Obradović: Zašto Vlada izbegava da napiše “srpskih snaga bezbednosti” 1Foto: FoNet/Nenad Đorđević (arhiva)

“Gradiće se dovoljno za sve i svi pripadanici snaga bezbednosti koji konkurišu dobiće stan po prihvatljivih 500 evra po kvadratu. Stavili smo princip da onaj ko se prvi prijavi , prvi i dobija stan.

U ministarstvu rada i zapošljavanja i Ministarstvu odbrane postoje određeni fondovi za invalide i za borce iz prethodnih ratova , a za stanove će moći da konkurišu i penzionisana vojna lica. Naravno ovaj zakon podržava i penzionere iz drugih sistema bezbednosti,a mogu da konkurišu i oni koji imaju neadekvatno rešeno stambeno pitanje.Vlada će raspisati javni poziv na koji očekuje da će se javiti više banaka koje će moći da ponude najpovoljnije uslove u smislu kamatnih stopa i drugih uslova kreditiranja i to za sve kategorije” , rekao je ministar policije Nebojša Stefanović , tokom rasprave o amandmanima na Predlog zakona o posebnim uslovima za realizaciju projekta izgradnje stanova za pripadnike snaga bezbednosti.

Na ovaj zakon podneto je više od 600 amandmana.Ružica Nikolić iz Srpske radikalne stranke ocenila je, međutim, da kriterijumi za selekciju prijavljenih kandidata nije jasno određena , preširoki i ne daje jasnu sliku ko će i na koji način dobiti stan. Odgovarajući na njene primedbe ministar Stefanović je rekao da ne postoje kvote po ministarstvima , postoji sistem da su svi jednaki. Drugi sistem je geografska zainteresovanost. .
Konstatujući da ovoj kategoriji ljudi treba pomoći, poslanik Nove stranke Zoran Živković je primetio da se tempom“izgradnje hiljadu i po stanova do 2021. neće nikad rešiti njihovo stambeno pitanje”.

”Puno demagogije je u ovoj priči , puno nedoslednosti i nelogičnosti , jer da bi se rešilo stambeno pitanje 18 .900 zainteresovanih, ovim tempom izgradnje stanova, potrebno je više od 20 godina “ , rekao je Živković , zahvalivši se Vladi Srbije što je prihvatila jedan od šest amandmana Kluba samostalnih poslanika kome i on pripada .Poslanik Demokratske stranke Radoslav Milojičić upitao je ministra kako će zainteresovani moći da kupe stanove kada “vodnik Vojske Srbije ima manju platu od prosečne, dok takav
starešina u Hrvatskoj prima 900 evra mesečno”.Odgovarajući na primedbe opozicije, Stefanović je rekao da su plate u vojsci i policiji veće nego u ranijim periodima i da Vlada nastoji da budu i veće.
Tokom rasprave o ovom predlogu zakona, tema se brzo “prabacila” na međusobne optužbe ko je više brinuo o vojsci i policiji i njihovom opremanju. Živković je naglasio da su snage bezbednosti posle 2000.uspešno ugušile pobunu na jugu Srbije i da je sprovedena akcija Sablja, dok je Milojičić naveo da je izgrađena poznata baza Jug, za obuku. Ministar je , replicirajući , rekao da da pripadnici vojske i policije najbolje znaju ko o njima viš brine, tvrdeći da je
opremanje snaga bezbednosti u vreme Demokratske stanke bilo “katstrofalno” tako da je, na primer, protivazdušna odbrana izgledala kao iz “kamenog doba”.
Boško Obradović,šef poslanika Dveri negodovao je jer je odbijen njegov predlog da se napiše pripadnici srpskih snaga bezbednosti umesto snaga bezbednosti Srbije.Ne mogu da razumem zašto se izbegava da se napiše srpskih snaga bezbednosti. Da ne mislite da je to prejako i da ne naljutite nekog od vaših zapadnih partnera“, upitao je Obradović, dok mu je ministar ironično poručio da je baš.
Stefanović mu je ironično odgovorio da je on baš poznat po tome što se boji šta će koji ambasador da mu kaže.„Baš sam poznat po tome šta će koji ambasador da kaže, baš me briga. Pa ja služim svoj narod, a ne njih, kod mene mogu da dodju da vide kako napreduje saradnja MUP-a dve države i to je to“, istakao je Stefanović i dodao da nema ništa protiv da se zakon zove – izgradnja stanova za pripadnike snaga bezbednosti Republike Srnije i spreman sam da prihvatim taj amandman ako postoji . Uzvratio je Obradović tvrdnjom da se Vlada ne stidi tog prefiksa “srpski” ona bi ga stavila u naslov ,a ministar se “lepo upecao na dilemu amandmanskoig dualiteta .

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari