Odgovor Zvizdića premijerki Srbije: U Srebrenici je počinjen genocid 1Denis Zvizdić Foto: EPA/ FEHIM DEMIR

Predsedavajući Veća ministara BiH Denis Zvizdić, povodom izjave premijerke Vlade Srbije Ane Brnabić da se „u Srebrenici nije desio genocid“, poručio je da se istorijske činjenice neće interpretirati prema željama Beograda.

On je izjavio da se nada da će u Srbiju brzo doći lider koji će napraviti prekretnicu i zbog zajedničke budućnosti priznati genocid.

„Jedna stara mudrost kaže da ‘istinu uvek treba tražiti u stvarnim činjenicama’. Zbog toga osećam potrebu da, pre svega kao čovjek, a onda i predsedavajući Veća ministara BiH, podsetim predsednicu Vlade Srbije na nekoliko stvarnih i kompletnoj domaćoj i međunarodnoj javnosti poznatih i dostupnih činjenica koje su utvrđene u presudama međunarodnih sudova i Suda BiH, a koje nepobitno dokazuju da je u Srebrenici počinjen zločin genocida“, naveo je Zvizdić, prenosi klix.ba.

On je podsetio da je Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju u više sudskih predmeta koji su pravosnažno okončani, utvrdio da je u julu 1995. godine počinjen genocid nad bošnjačkim stanovništvom u Srebrenici.

„Sve relevantne informacije o sudskim predmetima su dostupne javnosti, pa predsednici Vlade Brnabić preporučujem neka, pre nego što naredni put da sebi za pravo da pogrešno tumači i neargumentovano komentariše presude, pročita“, istakao je Zvizdić.

Prema njegovim rečima, „biće dovoljno i manji deo dokumentacije na osnovu kojih su međunarodne sudije presudile da je nad bošnjačkim stanovnicima u Srebrenici počinjen genocid i najgori zločin u Evropi nakon završetka Drugog svetskog rata“.

„Zaprepašćuje činjenica da necivilizovanim negiranjem zločina genocida pokušavate relativizirati planski sprovedeno ubijanje više od osam hiljada nedužnih civila, negirati međunarodno pravo i osporiti presude međunarodnih sudova i postati promotor negiranja genocida kao zadnje faze njegovog potpunog izvršenja“, poručio je Zvizdić.

Naveo je da građani Bosne i Hercegovine, a posebno Bošnjaci, znaju da već dugo, skoro stoleće i po, traju hegemonistički projekti koji pokušavaju negirati Bosnu i Hercegovinu kao istorijsku, političku i kulturnu činjenicu.

„Sasvim je jasno, i to traje od Garašanina pa preko dogovora Cvetković-Maček, četničke ideogije Moljevića i đenerala Draže, do Miloševićevih velikosrpskih ciljeva i zločinačkog i genocidnog delovanja Karadžića i Mladića i izvršioca njihovih projekata, da je postojao projekat istrebljenja Bošnjaka i uništenja Bosne i Hercegovine kao države“, zaključio je Zvizdić.

Ali, kako je dodao, „nisu svi bosanski Srbi bili na strani zločinačke Miloševićeve i Karadžićeve politike, a Bosna i Hercegovina je uvek bila puna Bosanaca i Hercegovaca koji je vole i zbog toga projekat njenog uništenja nikada i nikome nije i neće uspeti i to je činjenica koju treba da zapamtite“, poručio je predsedavajući Veća ministara BiH premijerki Srbije.

Zbog toga se, kako je istakao, istorijske činjenice više nikada neće interpretirati prema nalogu ili željama Beograda, niti će uspeti projekat negiranja genocida, revizije istorijskih činjenica ili izjednačavanja žrtava i zločinaca, jer je Bosna i Hercegovina samostalna i suverena država u kojoj, zajedno sa svojim komšijama bosanskim Srbima i Hrvatima, žive državotvorno osvešteni Bošnjaci koji znaju svoju istoriju, koji imaju puni i nezaobilazni politički suverenitet.

I koji su ponosni na moralni kapital koji su poneli iz perioda agresije, kaže Zvizdić. „Zato, predsednice Brnabić, počinjeni genocid bi trebao biti razlog za razmišljanje o greškama koje su učinjene u prošlosti, za iskreno pokajanje, i u konačnici za priznanje kao preduslov neophodne katarze bez koje nisu mogući procesi pomirenja. Nije moguće graditi modernu i prosperitetnu Srbiju, bez suočavanja sa prošlošću“.

„Zbog toga se nadam da će u Srbiju brzo doći lider koji će napraviti prekretnicu i koji će zbog zajedničke budućnosti priznati genocid. Vi to očito ne možete ili ne želite. I na kraju, istorijske činjenice se nikada ne mogu izbrisati, a stotinu puta ponovljena laž uvek ostaje samo laž, dok je istina samo jedna. A, ona glasi da je u Srebrenici počinjen genocid“, poručio je Zvizdić.

Brnabić je u sredu u intervjju Dojče vele, na insistiranje novinara da „prizna da se u Srebrenici desio genocid“, poručila da za Srbiju ono što se desilo u Srebrenici nije genocid. Ona je rekla da je odgovorna osoba za „taj užasan ratni zločin izručena Hagu i da je Srbija uradila sve što je bilo do nje“.

Na konstataciju novinara Tima Sebastijana da ona nikada neće priznati „genocid u Srebrenici“ i da je to za nju „crvena linija koju neće preći“, Brnabić je odgovorila da niko neće „prekrajati istoriju“

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari