Oslobođeni za "nevolje" na Vučićevoj inauguraciji 1

Članovi kriminalne grupe Veljka Belivuka zvanog Velja Nevolja, kojeg je protekle nedelje sa još 16 njegovih „saradnika“ uhapsila srpska policija, obezbeđivali su, prema tvrdnjama više nezavisnih medija, svečanost inauguracije predsednika Srbije, Aleksandra Vučića, 31. maja 2017. godine, kada su brutalno napadnuti novinari četiri redakcije, među kojima je i novinarka Danasa Lidija Valtner.

Istraživački portal KRIK tada je pisao da je „mladić u svetloplavoj košulji koji je na ceremoniji uslikan kako snažno drži za ruke demonstranta zapravo B. A. i radi kao obezbeđenje beogradskih splavova, a i blizak je ekipi navijača Partizana, odnosno Aleksandru Stankoviću, zvanom Sale Mutavi“.

Tu ekipu nasledio je upravo Veljko Belivuk.

Trenutak napada na našu novinarku zabeležen je nizom fotografija, na kojima se jasno vidi kako Lidiju Valtner zajedno sa demonstrantom Markom Radosavljevićem iz Protiv diktature i jednim foto-reporterom članovi „obezbeđenja SNS“ nasilno izvlače iz mase, odnoseći ih do Pionirskog parka, odnosno što dalje od platoa Skupštine Srbije, gde se odvijala inauguracija.

Tog dana naša novinarka je, uzimajući izjavu od jednog starijeg gospodina, kojeg su prethodno policajci udaljili sa skupa SNS kod Skupštine jer je nosio transparent protiv vlasti, bila prisutna kada su pripadnici obezbeđenja skupa naprednjaka fizički nasrnuli na demonstranta Protiv diktature.

Kada je pokušala telefonom da snimi taj nasrtaj, jedan iz obezbeđenja skupa, koji joj je prethodno već pretio da će joj baciti telefon da ne bi snimala, prišao joj je i hteo da otme telefon.

Ona je to pokušala da spreči kada joj je prišao čovek iz obezbeđenja SNS i podigao je sa zemlje, vukući i gurajući sve do Pionirskog parka.

Tamo ju je spustio na zemlju a isti slučaj dogodio se i aktivisti Protiv diktature, koji je sve vreme vikao: „Davite me, davite me, nisam ništa skrivio!“

Petnaest dana kasnije Ministarstvo unutrašnjih poslova je saopštilo da je u saradnji sa nadležnim tužilaštvom identifikovalo sve osobe koje se dovode u vezu sa medijskim navodima o događajima koji su se odigrali 31. maja ispred Doma Narodne skupštine, da su sve osobe saslušane, kao i da će izveštaj istog dana biti dostavljen nadležnom tužilaštvu.

Istovremeno, naša redakcija je istog dana, istražujući lica sa fotografija, identifikovala nekoliko napadača na novinare i građane.

Osoba koja je nasrnula na našu novinarku Lidiju Valtner uveliko je u medijima prepoznata kao jedna od ključnih iz najbližeg obezbeđenja Aleksandra Vučića godinama unazad.

Reč je o S. S., koji je bio lično obezbeđenje Vučića prilikom stranačkih skupova i to je vidljivo na nekoliko fotografija koje su objavljene u medijima i na društvenim mrežama.

Novinari koji posećuju sedište SNS u zgradi Starog Merkatora na Novom Beogradu viđali su ga za pultom na ulazu u stranačke prostorije.

Izvori Danasa tada su nam preneli da je taj čovek često viđen i u ulici Antifašističke borbe na Novom Beogradu kako stoji ispred jedne zgrade ili sedi u automobilu na parkingu.

Sa njim je najčešće bar još jedan muškarac, i to uglavnom jedan od ostalih nasilnika sa fotografija koje smo tada objavili.

Oslobođeni za "nevolje" na Vučićevoj inauguraciji 2

U toj zgradi, tvrdili su sagovornici Danasa, živeo je jedan funkcioner SNS, koji je inače veoma blizak sa predsednikom Srbije.

S obzirom na to da redakcija Danasa nije uspela da stupi u kontakt sa većinom ljudi koje smo identifikovali, nismo im objavili puna imena, već samo inicijale.

Na nekoliko fotografija vidi se S. N., koji je tokom incidenta na mitingu SNS u jednom trenutku od drugog nasilnika „preuzeo“ Marka Radosavljevića, učesnika „Protesta protiv diktature“, i stegao ga oko vrata.

U pitanju je bio bivši bokser i političar, učesnik rijaliti programa o kojem su mediji pisali 2016, što se i navodi na njegovom Fejsbuk profilu.

On se lično na FB profilu hvalio da je radio u obezbeđenju premijera Srbije Vučića. Kada je reč o njegovoj političkoj karijeri, bio je odbornik u Skupštini grada kao član Srpske radikalne stranke.

Čovek koji se na fotografijama vidi da je držao ispod leve ruke foto-reportera je C. B., takođe profesionalni telohranitelj.

Na njegovom Fejsbuk profilu može se videti fotografija sa Aleksandrom Vučićem, objavljena 23. aprila 2016. godine, dan uoči održavanja vanrednih republičkih izbora.

Iz komentara ispod slike može se zaključiti da je C. B. i tom prilikom bio angažovan u obezbeđenju tadašnjeg premijera.

Međutim, i pored jasnih dokaza, odnosno objavljenih fotografija nasilnika, 17. novembra 2017. godine, Prvo osnovno javno tužilaštvo u Beogradu odbacilo je krivične prijave povodom napada na novinare, između ostalog i na novinarku Danasa Lidiju Valtner, na dan inauguracije Aleksandra Vučića.

Potom je polovinom januara naredne godine Prvo osnovno tužilaštvo u Beogradu usvojilo prigovor naše novinarke Lidije Valtner na odbacivanje krivične prijave zbog napada na nju i uputilo pozive za saslušanje tri lica za koja se sumnjalo da su napala Valtner, a čiji je identitet ranije utvrdilo Tužilaštvo.

Reč je o Slobodanu Stojkoviću, Filipu Gojkoviću i Marku Vukičeviću. Međutim, tri meseca kasnije, odnosno 27. aprila 2018. godine, Prvo osnovno javno tužilaštvo u Beogradu ponovo je odbacilo krivičnu prijavu naše novinarke i na taj način stavilo tačku na ceo slučaj.

Radosavljević: Sve je odbačeno

I na moj slučaj je stavljena tačka – za Danas kaže Marko Radosavljević iz nekadašnje inicijative Protiv diktature, inače, po profesiji učitelj u jednoj osnovnoj školi u Zemunu, čijim je slikama sa pozorišne predstave gde glumi pijanca mahao predsednik Srbije na konferenciji za medije, pokušavajući da ga predstavi kao pravog pijanca.

On je najpre podneo krivičnu prijavu protiv N. N. lica zbog nasilja, koja je odbačena, kao što je potom odbačen i njegov prigovor na takvu odluku Tužilaštva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari