Okupljeni ispred Hrama pratiće Putinovu posetu preko video-bima 1Foto: EPA-ALEXEY-NIKOLSKY-RIA-NOVOSTI-KREMLIN-POOL

Najviši nivo bezbednosti pratiće današnju posetu ruskog predsednika Vladimira Putina Srbiji. Mada se na poziv više organizacija srpsko-ruskog prijateljstva i Srpske napredne stranke očekuje veliko okupljanje građana u Beogradu, oni verovatno neće imati priliku da uživo vide ruskog predsednika.

Građani su preko društvenih mreža pozvani da se okupe u 15 sati ispred Palate Albanija i da prošetaju do Hrama Svetog Save, međutim prema dostavljenoj satnici, u hram će Putin sa domaćinom, predsednikom Srbije, Aleksandrom Vučićem doći tek oko 18 sati. Predviđeno je da se unutra zadrže oko 45 minuta. Tokom jučerašnjeg dana nikakva bina nije podignuta da bi se predsednici obraćali napolju, sem što je instaliran veliki video-bim. Pretpostavlja se da će preko tog velikog ekrana, okupljeni imati priliku da posmatraju prenos šta Putin i Vučić rade u hramu, kao i prethodne aktivnosti u vezi sa svečanim dočekom.

Prema nekim procenama za obezbeđenje biće angažovano od 4.000 do 7.000 policajaca. Uz pripadnike specijalnih jedinica MUP biće angažovana i Vojska Srbije, BIA, VBA i VOA. U obezbeđenju ruskog predsednika biće i oko 250 ruskih bezbednjaka, od kojih su neki stigli u Srbiju znatno ranije, dok će drugi danas doputovati sa njim.

Uoči dolaska predsedničkog aviona Putina, kojeg će po ulasku u srpski vazdušni prostor pratiti avioni srpske vojske do sletanja na beogradski aerodrom, prema nezvaničnim informacijama, nebo će za sve letove biti zatvoreno. U obezbeđenju Putina učestvovaće i Vojska Srbije.

Kao što je to uobičajeno ulice kojima bude prolazio ruski predsednik biće zatvorene, šahtovi zavareni, na zgradama će biti ruski i srpski snajperisti, dok će građanima koji stanuju na tim trasama biti naređeno da zatvore prozore i navuku zavese, objašnjavaju bezbednosni stručnjaci za list. Žitelji zgrada na Novom Beogradu koje se nalaze na ruti posete, već su dobili obaveštenja da ne izlaze na terase zgrada, kao i da ne otvaraju prozore za vreme trajanja prolaska eskorta sa ruskim predsednikom.

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova preduzeće maksimalne mere obezbeđenja, koje će dovesti i do izmene režima saobraćaja u određenim delovima Beograda, saopšteno je iz MUP-a.

Biće zabranjen svaki vid saobraćaja na trasi kretanja štićene ličnosti, kao i na saobraćajnicama koje se nalaze u neposrednom okruženju. Na snazi će biti i zabrana parkiranja vozila na saobraćajnicama koje se nalaze na trasi kretanja ruske delegacije u zoni oko Hrama Svetog Save i malog broja ulica na Novom Beogradu.

Kako je najavljeno iz policije, sva vozila koja su parkirana na trasi, odnosno u ulicama kojom će se kretati predsednička kolona biće pomerena, radi sigurnosti, a ulice će biti sukcesivno zatvarane kako se bude kretala predsednička kolona.

S obzirom da se očekuje veći broj građa u centru grada tokom poslepodneva, biće i izmena u saobraćaju u široj zoni centra, a građani će biti informisani koje će ulice biti zatvorene ili delimično zatvorene, a gde će biti otežanog saobraćaja.

Osim toga sve bezbednosno interesantne osobe biće proverene, a pojačaće se i kontrola kretanja pešaka, naročito na prometnim mestima. Pripadnici Žandarmerije u punoj opremi biće raspoređeni u centru grada, ali i na železničkoj i autobuskoj stanici, aerodromu i prilazima Beogradu. Takođe, internet komunikacija Srbije i inostranstva biće oštrije nadgledana.

Obezbeđenje posete ruskog predsednika Vladimira Putina Srbiji neće se nimalo razlikovati od njegovih ranijih dolazaka. I tokom 2011. kada je Putin u svojstvu ruskog premijera posetio Srbiju važile su iste bezbednosne mere. Putin je te godine posetio parlament Srbije, ali čak ni svi poslanici nisu imali prilike da ga vide i sa njim razgovaraju. Tu čast imala je tadašnja predsednica parlamenta Slavica Đukić Dejanović i šefovi poslaničkih klubova. Novinari su i tada imali iluziju da prate posetu Putina Beogradu, ali su to mogli da čine iz daljine, zatvoreni u maloj skupštinskoj sali i praćeni budnim okom obezbeđenja. Par kadrova sa tog početka razgovora Putina i šefova poslaničkih grupa mogle su da zabeleže samo kamere izabranih televizija. Zanimljivo je da je te 2011. nekoliko radikala uspelo transparentima da dočeka Putina na ulazu u hol parlamenta, ali to je označeno kao jedan od velikih propusta ne samo srpskog, već i ruskog obezbeđenja koje je danima pred njegov dolazak „češljalo parlament“.

Najoštrije mere obezbeđenja važile su i oktobra 2014. godine, prilikom naredne posete Putina Beogradu. Tada je organizovana i čuvena parada, pa su građani nekoliko sati pred početak te parade morali da dođu na Novi Beograd i da uprkos kiši koja je lila ko iz kabla sačekaju početak manifestacije. Isto pravilo važilo je i za novinare i to ne samo one koji su pratili paradu, već i one koji su u Palati Federacije pratili zvaničan tok susreta Putin Nikolić. I tada su novinari bili smešteni u jednoj velikoj sali, a događaje tik pored njih pratili su sa ekrana. Osim pojedinaca većina novinara nije mogla da se pohvali da je videla Putina. Po svoj prilici sedma sila će i ovoga puta biti u istoj situaciji, pogotovo što će RTS prenositi boravak Putina u Beogradu.

Zanimljivo je da ni 2014. godine svi poslanici nisu mogli da se susretnu sa Putinom, već su pozive da sa njim posmatraju vojnu paradu dobili samo šefovi poslaničkih grupa i predsednici pojedinih skupštinskih odbora. Pojedini predstavnici opozicije, tada revoltirani zbog selektivnog pristupa, vratili su pozivnice organizatorima.

Susret predstavnika opozicije sa ruskim predsednikom tokom današnjeg boravka nije ni predviđen, niti je planiran njegov odlazak u parlament.

Povodom zvanične posete predsednika Ruske Federacije Vladimira Vladimiroviča Putina Srbiji u četvrtak, 17. januara, objavljen je program i satnica događaja koji će biti upriličeni tog dana.

Nije poznata tačna satnica dočeka predsednika Ruske Federacije na Aerodromu „Nikola Tesla“, ali se zna da posle toga sledi ceremonija polaganja venaca na Groblju oslobodilaca Beograda i Crvenoarmejcu.

12.45 – Ceremonija svečanog dočeka ispred Palate Srbija

13.05 – Sastanak u užem formatu predsednika Srbije Aleksandra Vučića i predsednika Ruske Federacije Vladimira Putina

14.05 – Plenarni sastanak delegacija Republike Srbije i Ruske Federacije

15.00 – Ceremonija razmene potpisanih bilateralnih dokumenata u prisustvu dvojice predsednika

15.15 – Putin će uručiti orden Aleksandra Nevskog predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću

15.20 – Izjave za medije dvojice predsednika

18.15-18.45 Obilazak Hrama Svetog Save

Posetu predsednika Putina od samog početka pratiće zvanični snimatelj i fotograf RTS, dok će predstavnici ostalih medija moći da snimaju i fotografišu ceremoniju svečanog dočeka ispred Palate Srbija, potpisivanje bilateralnih dokumenata, uručenje ordena Aleksandra Nevskog i izjave dvojice predsednika. Posetu predsednika mogu da prate isključivo akreditovane novinarske ekipe.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari