Ko je sve iz opozicije bio na sastanku sa Palmerom 1Foto: Tviter/Miroslav Lajčak

Petoro predstavnika opozicionih stranaka sastalo se u petak sa zamenikom pomoćnika državnog sekretara SAD Metjuom Palmerom. Prisustvovali su Pavle Grbović, Dobrica Veselinović, Marinika Tepić, Zdravko Ponoš i Nebojša Zelenović.

Pavle Grbović, predsednik Pokreta slobodnih građana, koji je bio na tom susretu, kaže za Danas da je reč o uobičajenim diplomatskim aktivnostima, te da je dobro što su i predstavnici opozicije prepoznati kao relevantan sagovornik.

– Kriza demokratije, parlamentarizma i institucija je postala globalno prepoznat problem i dobro je što smo imali priliku da kroz razgovor ponudimo svoje viđenje mogućih rešenja te krize. Takođe je važno da se ponovo uspostavi parlamentarizam u Srbiji kako bi ključne političke teme mogle da se rešavaju na transparentan, a ne tajan način – kaže Grbović.

Predstavnik pokreta Ne davimo Beograd Dobrica Veselinović takođe je učestvovao na zatvorenom sastanku sa američkim zvaničnikom. U saopštenju pomenutog pokreta navodi se da su tom prilikom upoznali specijalnog izaslanika sa trendom urušavanja institucija i opšteg pada demokratije u Srbiji, kao i sa razlozima koji su doveli do bojkota izbora u junu 2020. godine.

– Poseban fokus u razgovoru Veselinović je stavio na brojne napade na predstavnike opozicionih pokreta, nezavisnih medija i organizacija civilnog društva koje dolaze od strane Srpske napredne stranke, ali i na korupciju i nesposobnost državnih organa i lokalne samouprave da reše izazove sa kojima se naša zemlja suočava u 21. veku, kao što su klimatske promene, energetska tranzicija i saradnja u regionu – navodi se u saopštenju.

Kako Danas nezvanično saznaje, pored Grbovića i Veselinovića, na sastanku su učestvovali i Marinika Tepić, Zdravko Ponoš i Nebojša Zelenović.

Sastanci sa predstavnicima opozicije i civilnog sektora, uobičajena su pojava kada je reč o posetama zapadnih zvaničnika Beogradu.

Izvesna novina je međutim i to što su se Metju Palmer, ali i Miroslav Lajčak, koji su boravili u višednevnoj poseti Beogradu u zajedničkoj misiji pripreme junskih pregovora Aleksandra Vučića i Aljbina Kurtija u Briselu, sreli i sa poglavarom Srpske pravoslavne crkve.

Naime, trećeg dana posete Beogradu (petak), zamenik pomoćnika državnog sekretara SAD i specijalni američki izaslanik za Zapadni Balkan Metju Palmer i specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak sastali su se sa patrijarhom Srpske pravoslavne crkve Porfirijem, preneli su mediji.

Prema pisanjima, u Patrijaršiju je prvi stigao Lajčak i uoči sastanka izjavio da u glavni grad Srbije nije došao sa porukama, već sa namerom da dobro pripreme susret predsednika Srbije Aleksandra Vučića i kosovskog premijera Aljbina Kurtija. On je dodao da je bitno da znaju šta tu mogu da očekuju.

Prema navodima, posle njega je u zdanje Patrijaršije stigao i Palmer, koji nije odgovorio na pitanje novinara o čemu će se razgovarati i sa kakvim porukama je došao u Beograd, već je predstavnike medija kratko na srpskom pozdravio sa „dobar dan“ i ušao u zgradu. Mediji su takođe objavili da je posle tog sastanka bilo planirano da se američki i evropski zvaničnici sastanu i sa direktorom Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petrom Petkovićem.

Palmer je za izdanje lista Blic od petka izjavio da bi hteli da vide da se obe strane ponovo ozbiljno angažuju u procesu koji će voditi ka dogovoru i normalizaciji odnosa i otvoriti put ka Evropskoj uniji. On je naveo da Sjedinjenje Države nisu strana u pregovorima, ali da su akteri i partneri uključeni u proces.

– Blisko sarađujemo sa specijalnim predstavnikom Evropske unije Miroslavom Lajčakom, a obojica tesno sarađujemo sa Beogradom i Prištinom, da im pomognemo da identifikuju oblasti na kojima treba da rade i pokušaju da dođu do dogovora – rekao je Palmer za Blic. On je naveo da je „apsolutno moguće“da predsednik Srbije Aleksandar Vučić i kosovski premijer Aljbin Kurti 2021. godine stave potpis na dogovor.

– Ali to je stvarno na njima, a ono što bismo mi voleli jeste da ih ohrabrimo da se uključe. I predsednik Vučić i premijer Kurti imaju jaku političku podršku, u poziciji su da se ozbiljno angažuju u ceo proces, identifikuju delove gde može doći do dogovora i pomognu da čitav proces krene unapred – izjavio je Palmer.

On je poručio da, što se tiče SAD, oni vide međusobno priznanje kao ishod koji konačno ostavlja tu temu u prošlost i stavlja Srbiju i Kosovo u poziciju da krenu napred.

Podsetimo, Palmer i Lajčak u četvrtak su se sastali sa državnim vrhom Srbije, predsednikom Aleksandrom Vučićem, premijerkom Anom Brnabić i ministrom spoljnih poslova Nikolom Selakovićem.

Ko je sve iz opozicije bio na sastanku sa Palmerom 2
Foto: Instagram Budućnost Srbije

Predsedik Vučić je na Instagram nalogu Budućnost Srbije objavio zajedničku fotografiju sa Palmerom i Lajčakom sa terase Predsedništva i naveo da će uskoro biti nastavak dijaloga sa Prištinom.

– Verujem u mogućnost postizanja kompromisnog rešenja – poručio je Vučić.

Prethodno su zapadni zvaničnici boravili u Prištini i imali razgovore sa tamošnjim zvaničnicima, dok je Kurti poručio iz Prizrena, odmah nakon zajedničke pres konferencije Lajčaka i Palmera, da nije reč o nastavku dijaloga Beograda i Prištine, nego o novom dijalogu. Kurti je takođe u izjavama za javnost odbio mogućnost osnivanja ZSO.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari