Osmani: Dogovor sa Srbijom treba da se zasniva na međusobnom prizanju 1Foto: EPA-EFE/ VALDRIN XHEMAJ

Zamenica predsednika Demokratskog saveza Kosova Vjosa Osmani smatra da dogovor sa Srbijom treba da se zasniva na međusobnom priznanju, kao i da je dijalog jedini način da razrešimo probleme sa susedima, uključujući i Srbiju, prenosi prištinska štampa.

Naravno, da nikada ne bismo dozvolili da se granice dovode u pitanje, kao ni bilo šta u vezi sa suverenitetom i funkcionalnošću Kosova kao nezavisne države, rekla je Osmani za portal Juropijan vestern Balkans (EWB).

Demokratski savez Kosova veruje u slobodno, nezavisno i suvereno Kosovo, rekla je ona.

Osmani je podsetila da je Ustavni sud Kosova rekao da Zajednica srpskih opština treba da bude osnovana, ali bez izvršnih ovlašćenja, što bi bilo u skladu sa Ustavom. Da, Zajednica može da postoji, ali bez izvršne vlasti.

Namera je da se od Kosova napravi druga Bosna i da se ono učini disfunkcionalnim iznutra, što bi u budućnosti značilo zamrznuti konflikt, naglasila je ona.

Verujem da je najbolje rešenje za Kosovo i Albaniju stvaranje sestrinskih odnosa i put ka Evropskoj uniji(EU).

Kada postanemo članice EU, granica ionako neće biti, rekla je Osmani.

Osmani smatra i da nova Vlada Kosova mora uspostaviti neku vrstu odnosa sa Srpskom listom, u kojem bi oni prava srpske zajednice na Kosovu stavili iznad onoga što im Aleksandar Vučić kaže.

Parlament je tu da zaštiti interese svih građana, pa o tome moramo odlučivati zajedno. Moramo pronaći način da reformišeno odnos tako da sve zastupljene zajednice imaju koristi od njega, umesto da govore o bojkotu parlamenta, napomenula je Osmani.

Tokom Haradinajevog mandata, kada je Srpska lista bila deo koalicije, oni su većinu vremena bojkotovali rad parlamenta, naglasila je Osmani i ocenila da to pokazuje da se Srpska lista vodi pogrešnom logikom apsolutnog zanemarivanja interesa srpske zajednice na Kosovu i zainteresovana je samo za dogovore sa Vučićem u Beogradu.

To pokazuje da ni Vučiću, ni njima nije stalo do Srba koji žive na Kosovu, zaključila je Osmani.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari