Opozicija zatražila ostavku predsednika i premijerke 1Foto: FoNet/Nenad Đorđević (arhiva)

Dešavanja na Kosvu i Mertohijiu, hapšenje Marka Đurića, šefa vladine kancelarije za Kosovo i Metohiju, ulazak specijalnih snaga u severni deo Kosovske Mitrovice, ponovo su podelili poslanike u Skupštini Srbije.

Opozicija od predsednika vlade i države traži hitno podnošenje ostavku, stavljanje van snage Briselskog sporazuma i zakazivanje  vanredne sednice parlamenta i Odbora za KiM o dešavanjima u južnoj srpskoj pokrajini. Poslanici vladajuće većine, traže, međutim, da se utvrdi krivična odgovornost za sve one koji su učestvovali u otmici Đurića i demonstraciji nasilja na Kosovu.

Miroslav Aleksić, poslanik Narodne stranke, zbog poraza spoljne politike, poraza dijaloga u Briselu pozvao je predsednika Srbije i predsednicu vlade da podnesu ostavke zbog direktnog rušenja i ugrožavanja nacionalnih interesa.

„Ovo je potpuni poraz, potpuni debakl i ovo je nešto za šta se u ozbiljnim državama snosi odgovornost. Pozivam vas da podnesete izveštaj parlamentu o dijalogu u Briselu i da o planovima šta država želi da radi na Kosovu obavesti poslanike, a ne da se to dogovara na tajnim večerama u Parizu i Njujorku sa partnerima Vučićeve vlasti, Ramušom Haradinajem i Hašimom  Tačijem“, naveo je Aleksić i dodao da bi predsednik Srbije trebalo da kaže da li se tajno sastao u Parizu sa Tačijem i da li su tada dogovoreno ono što se u ponedeljak dogodilo na KiM.

Aleksić je upitao kako će biti zaštićeni građani koji žive na Kosovu i Metohiji, a potom ukazao i da tri meseca od ubistva lidera Građanske inicijative SDP Olivera Ivanovića nema rezultata. On je kazao da je Briselski sporazum štetan i da je „implicirao trajne štetne posledice“.

„Naterali ste Srbe da učestvuju u vlasti sa Ramušom Haradinajem, vlast na Kosovu je hapsila svog državljanina Marka Đurića, a u toj vlasti sede Srbi“,  zaključio je Aleksić.

Poslanica Nove stranke Marinika Tepić pitala je premijerku Srbije Anu Brnabić šta je ona preduzela posle hapšenja svog službenika Marka Đurića i da li su se članovi Vlade uopšte sastali tim povodom.

„Želim da čujem Anu Brnabić o tome šta je biti dalji potezi Vlade o toj temi, želim da čujem nju, a ne Vučića, jer Đurić je službenik Vlade Srbije“, kazala je Marinika Tepić, a poslanik Slaviša Ristić upitao je čija je ideja bila da da se skup o unutrašnjem dijalogu o KiM održi u Kosovskoj Mitrovici, iako je najavljivano da će Marko Đurić biti uhapšen.

„Ni u Slobino, Koštuničino, Đinđićevo i Tadićevo vreme nije se dogodilo da se predstavnik jedne države kao ulovljen sprovodi u kavez kroz Prištinu. Zašto su pripadnici KPS, Srbi sve što se dešavalo posmatrali sa strane, zašto ljudi u civilu koji su bili u bezbednosti nisu napravili fizički zid oko Đurića. Prepoznali smo tamo i gospodina Radojičića i sve te ljude koji prebijaju Srbe i koji nisu hteli da zaštite Đurića. Koliko se vi iz vlasti bunili na to što govorim, kažem vam to je istina  i moja  i sudbina moje dece  je u pitanju, ne vaša gospodo, vi ste podaleko od KiM”, rekao je Ristić, upitavši predsednika Srbije šta znači poruka „Niko ne sme da vas bije“ i ako je Kosovo „tereoristička i kvazi država“, da li onda Srpska lista treba da bude u toj vladi.

Šef poslaničke grupe Dveri Boško Obradović tražio je održavanje sednice o dešavanjima na Kosovu i Metohiji, navodeći da je neprihvatljivo da još nije sazvan ni skupštinski odbor za Kosovo i Metohiju.

„Pričate o unutrašnjem dijalogu, i kao brinete o Kosovu i Metohiji, pa zašto onda nema na zasedanju na tu temu i zašto Đurić ne dođe ovde da kaže šta ima nego ide u nejasan poduhvat u Kosovsku Mitrovicu“, rekao je Obradović i upitao koja je odluka rukovodstva posle hapšenja Đurića ističući da bi trebalo raskinuti Briselski sporazum i vratiti pregovore u okvire UN.

On je događanja na KiM ocenio kao farsu i istakao da iza svega stoji dogovor Hašima Tačija i Aleksandra Vučića da se usmeri javnost na potpisivanje pravno-obavezujućeg sporazuma.

„Zašto se danas odričete KiM kada se nismo odrekli u mnogo težim istorijskim okolnostima“, upitao je Obradović, a poslanik Srpske radikalne stranke Aleksandar Šešelj pitao je kada će biti zakazana sednica parlamenta na kojoj bi se raspravljalo i pristupanju Srbije ODKB-u i šta su rezultatai briselskog dijaloga Beograda i Pirštine i Briselskog sporazuma s obzirom na jučerašnja dešavanja i ulazak specijalnih snaga na sever Kosova.

Osvrćući se na tvrdnje opozicionih poslanika šef poslaničke grupe Socijalističke partije Srbije Đorđe Milićević rekao je da jedino čega su se dosetili su ostavke.

“To samo govori o njima, a ne o ozbiljnom i odgovornom stavu Vlade i predsednika Srbije. SPS smatra da je predsednik Srbije izašao sa jasnim stavom i jasnom porukom i da je Srbija pokaza kako reaguje ozbiljna država koja želi da sačuva mir i spreči destabilizaciju. Potrebna je pre svega mudrost i hladna glava prilikom donošenja odluka, jer ovo nije dnevno politička tema već pitanje koje se tiče budućnosti Srbije. Mirna i dostojanstvena rekacija ne znači da je Srbija slaba i da se uplašila, znači da Srbiji umesto sukoba i nasilja razgovara da bi imali budućnost“, ocenio je Milićević i zatražio da se utvrdi krivična odgovornost za sve one koji su učestvovali u otmici Đurića i za sve one koji su demonstrirali silu.

Odgovor na pitanja i sugestijer opozicije naravno imao je i poslanik Narodne seljačke stranke Marijan Rističević koji je pitao ministra unutrašnjih poslova Srbije i šefa BIA da li je tačno da su u toku 2007. i 2008. godine, a na šta ukazuju depeše Vikiliksa, Boris Tadić, Vuk Jeremić i Borko Stefanović predstavnicima Ambasade SAD obećali da 2008. godine neće reagovati na proglašenje nezavisnosti lažne države Kosovo.

„Da li je tačno da su im obećali da neće reagovati 2008. godine ukoliko Albanci proglase nezavisnost, ali uz uslov da Boris Tadić bude izabran za predsednika Srbije, odnosno da predstavnici Ambasade SAD i oni koji su vladali SAD ubede Albance da nezavisnost proglase tek posle izbora Tadića“, pitao je Rističević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari