Od autokrate se ne može apelom napraviti demokrata 1Foto: FoNet/ Aleksandar Levajković

Poziv Tanje Fajon, poslanice Evropskog parlamenta i predsedavajućeg delegacije EP za Srbiju, i Vladimira Bilčika, izvestioca EP za Srbiju, vlastima u Brogradu da dozvole rad parlamenta u vreme pandemije naišao je na oprečne stavove srpskih poslanika.

I dok predstavnici opozicije ocenjuju da su konačno i evroparlamentarci shvatili kakva demokratija vlada u Srbiji, dotle poslanici vlasti ističu da je takva poruka skandalozna i da predstavlja mešanje u funkcionisanje suverene zemlje kakva je Srbija i da dolazi od nekredibilne osobe kakva je Tanja Fajon.

Naš list je ostao uskraćen za komentar još jednog potpredsednika parlamenta Vladimira Marinkovića, koji je najpre obećao da će da odgovori na naše pitanje po završetku onlajn konferencije o doniranju 400 zaštitnih vizira osoblju Opšte bolnice u Novom Pazaru. Više se potom nije javljao na telefon, što mu je postala praksa otkako se našao na izbornoj listi Srpske napredne stranke.

„Tanja Fajon je idiotkinja. Baš tako napišite. Nju više ozbiljno ne uzimaju ni u Sloveniji, a kamoli u Evropskoj uniji i evropskom parlamentu. Ta njena izjava data u vreme pandemije korona virusa koji predstavlja opasnost po čitav svet i sve ljude je krajnje skandalozna i ne znam zbog čega se toliko insistira na izjavama osobe koja nema ama baš nikakav kredibilitet i koju kao kredibilnu osobu ne tretiraju više ni u Evropskoj uniji. Pitam zbog čega Fajon ne predloži Evropskom parlamentu da zaseda u vreme pandemije. Logično bi bilo da takav predlog iznese prvo tamo, pa onda da tako nešto predlaže nama u Srbiji. Stvarno mi nije jasno ko tu osobu uzima za ozbiljno“, poručuje za Danas Vladimir Đukanović, poslanik i član Predsedništva vladajuće SNS.

Miroslav Aleksić, poslanik Narodne stranke, međutim smatra da je Vladimir Đukanović poslednja osoba koja ima pravo da bilo kome deli lekcije, a posebno evropskim predstavnicima.

„To što Đukanović izgovara o Tanji Fajon je po Vučićevom nalogu i to je mnogo gore nego da on sam tako misli. Svi oni su megafoni njihovog šefa koji im samo delegira zadatke. Činjenica je da Evropa počinje sve glasnije da govori o stanju u Srbiji i to se režimu ne dopada, pa u radikalskom maniru vređaju svakoga ko bez uvijanja iznese istinu o ponašanju vlasti, urušavanju institucija i zakona, gaženju ljudskih prava. Konačno predlog Fajon i Bilčika je potpuno logičan, jer u svim zemljama parlamenti obavljaju svoju funkciju, osim u Srbiji i Severnoj Makedoniji. Uostalom, ova vlast je uništavala parlament prethodnih osam godina, a sada ga je konačno ukinula. Proglasili su vanredno stanje bez odluke skupštine, što je direktno u suprotnosti sa Ustavom Srbije i ukinuli rad parlamenta tokom vanrednog stanja. Nadam se da su predstavnici EU tokom pandemije i vanrednog stanja videli pravo lice režima u Srbiji koje je direktno suprotstavljeno evropskim vrednostima“, ocenjuje Aleksić.

I Marko Đurišić, poslanik i predstavnik Ujedinjene demokratske Srbije, ističe da u svim zemljama u Evropi parlamenti funkcionišu uprkos pandemiji.

„Od trenutka uvođenja vanrednog stanja UDS je tražio da naš parlament zaseda i potvrdi odluku o uvođenju vanrednog stanja i da raspravlja i odlučuje o merama koje ograničavaju prava građana, ali i o ekonomskim merama koje u velikoj meri menjaju budžet Srbije. Bezuspešno. Ovaj poziv evropskih parlamentaraca vidim kao jednu potvrdu ispravnosti naših zahteva“, napominje Đurišić.

I Maja Videnović, poslanica Demokratske stranke, kaže da je suspendovana demokratija nedopustiva u svim okolnostima, a u okolnostima pandemije je i opasna. Prema njenim rečima, apeli evropskih prijatelja demokratije u Srbiji su i podsećanje, alarm i opomena, a napadi, uvrede i načini na koji vlast odgovara na njihove apele je precizno ogledalo ove vlasti.

„Nema tog apela koji će od autokrate da napravi demokratu, koji je zatvorio mogućnost da se u parlamentu, na jedinom mestu na kome mora da se govori o najboljim načinima kako da se zajedno borimo. Nemam nameru da apelujem ni na šta na ovu vlast, koja je sprečila da građani čuju direktna pitanja novinara na konferenciji za novinare, koja drži u pritvoru ljude koje su najhitnije, umesto u samoizolaciju poslati u ćelije, sa suđenja kojima se krši pravo na odbranu i pravično suđenje. Nemam namere da apelujem na ovu vlast osim da se sada isključivo koncentrišu na sistem koji mora da spasava živote zaraženih, ali i podjednako važno, omogući da sistem funkcioniše za sve one koji se bore sa drugim bolestima. Zato što život ne sme da čeka. Na to što su razvalili institucije i demokratiju, na to se ne apeluje. To se sutra, kada ovaj užas prođe, pobeđuje i menja. Ali to je naša obaveza, zaključuje poslanica Demokratske stranke.

Milićević: Radimo u interesu građana

Đorđe Milićević, poslanik SPS i potpredsednik parlamenta, za Danas kaže da ne oseća bilo kakvu potrebu da komentariše izjave Fajon i Bilčika. „Dovoljno smo odgovorni i ozbiljni da radimo u najboljem interesu građana Srbije. Ako takva vrsta poziva evropskih parlamentaraca, kako kažete postoji, ipak mi je drago, jer to znači da su konačno shvatili da Srbija ima parlament i da nije bilo razloga pre nekoliko meseci razgovor, umesto u institucijama, vode u hotelskim lobijima. Lepo je što misle o Srbiji, a mi ćemo nastaviti da vodimo borbu za svakog građanina, za svaki život u Srbiji“, ističe Milićević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari