Opozicija zatražila ostavku i odgovornost premijerke 1Foto: FoNet/Aleksandar Levajković (arhiva)

Izjava Ane Brnabić, premijerke Srbije nemačkom “Veltu” da je Kosovo bilo Srbija i da ako bismo i dalje insistirali da Kosovo pripada Srbiji kompromis ne bi bio moguć, po Ustavu i zakonima Srbije ravna je veleizdaji, pogotovu ako je daje predsednik Vlade, istakao je poslanik Dveri Branislav Mihajlović.

Da li je predsednica Vlade zaboravila da je  pred poslanicima Skupštine Srbije položila zakletvu na poštovanje i odbranu Ustava i da li zna da je ovakvom izjavom izvršila krivično delo ugrožavanja nezavisnosti i ustavnog uređenja Srbije. Zato tražimo od  Zagorke Dolovec, republičkog javnog tužioca da se oglasi i reaguje povodom izjave premijerke Brnabić da je Kosovo bilo Srbija, zatražio  je Branislav Mihajlović, poslanik i lider pokreta Dosta je bilo na početku sednice Skupštine Srbije posvećene poslaničkim pitanjima .

I za druge poslanike opozicije, čulo se, intervju premijerke Brnabić “Veltu” je više nego sporan. Zbog toga je Miroslav  Aleksić, potpredsednik i poslanik Narodne stranke zatražio hitno zakazivanje sednice parlamenta na kojoj bi se raspravljalo o svim merama koje Srbija treba da preduzme kako bi pomogla i državi i srpskom narodu na Kosovu i Metohiji, ali i budućnosti građana koji žive na KiM. I Aleksić je zatražio odgovornost premijerke i ministara jer oni nemaju pravo da krčme imovinu i nacionalne intrerese države.

To nije njihovo porodično nasleđe da mogu sami da donose odluke o tome kako će šta prodavati, krčmiti i dogovarati se. To je deo velike kampanje koju režim SNS godinama sprovodi sa ciljem predavanja Kosova i davanja stolice Kosovu u UN, naveo je Aleksić.

Poslanik Nove Srbije-Pokreta za spas Srbije Đorđe Vukadinović istakao je da je Brnabićeva, u intervju za “Velt” ali i u potonjoj izjavi, najavila da se odustaje od zvanične pregovačke pozicije Srbije.Tako se ne postupa i ne trguje ni na pijaci, a kamo li u nekoj ozbiljnijoj aktivnosti” rekao je Vukadinović, a odgovornost premijerke zatražio je i lider Dveri Boško Obradović.


Obradović je ocenio da su se nekada u Krivičnom zakoniku ova dela koja je počinila premijerka Brnabić nazivala izdajom i veleizdajom, ali su ta krivična dela izbačena iz Krivičnog zakonika i ostalo nam je samo tužilaštvo koje može da deluje zbog kršenja  Usatava  i povrede  teritorijalnoig integriteta i suvereniteta  Srbije.

Premijerku pozivam da uradi jedini mogući moralni čin, a to je da podnese ostavku na mesto predsednika Vlade Srbije ako misli da Kosovo i Metohija nisu Srbija i da kompromis sa Albancima podrazumeva odricanje od KiM, naveo je Obradović.

On je tom prilikom upitao predsednika Srbije ko mu je dao  mandat  da u nedelju u Briselu razgovara sa ratnim zločincem, teroristom i separatistom Hašimom Tačijem, i da li je ikada od parlamenta dobio mandat da pregovara.

Lider Dveri pitao je predsednika da li odlaskom u Brisel spašava svoju karijeru i sprovodi obaveze koje je preuzeo od zapadnih mentora koji su ga doveli na vlast.


Član kluba samostalnih poslanika Jovan Jovanović zatražio je sa sednice parlamenta posvećene poslaničkim pitanjima odgovor ministra policije o bezbednosti sina predsednika države Danila Vučića jer se, kako je naveo, na fotografijama sa utakmice sa Kostarikom kao navijač „nalazi u društvu ljudi za koje neki mediji tvrde da pripadaju kriminalnim strukturama“.

To je razlog da se zabrinemo za njegovu bezbednost i zato svi ovi navodi medija treba da budu rasvetljeni” rekao je Jovanović i dodao da se na fotografijama vidi da „neki od tih takozvanih navijača imaju službene legitimacije pa se postavlja pitanje na osnovu čega su ih dobili“.

On je negodovao i zbog izvešatavanja novinara RTS  Duška Albijanića koji je meč našeg nacionalnog tima sa reprezentacijom Švajcarske, za koju igra nekoliko igrača albanskog porekla uporedio sa bitkom za Kaljingrad s početka 1945. godine, a protiv nacističke Nemačke, a sve je to saopštio iz podmornice ruske armije, odakle je nekoliko naših fudbalera pozvao da se spreme za tu bitku.
Poslanici vlasti i radikali veoma burno su reagovali na pitanje Jovanovića, a kako je Aleksandar Šešelj prednjačio u dovikivanju Jovanović ga je upozorio da se ne junači, jer on ima crni pojas, treći dan u aikidu .

Gojković: Pronađen još jedan komad skupštinskog inventara

Maja Gojković, predsednica Skupštine Srbije saopštila je novinarima da  je pronađen i vraćen parlamentu još jedan komad mobilijara sa inventarskim brojem Parlamenta.

Ovaj mobilijar se do sada nalazio u Sokobanji” rekla je Gojkovićeva i  zahvalila građanima koji su se odazvali apelu za vraćanje slika, mobilijara i drugih umetničkih dela i predmeta, nestalih iz Narodne skupštine 5. oktobra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari