Olenik: Vlast pokušava da sakrije novoupisane birače 1Foto: M. D. Miljković

Pokrenućemo krivične postupke protiv ministra unutrašnjih poslova Nebojše Stefanovića kao i ministra državne uprave i lokalne samouprave Branka Ružića, istakao je danas na konferenciji šef Pravnog tima Pokreta slobodnih građana Aleksandar Olenik.

Kako navodi razlog su sumnjivie radnje prilikom prijave prebivališta i upisivanja u jedinstveni birački spisak.

Prema njegovim rečima, PSG je došao do podataka da je 10.183 novih birača na Opštini Zvezdara, koji su upisani do oktobra prošle godine i na koje su oni ranije upozorili, odjednom nestalo. Naime, Olenik je naveo da je broj birača na pomenutoj opštini za samo mesec dana smanjen za 10.406 glasača, ukazavši da brzina i broj izbrisanih birača na Zvezdari dovodi do osnovane sumenje da je bilo kršenja zakona.

Prema Olenikovoj oceni, to predstavlja pokušaj da se sakriju novoupisani birači, što je krivično delo Sastavljanje netačnih biračkih spiskova iz člana 158 Krivičnog zakonika, kao i zloupotreba službenog položaja.

– Pored opština koje vode biračke spiskove, MUP konkretno vrši upis promene prebivališta. Zbog toga smo se mi obratili svim policijskim stanicama na teritoriji Grada Beograda i zatražili podatke o tome koliko je bilo novoprijavljenih prebivališta građana u glavnom gradu. Od sedamnaest policijskih stanica niti jedna nam nije odgovorila, što podstiče sumnju da se tajno manipuliše biračkim spiskovima – kazao je Olenik.

Vladimir Gajić, predsednik Pravnog saveta Narodne stranke, upozorio je da dve trećine Gradske izborne komisije čine partije sadašnjeg režima. On je ukazao i na činjenicu da GIK suprotno zakonu održava zatvorene sednice, te da je pristup novinarima i posmatračima koji su se uredno prijavili bio onemogućen.

– To su sve okolnosti koje pokazuju da izbori nisu slobodni, te da ne postoje ni elementarni uslovi za ravnopravno učešće na njima. Naš zadatak je da na svaki način pokušamo da zaštitimo građane Beograda, kako njihova prava ne bi kršili državni organi – naglasio je Gajić.

Predsednik Izvršnog odbora Pokreta slobodnih građana Miloš Marković ukazao je da je na tri beogradske opštine, Mladenovcu, Vračaru i Zvezdari, značajno povećan broj birača, te da bi se broj stanovnika Srbije uvećao za desetak miliona kroz par godina, kada bi takav prirodni priliv stanovništva bio zabeležen u svim opštinama.

Marković tvrdi da im pojedine opštine nisu davale podatke o broju birača, pravdajući se da ih nemaju te da se treba obratiti Ministarstvu, dok su neke lokalne samouprave jednostavno ignorisale upite.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari