Organizatori protesta: Oštra osuda represije prema omladini 1Foto: FoNet/ Aleksandar Levajković (Arhiva)

Organizatori demonstracija „1od5miliona“ poslali su medijima danas proglas studenata u Beogradu u kome oni pozivaju svoje kolege i članove akademske zajednice da se pridruže protestima u Srbiji.

„Mi, studenti u Beogradu, ovom prilikom pozivamo sve studente, profesore, nastavnike i saradnike u nastavi, da se pridruže građanima koji se širom Srbije bore za poboljšanje svojih socijalnih, ekonomskih, političkih i kulturnih prava zagarantovanih Ustavom i zakonima Srbije. Studenti i profesori, kao akademski građani sa visokim obrazovanjem, moraju da stanu zajedno u borbi protiv uništavanja institucija i društvenih vrednosti.“

Navodi se i da „studenti, zajedno sa profesorima, stoje solidarni sa studentskom inicijativom ‘1od5miliona’ i zahtevima protesta koji se održavaju pod istim imenom kako bi sebi obezbedili sigurno i kvalitetno obrazovanje ali i budućnost“. U proglasu se još ističe da je cilj protesta da se spreči dalje razaranje obrazovnog sistema koje je lažnim diplomama i doktoratima uzelo maha.

„Oštro osuđujemo represivne mere od strane vlasti usmerene prema našoj omladini i kolegama kao i sramna medijska opravdanja takvog ponašanja. Zahtevamo da se nikad više ne ponove hapšenja mladih ljudi, studenata i srednjoškolaca, samo zato što su se usudili da slobodno misle i da to javno i kažu. Mi, studenti u Beogradu, zahtevamo da sve institucije poštuju naše pravo na slobodu mišljenja, slobodu govora i slobodu okupljanja“, navodi se između ostalog u proglasu.

„Studenti i profesori pozivaju sve građane koji učestvuju u javnom životu ili rade u državnim institucijama, da budu svesni svoje odgovornosti za trenutnu situaciju u sistemu. Oni moraju da iznesu svoj stav povodom trenutne uzurpacije vlasti od strane jedne političke stranke i jednog aktera, jer ukoliko to ne urade, postaju saučesnici u urušavanju institucija i sistema vrednosti“, navodi se u proglasu.

Studenti više fakulteta okupili su se juče u Beogradu u znak protesta zbog hapšenja na poslednjim demonstracijama i prošetali ulicama pod parolom „Mislim, dakle hapsi me“.

Kragujevac: Oglasio se Savez za koji se nije znalo da postoji

Kragujevac – Savez studenata Pravnog fakulteta Univerziteta u Kragujevcu podržao je juče „državne institucije, a posebno predsednika Srbije Aleksandra Vučića i pripadnike Ministarstva unutrašnjih poslova „koji nastoje da nas sačuvaju od vandalizma…“ „Poštujemo ustavni poredak i zakone naše zemlje, kao i državne institucije. U skladu sa tim, najoštrije osuđujemo svaki napad na instituciju predsednika naše države koji je demokratskim putem izabran. Srbija je demokratska zemlja i moramo poštovati izborni proces i ne smemo dozvoliti da se u 21. veku u našoj državi dogodi građanska neposlušnost“, navodi se u saopštenju. „Nadamo se da neće doći do političkog haosa jer bi to direktno uticalo i na pravni sistem naše države koji bi nas vratio deset godina unazad“, poručuju iz Saveza studenata prava. Savez studenata Pravnog fakulteta u Kragujevcu nije se, do sada, koliko je poznato, oglašavao bilo kojim povodom, tako da se u široj javnosti nije znalo ni da postoji. Prema nezvaničnim informacijama, više prodekana i drugih akademaca na Pravnom fakultetu su članovi vladajuće partije. Z. R.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari