Opozicija smatra da Srbija ne zaslužuje takvog ministra finasija 1Foto: Fonet/Zoran Mrđa

Već na početku rasprave o izboru Siniše Malog za novog ministra finansija postalo je jasno da on imao ogromnu podršku vladajuće većine , dok su poslanici opozicije najavili da će glasati protiv njegovog izbora .

Opozicija smatra da Srbija ne zaslužuje takvog ministra  finansija koga prate  afere upravljanja gradom, učešće u privatizacijama od 2001. godine i njegov lični sukob sa zakonom, jer nije prijavljivao imovinu, kao i slučaj doktorata.

Balint Pastor , poslanik SV , rekao je da će poslanici  njegove stranke podržati izbor Siniše Malog za ministra finansija  iz dva razloga , jer je deo vladajuće koalicije u Vladi Republike Srbije. To ćemo učiniti iz dva razloga. Prvi je razlog taj što je SVM deo vladajuće koalicije i imamo koalicioni sporazum sa SNS, a  drugi razlog je  da postoji velika šansa i verovatnoća da on bude uspešan ministar finansija u Vladi  Srbije.

“Imao bih jedan savet, onako dobronamerne prirode, za budućeg ministra finansija. Nemojte misliti da je šala. Ja znam da vi trčite polumaraton. Pošto ćete se sada baviti malo ozbiljnijim stvarima, ja vam preporučujem da počnete da trenirate za maraton, jer će vam trebati više strpljenja, trebaće vam i više izdržljivosti.”, rekao je Pastor, a Dragan Marković Palma , lider i  poslanik Jedinstvene Srbije naveo je da mnogo hvali Malog .

Ipak , Marković je  za bivšeg gradonačelnika Beograda imao samo reči hvale. Naveo je da je  da je on lično doprineo da veliki broj investitora  dođe u Beograd , da  glavni grad sada izgleda  mnogo bolje nego što je  izgledao pre njegovog mandata ,a Beograd  je danas i značajna turistička destinacija .
“ Siniša Mali ima rezultat i biografiju , jer je posao učio u Americi . Lako je biti ministar kad imaš Zidana i Ronalda u liku Aleksandra Vučića i on sve obezbedi i stvori uslove, a ono što je najvažnije je međunarodna popularnost”, rekao je Marković.

Vojislav Šešelj, lider radikala  rekao je da će radikali glasati protiv izbora Malog , iako je premijerka održala jedno srceparajuće slovo o budućem ministru , tako da u jednom trenutku samo što nije zaplakao od tolikih pohvala.  Govoreći o izboru novog ministra finansija trećeg u sadašnjoj vlasti , on se osvrnuo i na  “kriminalne  afere “, kako je rekao  bivšeg ministra Dušana Vujovića . Šešelj je optužio Vujovića da ga je, na njegov predlog,

Vlada Srbije stavila na spisak terorista, kao i njegovog sina, pa su im blokirali devizne račune u Komercijalnij i Inteza banci. Upitao je tako premijerku  zašto  ne odgovori na pitanje zbog čega je  Vujović morao da ode iz vlade  i zašto se cela  Vlada ne rekonstruiše, već se ide samo na zameni jednog ministra.  Prema rečima Šešelja, on je dobio „opasne informacije, koje i Aleksandar Vučić potvrđuje“, zbog kojih neki ministri moraju da budu smenjeni, „svako ko je sumnjiv mora da se izbaci iz Vlade“. Ponovio je da  iz Vlade mora da lete  Zorana  Mihajlović  jer prenosi  informacije  zapadnim ambasadama i Zlatibor Lončar koji je umešan u najveću korupciju.

Brnabićeva je demantovala da je Vlada Srbije donela odluku da se on i sinovi stave na spisak terorista i da prvi put čuje za to, pa će čitav slučaj da proveri. Odgovarajući Šešelju ona je rekla  da su svi rezultati Siniše Malog proverljivi i da joj je drago što su  Šešelja  emotivno dirnuli rezultati Siniše Malog.
“Nema ništa naročito srceparajuće, osim sto su veliki uspesi. Sve je proverljivo, crno na belo, lako se proveri dug i da je on prepolovljen, koliki je bio deficit i da je smanjen za četiri puta, da je Beograd prvi put u istoriji dobio kreditni rejting, da imamo 12,8 milijardi dinara u kasi, 72.000 mesta u vrtićima, manju nezaposlenost…”, rekla je Brnabić.

Zato bi, istakla je Brnabić, bilo fer da SRS da podršku izboru Malog, da pomogne da slične rezultate imamo u na republičkom nivou. Na  Šešeljevu opasku da u „mutnim vremenima“ Vlada Srbije mora da se rekonstruiše i da se izbaci iz nje svako ko je sumnjiv, Brnabić je poručila da nijedan strani faktor ne može da utiče na politiku vlade i da je Srbija stabilna i nezavisna zemlja.
“Srbija je pokazala da nijedan strani faktor ni na koji način ne može da utiče na politiku Vlade Srbije, Skupštine, predsednika… što nije bila situacija u prošlosti, a danas je Srbija nezavisna, slobodna i stabilna država”, rekla je premijerka.

Aleksandar Stevanović , poslanik  poslaničke  grupe Slobodni poslanici  ocenio je da je objektivno ono što nam govore ogledala – MMF-a ili Svetske banke, a to je niska stopa investicija, jer su, iako su strane investicije dosta velike, domaće investciije niske.

“Konja možete da dovedete pred reku, ali ne možete da ga naterate da pije vodu. U ovoj našoj reci imamo niske kamatne stope, obilje kapitala, ali domaće firme se ne usuđuju da investiraju. Za to imaju neke razloge”, rekao je Stevanović i upitao šta se može trenutno uraditi da se uvećaju domaće investicije i da li će se smanjiti nameti na najniže plate.

“Da li ste za uvođenje jasnih fiskalnih pravila, koliki može biti maksimalni javni dug, kako postižemo da imamo dugoročno održiv budžet”, upitao je Stevanović. Replicirajući Stevanoviću , premijerka  je rekla da će Siniša Mali kao budući ministar finansija imati dva izazova – da zadrži finansijsku disciplinu i ubrza rast BDP-a.

„Dva su osnovna izazova – jedan je da zadrži finansijsku disciplinu i odgovorno trošenje kakvo smo imali u prethodnoj vladi i što je ova vlada nastavila. Drugi zadatak je da napravi uslove za brži i dinamičniji ekonomski rast BDP-a“, rekla je Brnabić i ponovila da je Mali najbolji kandidat za ministra finansija, između ostalog, jer ima miks znanja i veštine iz privrede i finansija.

Poslanici Demokratske stranke Srbije najavili su  da će glasati protiv izbora Siniše Malog za ministra finansija, jer je predlog za njegovo imenovanje šamar i poniženje građanima Srbije. Dejan Šulkić , poslanik ove stranke rekao je da Malog prate afere upravljanja gradom, učešće u privatizacijama od 2001. godine i njegov lični sukob sa zakonom, jer nije prijavljivao imovinu, lažno je prikazivao prihode, kao i slučaj doktorata.

“Građani Srbije ne zaslužuju takvog ministra finansija” , rekao je Šulkić i dodao da će se i sa Malim desiti isto kao i sa dvojicom prethodnika , koji su gromoglasno najavljivani , a otišli  su tiho.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari