OEBS: Cenu plaćaju i Srbi i Albanci 1Foto: Miljan Perunović

Veće carinske dažbine na uvoz srpskih i bosankih proizvoda na Kosovo iznenadile su sve, ali to nije u nadležnosti OEBS, već EU, izjavio je u emisiji “Razgovor na RTK2” šef misije OEBS na Kosovu Jan Bratu, ocenjujući da će nove mere vlade pogoditi sve građane Kosova.

“Stopostotno povećanje cene brašna, na primer, koje se na Kosovu najviše uvozilo iz Srbije će odmah uticati na cenu hleba u pekarama, a naravno da kosovski Srbi ne kupuju samo taj hleb, već svi, tako da će cene zbog ovih tarifa uticati na sve ljude koji žive na Kosovu”, rekao je Bratu.

Šef OEBS je rekao da je povećanje taksi reakcija zvanične Prištine na neuspeh oko pitanja prijema Kosova u Interpol, koje je, kako smatra, ispolitizovano.

“Živimo u vrlo teškim vremenima i situacija ne postaje lakša iz dana u dan”, ogovorio je Bratu na pitanje o trenutnim odnosima Prištine i Beograda. ”OEBS snažno podržava proces dijaloga jer je ovo jedini način da se izbegne bilo kakav budući konflikt i istovremeno pokuša da se dođe do normalnog života ljudi ovde“, naglasio je gost Razgovora koji smatra da je dijalog doneo i rezultate, poput slobode kretenja.

Jan Bratu očekuje nastavak dijaloga i nada se da će politički faktor u Prištini shvatiti da razgovori koriste Kosovu, ali i Srbiji, jer, kako kaže, EU zahteva od Srbije i Kosova dogovor kako bi nastavili svoje evrointegracije. “Znamo da će biti teško, bilo je teško i pre nego što je počelo, ali ukoliko se dozvoli da se ovo nastavi, onda će postati još teže, a na kraju će cenu platiti građani Kosova, Srbi i Albanci”.

„Srbija i Kosovo nisu u potpunosti razumeli briselske razgovore“, tvrdi šef OEBS i poziva političke lidere da nastave proces i pokušaju da dođu do kompromisa, jer kako navodi, do nekog kompromisa se mora doći. Za Bratua je pravno-obavezujući sporazum moguć ukoliko bude političke volje i razumevanja obe strane.

On ističe da ne bi trebalo određivati rokove. On je napomenuo da pitanje Kosova nije najvažnije za EU, navodeći da su tu i „Bregzit, ali i drugi problemi“.

„Naši prijatelji u Prištini i Beogradu treba da shvate da je svet daleko veći od dijaloga Beograda i Prištine. Dijalog je važan, ali postoje važnija pitanja i bojim se da naše kolege u EU neće imati strpljenja oko priče kojoj nema kraja, tako da će želeti da se ona privede kraju i u tom kontesktu su i njihova očekivanja, da nešto treba da se desi”, rekao je Bratu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari