Opozicija na Kosovu traži da se dijalog sa Srbijom vrati na početak 1Skupština Kosova Foto: EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ (arhiva)

Predstavnici opozicionog Demokratskog saveza Kosova (DSK) i Samoopredeljenja zatražili su danas da se dijalog Kosova i Srbije o normalizaciji odnosa vrati na početak i da ga, posle vanrednih parlamentarnih izbora, nastave nove legitimno izabrane institucije.

U dijalogu sa Srbijom treba da učestvuju legitimne institucije, a ne pseudo-ekipe, ocenio je šef poslaničke grupe DSK Avdulah Hoti.

„Nama je jasno da dijalog treba da vodi Vlada, a ne pregovarački timovi. Oni ne mogu doći do rešenja jer nas vraćaju unazad. Dijalog treba da vode legitimne institucije, a ne neustavne pseudo-ekipe. Ne može se pregovarati o granici i Kosovo mora imati platformu, a ne samo načela“, poručio je Hoti u Prištini na okruglom stolu o ustavnosti i institucionalnoj odgovornosti u dijalogu sa Srbijom.

Šef poslaničke grupe Samoopredeljenja Gljauk Konjufca ocenio je da zbog nedostatka legitimiteta pregovaračkog tima Kosova, dijalog treba vratiti na polaznu tačku.

„Dijalog sa Srbijom se mora nastaviti uz politički legitimitet, a proces na Kosovu mora da se vrati na nultu tačku koja ide pod ruku sa novim izborima“, rekao je Konjufca.

Predstavnici DSK i Samoopredeljenja su ocenili da je usvajanjem Zakona o dijalogu prekršen Ustav Kosova, pošto zakon o medjunarodnim sporazumima odredjuje hijerarhiju institucija i nadležnosti izvršne vlasti, dok zakon o dijalogu, suprotno ustavu, te nadležnosti prenosi na pregovarački tim.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari