Opozicija pisala EU: Vučić je zarobio institucije i medije u Srbiji 1Foto: EPA-EFE OLIVIER HOSLET

Članice Saveza za Srbiju poslale su juče pismo Evropskoj uniji u kojoj od nje traže da pošalje u Srbiju dve ekspertske grupe koje će oceniti stanje demokratije i vladavine prava i stanje u medijima u Srbiji.

U pismu u koje je list Danas imao uvid, a koje su potpisali lideri opozicije – Dragan Đilas, predsednik Stranke slobode i pravde, Zoran Lutovac, predsednik Demokratske stranke, Vuk Jeremić, predsednik Narodne stranke, Boško Obradović, lider Dveri, Janko Veselinović, predsednik Pokreta za preokret i predstavnici Sindikata Sloga, Građanske platforme i Pokreta slobodna Srbija, traži se od EU da se u Srbiju upute dve ekspertske grupe koje bi u odvojenim izveštajima ocenile stanje demokratije i vladavine prava i stanje u medijima u Srbiji.

Dodaje se da su „duboko zabrinuti zbog erozije demokratije u Srbiji“ i da „bez demokratije, vladaine prava i slobode medija, Srbija nema budućnost u EU“.

„Srbija je danas zarobljena država u kojoj predsednik Srbije Aleksandar Vučić, protivustavno akumulira svu vlast u svojim rukama. Skoro sve institucije, uključujući i one koje su nezavisne, pod njegovom su punom kontrolom kao i njegove partijske mašinerije“, navodi opozicija u pismu EU.

Ističe i da su glavni srpski mediji takođe „u državnom zarobljeništvu“ i da su „predsednik Vučić i njegovo društvo iskoristili razne protivustavne i poluilegalne mehanizme da ščepaju skoro sve elektronske i štampane medije, čak i mnoge koji se finansiraju kroz javne fondove“.

„Ti mediji bez ikakve sumnje služe kao njegovi propagandni organi“, piše opozicija EU i ističe da je Srbija daleko od reformi u vladavini prava i medijskim slobodama, koje se traže tokom procesa pristupanja EU. Navodi se i da srpska vlada nastavlja da guši sve državne institucije i „aktivno traži načine da uguši slobodu medija i uguši sve nezavisne glasove“.

„Kroz sistematsku akciju, Vučićeva vlada sprečava Srbiju da primeni demokratske standarde tražene za članstvo u EU“, piše opozicija i navodi da je ohrabrena primerom Severne Makedonije u koju je takođe bila poslata ekspertska misija i ubrzo zatim pod pokroviteljstvom EU uspostavljen dijalog između vlasti i opozicije. Rezultat tog dijaloga bio je sveobuhvatan sporazum na bazi koga su organizovani slobodni i fer izbori, a pravila koja su tada dogovorena su važila i za izbore koji su prekjuče održani u Severnoj Makedoniji.

Ujedinjena opozicija Srbije veruje da bi upravo ova dva izveštaja mogla da predstavljaju početnu tačku za buduće uključivanje Evropske unije u proces rešavanja političke krize u Srbiji i podseća da nova metodologija pristupanja EU stavlja akcenat upravo na stanje demokratije i vladavine prava u zemljama kandidatima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari