Očekuje se još isporuka kineske pomoći 1Foto: EPA-EFE/ KENZABURO FUKUHARA POOL

Borba sa korona virusom biće jedina tema današnjeg telefonskog razgovora predsednika Srbije i Kine, Aleksandra Vučića i Si Đinpinga, kažu za naš list u kabinetu srpskog predsednika.

Kako navode Vučićevi saradnici, dvojica zvaničnika razgovaraće o dodatnoj kineskoj medicinskoj pomoći i „očekujemo još isporuka“. Naši sagovornici nisu precizirali kada bi trebalo da stignu nove isporuke iz Pekinga.

Vučić je telefonski razgovor sa Sijem najavio u nedelju, prilikom video-uključenja u Jutarnji program TV Prve. On je istakao da se raduje tom razgovoru, poručivši: „Dobro se zna šta u ovom trenutku može da znači razgovor sa predsednikom Kine.“

Podsetimo, lekarski tim specijalista iz Kine, koji su imali iskustva u borbi sa korona virusom, kao i prvi deo humanitarne pomoći medicinskog materijala i opreme od kineske vlade, stigao je u Beograd 21. marta.

Avion Er Srbije, kojim su prevezeni doktori i pomoć, na aerodromu su dočekali ambasadorka Kine u Srbiji Čen Bo i Aleksandar Vučić. Ambasadorka je tom prilikom kazala da je „u ovom trenutku najvažnija solidarnost, mi ćemo biti zajedno, zajedno smo jaki, sa Srbijom do konačne pobede“, dok je predsednik Srbije rekao: „Hvala Kini i mom bratu Si Đinpingu.“ Kineska pomoć isporučivana je potom u još nekoliko navrata.

Vučić je u petak imao i telefonski razgovor sa predsednikom Turske Redžepom Tajipom Erdoganom. Kako je saopšteno, predsednik Srbije se, osim na „prijateljskoj podršci“, Erdoganu zahvalio na konkretnoj pomoći u zaštitnoj opremi koju je Turska poslala u Srbiju, naglasivši da je ona „simbol razumevanja i prijateljstva dveju zemalja, posebno kad se zna da Turska ima više od 40.000 obolelih“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari