Otkazana debata o razgraničenju 1(arhiva) Foto: EPA/Djordje Savic

Debatu na temu „Razgraničenje/podela – za i protiv“ u organizaciji portala KoSSev, koja je trebalo da bude održana danas u EU info centru u Kosovskoj Mitrovici, Kancelarija EU za informisanje u Prištini otkazala je sat vremena pre početka događaja, objavio je Kossev.

Debata je u toku u samoj redakciji portala u Kosovskoj Mitrovici, saopštio je KoSSev, dodajući da je zahtev za zakazivanje događaja poslat u petak. KoSSev navodi da do početka događaja nisu uspeli da stupe u kontakt sa službenicima ove kancelarije, uprkos više poruka i poziva portparolki Dinki Živalj. Takođe, službenica Vjosa Beriša, nije htela da razgovara sa urednicom portala u trenutku kada ju je ona posredstvom službenika u Mitrovici, sa kojim je bila na vezi, zamolila za direktan kontakt, a što je ona odbila uz obrazloženje da će „poslati imejl“.

Nezvanično se u kancelariji u Mitrovici moglo čuti da je obrazloženje iz Prištine „kasna rezervacija“ prostora, i da se događaji najavljuju dve nedelje unapred. Do sada je, prema navodima portala KoSSev, više događaja u prošlosti rezervisano takođe sa samo par dana unapred, radi se o čestoj praksi, s obzirom na to da je ova kancelarija u Mitrovici do sada bila otvorena za civilne i medijske inicijative, a promovisala je slobodu govora, multikulturalnost, multietničnost, obrazovanje i javne debate i promocije evropskih vrednosti.

U trenucima kada su organizatori sa gostima bili u prostorijama EU info centra u Mitrovici, nijedan se drugi događaj nije održavao. „Sve i da je u pitanju to što nije ispunjena birokratska forma za održavanje događaja, da je to isključiv razlog za to da nam se pred početak samog događaja otkaže gostoprimstvo – onda kada su gosti i učesnici stigli, a oprema za prevođenje montirana, kritiku upućujem kancelariji EU za informisanje u Prištini zbog načina na koji su komunicirali, odnosno odbili da razgovaraju sa mnom, a pre svega zbog toga što nisu pokazali bilo kakvu fleksibilnost i brigu za suštinu i dobrobit dela zajednice i javnosti“, rekla je urednica portala Tatjana Lazarević.

Prema njenim rečima, demonstrirali su restriktivnost prema slobodi govora, otvorenoj diskusiji na važnu temu, promociji javne debate, multikulturalnosti i multietničnosti. Demonstrirana je restriktivnost da o temi o kojoj se pod okriljem EU razgovara na najvišem nivou, progovore same zajednice na terenu, kojih se ova tema, naposletku, najviše i tiče, rekla je urednica portala Kossev Tatjana Lazarević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari