Osmani: Kosovo je danas u potpunosti primenilo sporazume potpisane u Briselu 1Vjosa Osmani Foto: EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI

Predsednica Kosova Vjosa Osmani izjavila je danas da je Kosovo uspostavljanjem reciprociteta u registarskim tablicama sa Srbijom u suštini u potpunosti primenilo briselski sporazum.

Kazala je da bi EU trebalo da izvrši pritisak na Srbiju da zaustavi provokacije protiv Kosova i zloupotrebu građana, kosovskih Srba, u političke svrhe.

„Kosovo je danas u potpunosti primenilo sporazume potpisane u Briselu, koje je Srbija zanemarila i nastavlja da ih ne sprovodi. Uzajamnost po pitanju registarskih oznaka, koju su obe strane potpisale u Briselu, ne može se posmatrati kao napeta i jednostrana akcija, već akcija ka sprovođenju sporazuma koje bi trebalo da zahteva sama EU“, smatra kosovska predsednica.

Ona je na Fejsbuku napisala da je Srbija ta koja je jednostrano delovala od 2016. godine i kršila briselske sporazume, a ne Kosovo.

„Zbog toga srpske ilegalne strukture, koje se finansiraju i primaju naloge od države Srbije, preduzimaju radnje ne samo da krše briselske sporazume, već i ugrožavaju bezbednost građana i stabilnost regiona“, kaže kosovska predsednica.

Takođe ocenjuje da Srbija, prema nepromenjenoj logici iz prošlosti, koristi srpske državne institucije da ugrozi Kosovo.

„Nijedna vrsta pretnje iz Srbije ne umanjuje našu odlučnost da obezbedimo sprovođenje zakona, u skladu sa međunarodnim obavezama, a u korist svih gradjana Republike, bez obzira na etničku pripadnost“, kaže Osmani.

Prema njoj, odluka Vlade Kosova da sprovede reciprocitet sa Srbijom u delu koji se odnosi na registarske tablice vozila doneta je u skladu sa sporazumima iz 2011. i 2016. godine o slobodi kretanja građana između dve zemlje.

„Shodno tome, odlukom se osigurava jednak tretman i slobodno kretanje građana obe zemlje. Odluka je prihvaćena i striktno se sprovodi na svim graničnim prelazima, osim na dva na severu, gde Vlada Srbije i tamošnje ilegalne strukture zlostavljaju lokalne Srbe. Stoga, pozivam Evropsku uniju da izvrši pritisak na Vladu Srbije da odmah zaustavi provokacije protiv Kosova i zloupotrebu u političke svrhe kosovskih Srba. Destabilizirajuća politika Srbije na Kosovu i u regionu i njeni hegemonistički ciljevi za takozvani „srpski svet“ povratak su njenoj logici devedesetih, koja je našem regionu donela mnoge žrtve“, kaže predsednica Kosova.

Podsetimo, Aleksandar Vučić večeras je optužio kosovske vlasti da su, u vezi sa registarskim tablicama, prekršili sve dogovore o slobodi kretanja i da su to uradili uz najbrutalniji upad svoje policije na sever Kosova.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

8 reagovanja na “Osmani: Kosovo je danas u potpunosti primenilo sporazume potpisane u Briselu”

  1. Koliko vi iz Danas volite albance a podcenjujete Srbe.Iz kog razloga ne pisete o ZSO sta je sa tim jel i to Briselski sporazum sto ne pisete da Albanci sprovode samo sta njima odgovara ako ste vec realni.Hvala puno

  2. Nije mi jasno zasto Kosovske vlasti ne odstampaju taj deo zakona i sa prevodom i potpisom Srbskog politicara koji je to potpisao podele okupljenim Srbima.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.