Olenik: Iznoseći odbranu Vulin nastavio sa uvredama 1Foto: FoNet/ Marija Đoković; Foto: BETA/ MUP Srbije

Ministar policije Aleksandar Vulin, po rečima advokata Aleksandra Olenika, izneo je juče odbranu pred Višim sudom u Beogradu, u postupku po tužbi koji je protiv njega podneo Ragmi Mustafa, u svojstvu predsednika albanskog Nacionalnog saveta, zato što Albance u javnom govoru uvredljivo naziva Šiptarima.

„Ministru Vulinu smo postavili pitanje zašto samo Albance u Srbiji oslovljava uvredljivo sa Šiptari, dok druge nacionalne manjine kao što su Bošnjaci ili Hrvati naziva njihovim imenom a ne pogrdno. Odgovor ministra Vulina je sledeći: Bošnjaci i Hrvati mogu sami da izaberu kako će se zvati ali to ne važi za Albance. Po mišljenju ministra Vulina, koji je sve vreme govorio u ime Srba bez da je objasnio na osnovu čega je on naš predstavnik, Albanci prvo moraju da u svojoj istoriji i književnosti odluče kako će se zvati, pa onda u našem rečniku mora se navede da je izraz Šiptar uvredljiv a nakon toga patrijarh Srpske pravoslavne crkve treba da prihvati ovo značenje (jer je i pokojni Irinej Albance nazivao Šiptarima) pa će tek nakon toga on lično odlučiti da li je Šiptar uvredljivo za Albance ili nije. Dokle god se ovi uslovi ne ispune, ministar Vulin ne priznaje Albanskom nacionalnom savetu da znaju kako im se zove narod čiji su članovi, niti im priznaje da znaju šta je uvredljivo za narod koji predstavljaju“, ispričao je Aleksandar Olenik za naš list.

„Ministar Vulin je otišao i dalje, pa je prisutnim Albancima u sudnici objasnio da dok su bili pod Turcima, koji su ih zvali Arbanasi, imali su pravo da traže da ih više tako ne zovu i da je to uvredljivo, ali da isto pravo nemaju kod Srba i da ne traže da ih ne zovu Šiptari, jer o tome odlučuje on lično i to u ime nas Srba. Na stranu koliko je ovakvo javno izneto shvatanje ministra u vladi Srbije pogrešno, štetno i diskriminaciono, braneći se na ovaj način ministar Vulin je suštinski priznao svako slovo iz naše tužbe“, zaključuje Olenik.

Olenik: Iznoseći odbranu Vulin nastavio sa uvredama 2

Dodao je da je u završnoj reči kao zastupnik tužbe naveo da sve nacionalne manjine u Srbiji imaju pravo da sami sebe nazivaju po svom nahođenju, da imaju pravo da u skladu sa istorijskim promenama menjaju svoje odluke, i da na kraju, imaju pravo da kažu šta ih vređa i diskriminiše.

„Takođe smo istakli da niko nema pravo da u ime Albanaca odlučuje šta Albance vređa ili ne, te da je apsurdna situacija u kojoj ministar u vladi Srbije, pa bio to i Vulin, u ime Albanaca odlučuje šta ih vređa i diskriminiše a šta ne. Apsolutno je jasno da je ministar Vulin bio iskren, te da on stvarno misli da je pozvan da odlučuje u ime Albanaca, ali je primenom osnovne logike, takođe jasno da je na ovaj način potvrdio sve navode iz tužbe. Sada je ostalo samo jedno pitanje: da li Ida Nikitović, sudija Višeg suda u Beogradu, veruje da Albanci imaju pravo odlučuju o svom imenu ili ne“, preneo je Olenik za Danas.

Vulin: Nije govor mržnje već vekovna borba

„Nije ovo bila nikakva borba oko govora mržnje, ovo je bila borba da srpski narod ima pravo da koristi izraze koje je koristio vekovima“, ispričao je ministar Vulin posle ročišta za portal Novosti. „Danas smo na sudu imali priliku da obrazložimo, a verujem i dokažemo da reč Šiptar nije i ne može biti ni uvreda, ni diskriminacija… Reč Šiptar je do srpskog jezika došla preko šiptarskog jezika, doslovno u prevodu, pa onda, valjda mi Srbi možemo da je koristimo, kao što su je koristili i naši dedovi i pradedovi“, kazao je Vulin.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

17 reagovanja na “Olenik: Iznoseći odbranu Vulin nastavio sa uvredama”

 1. Ја сам завршио шездесетих и седамдесетих основну школу и гимназију у Косовској Митровици. На нашим уџбеницима и школским књижицама је писало “ шиптарски језик“. Интересује ме које године су “ они“ одлучили да нису више оно како су се сами називали и од кад је то постало погрдно?

 2. На граничном улазу у Албанију пише „Mir se vini ne Shqiperi“ – ДОБРОДОШЛИ У ШИПТАРИЈУ.Моји стари су их звали Арнаутима-дивље племе.И,увек ће остати Шиптари, и ништа друго.

  • Gospodine neču da vas vredjam..ali moram da kažem da ste ne pismen i primitivan???
   Ako neko vam kaže ja hoču da mi zovete ovako trebate da poštujete.
   Ja sa mog brata ču da pričam kako ja hoču,a komšija ima da me zove kako ja kažem.

   • E, pa sad, bas i niste kompetentni da nekome kazete da je nepismen, u drugo se ne mesam.

    • Ajde nam Ljiljo objasni kako si ti postala kompetentna o kompetencijama drugih ljudi?!!

  • PAUNE 54 odgovor da, zaista Paune imas mozak zapremine pauna ,ostalo je u repu i po tome se ne razlikujes od magarca..Toliko fasizma u tvojoj glavi je neshvatljivo.Nauci tvoju istoriju pa ces vidijeti zasto je napravljena Cele kula i saznaczs datu nisu uglavljene.glave nevinih vec zlikovaca divljuh koji se nabili na kolje 2000 bosnjackih glava,zena,dijece,staraca izbijeglica.
   O tome je svijedo i Vuk Karadzic a i predak cuvrnog srpskog istoricara Protica koji je zapisao Bilo je glava ali ne i kolja.Tako ti je to Paune budi covijek,mirnije ces umrijeti.

   • @Balija Sevdalija

    Ono kada polupismeni sovinista, novokomponovani „bosnjak“ krene sa alternativnom „istorijom“… Nego, da li isto vazi i za Srebrenicu i da tamo nisu ubijeni „nevini Bosnjaci“ nego zlikovci koji su godinama ranije ubijali decu, zene, starce po okolnim, srpskim selima?

 3. I ja mislim da vulin je shkau i ne treba uzeti za srbina, jer da bi bio srbin nesto kulturno mislio a ne kao shkavelli.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.