati i javne ličnosti trebalo da iznedre novu političku platformu u zajedničkoj borbi protiv aktuelne vlasti, na čelu sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

On je na konferenciji za novinare u Skupštini Srbije rekao da su počeli razgovori onih koji učestvuju u organizaciji protesa u Srbiji i razgovori unutar Saveza za Srbiju i unutar drugih opozicionih stranaka i da će u narednih sedam do 10 dana imati zajedničku platformu iza koje mogu da stanu zajedno.

„U platformi bi trebalo da se nadje kao prva rečenica da nema izbora dok ne budu fer i pošteni, da je preduslov normalnosti u Srbiji sloboda medija, pre svega oslobodjenje javnog sevrisa, a sve ostalo je dogovor kako zamišljamo Srbiju posle pada Aleksandra Vučića sa vlasti“, rekao je Obradović na konferenciji za novinare u Skupštini Srbije.

On je kazao da je Savez za Srbiju izneo svojih 30 tačaka, ali da su spremni da razgovaraju sa drugim kolegama iz opozicionih stranaka, predstavnicima sindikata, studenata i drugima šta još da se nadje u toj viziji Srbije posle pada Vučića.

„I u tom smislu vidim poziv Baneta Trifunovića nama u opoziciji da kažemo kako mi to vidimo Srbiju posle pada Aleksandra Vučića, kao dobronameran poziv koji nama u opoziciji daje šansu da kažemo šta je naš program, koji godinama nemamo priliku javno da kažemo“, rekao je Obradović.

On je kazao da je potrebno reći kako će izgledati jedan normalan demokratski poredak u kom su mediji slobodni, institucije nezavisne i doneti ključni sistemski zakoni kakav je zakon o poreklu imovine.

„Treba ponuditi ideju saveza o vladi stručnjaka oročenu na godinu dana, da donese sistemske zakone, uredi biračke spiskove i omogući prve demokratske slobodne izbore, posle pada Aleksandra Vučića na vlasti, a posle mi svi da izađemo na njih kako želimo, predstavim svoj program, a birači slobodno odluče bez pritisaka ko će vladati Srbijom“, rekao je Obradović.

On je na konferenciji za novinare rekao i da su Dveri pod ozbiljnom represijom nekoliko državnih institucija koje kontrolišu njihovo poslovanje.

Kako je naveo, delovanje ispituju Državna revizorska institucja, Uprava kriminalističke policije, Inspektorat Ministarstva za državnu upravu i Agencija za borbu protiv korupcije, a protiv četiri člana se vode različite istrage u policiji, tužilaštvima ili se već vode sudski procesi.

„Ovo je zapravo ideja vladajućeg režima da koristeći državne mehanizme zaustave dalji rad Dveri koje im očito smetaju“, rekao je Obradović.

On je na kraju konferencije pozvao gradjane na proteste u Beogradu u subotu i kazao da se protesti održavaju u 30 gradova i opština u Srbiji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari