Završeno glasanje na Kosovu, Rakić: Srpska lista pobedila u svim većinski srpskim opštinama 1Foto: BETAPHOTO/MILOS MISKOV/DS

Na osnovu dostupnih informacija iz Centralne izborne komisije (CIK), do 19 sati na izborima za gradonačelnike i odbornike 38 opština na Kosovu glasalo oko 43 odsto upisanih birača.

Izborni proces danas je završen bez značajnijih incidenata.

Sva biračka mesta otvorena su na vreme, u 7 časova ujutro i zatvorena u 19 sati.

Izbore prati više od 25.000 posmatrača iz političkih stranaka, inicijativa, koalicija i predstavnici nezavisnih kandidata, civilnog društva, medija, diplomatskih predstavništava akreditovanih na Kosovu, kao i posebna posmatračka ekipa Evropske unije.

Rakić: Srpska lista pobedila u svim većinski srpskim opštinama

Predsednik Srpske liste Goran Rakić saopštio je večeras da je ta politička opcija pobedila u svih deset opština sa većinski srpskim stanovništvom na Kosovu i Metohiji, a da je njihov kandidat za gradonačelnika Severne Mitrovice Milan Radojević osvojio „više od 10.776 glasova“.

On je na konferenciji za štampu nakon današnjih lokalnih izbora na teritoriji Kosova kazao da je srpski narod pokazao „snagu, jedinstvo i slogu“, ali i da će nastaviti da insitiraju na uspostavljanju Zajednice srpskih opština (ZSO).

„Borimo se za ZSO, ukoliko ne bude (bilo) ZSO, neće biti ni kosovskih institucija… (Srpski narod) je poslušao poziv Srpske liste i predsednika Srbije Aleksandra Vučića“, naveo je Rakić.

On je dodao da su podaci za Severnu Mitrovicu konačni, da su u ostalim lokalnim samoupravama oni preliminarni, ali da je po njima predstavnik Liste u Gračanica Ljiljana Šubarić osvojila „četiri puta više glasova od protivkandidata“.

Centralna izborna Komisija je objavila da je na osnovu do sada prebrojanih glasova u Severnoj Mitrovici kandidat Srpske liste za gradonačelnika Milan Radojević osvojio 86,37 odsto.

Zajednički kandidat albanskih stranaka za gradonačelnika Severne Mitrovice Erden Atić osvojio je 13,63 odsto.

Srpska lista osvojila je 100 odsto glasova za odbornike Skupštine opštine Severna Mitrovica, saopšteno je na Sajtu CIK-a.

U opštini Novo Brdo na osnovu 31,82 odsto prebrojanih glasova vodi kandidat Srpske liste Saša Milošević – 62,43odsto, a u trci za odbornike Srpska lista ima 82,69 odsto.

U opštini Leposavić na osnovu 20 odsto prebrojanih glasova kandidat Srpske liste Zoran Todić osvojio je 98,32odsto, a Srpska lista osvojila je 94,39 odsto glasova za odbornike Skupštine opštine.

U opštini Štrpce na osnovu 11,11 odsto prebrojanih glasova, najveći procenat je osvojio Dalibor Jevtić, 50,21 odsto, a Srpska lista 83,73 odsto.

U opštini Gračanica na osnovu 10 odsto prebrojanih glasova vodi kandidatkinja Srpske liste Ljiljana Šubarić, dok je u opštini Parteš na osnovu 28,57 odsto prebrojanih glasova 81,14 odsto osvojio Dragan Petković ispred Srpske liste.

Petković čestitao Srpskoj listi na uspehu na izborima

Direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Petar Petković čestitao je večeras Srpskoj listi pobedu na lokalnim izborima na Kosovu.

Čestitam ubedljivu i istorijsku pobedu našoj Srpskoj listi. Ovo je pobeda našeg naroda, ali i pobeda politike koju predvodi predsednik Aleksandar Vučić, naveo je Petković na Fejsbuku.

Istakao je da su Srpska lista i srpski narod dokazali da su najjači kad su pod najvećim pritiscima.

Ova podrška i poverenje nas obavezuju da radimo i gradimo još više, poručio je Petković.

DPK u prvom krugu osvojilo pet opština, DSK dve, ABK jednu, Samoopredeljenje ni jednu

Prema do sada poznatim rezultatima izbora za gradonačelnike i odbornike 38 opština na Kosovu, u prvom krugu glasanja Demokratska partija Kosova (DPK) je pobedila u pet opština, Demokratski savez Kosova (DSK) u dve, Alijansa za budućnost Kosova (ABK) u jednoj opštini, a „Samoopredeljenje“ ni u jednoj.

U drugi krug glasanja od 27 opština sa albanskom većinom ide 19 opština, pošto je deset tih jedinica lokalne samouprave sa srpskom većinom, a jedna sa većinski turskim stanovništvom.

U većini opština u drugi krug izbora idu „Samoopredeljenje“, DPK i DSK.

Tamošnja centralna izborna komisija (CIK) još uvek nije objavila preliminarne rezultate lokalnih izbora.

Istraživanje: Gradonačelnik Prištine se bira u drugom krugu glasanja

Građani Prištine ponovo će izaći na izbore, kako bi u drugom krugu između Arben Vitie iz Pokreta Samoopredeljenje (PS) i Perparim Rame iz Demokratskog saveza Kosova (DSK) izabrali novog gradonačelnika za naredne četiri godine, rezultati su istraživanja lista Kohe ditore.

Na osnovu ankete koja je obuhvatila 1.070 građana starijih od 18 godina, Arben Vitia je dobio 45,7 odsto glasova.

Perparim Rama iz DSK dobio je 26,3 posto, treći je bio Uran Ismaili iz Demokratske partije Kosova (DPK) sa 22,4 odsto.

Na četvrtom mestu je Daut Haradinaj iz Alijanse za budućnost Kosova, sa manje od četiri odsto glasova.

U ukupnom broju glasova, PS je dobilo najveću podršku za skupštinu opštine, sa 49,8 odsto, zatim sledi DSK sa 25,4 i DPK sa 15,9 odsto.

Ukupni rezultati ovog istraživanja imaju marginu greške od tri procentna poena.

Prvi rezultati: U drugi krug u Prištini verovatno idu Vitia i Rama

Ukoliko bude po prvim rezultatima, u Prištini u drugi krug idu Arben Vitia i Perparim Rama, pokazuju prvi podaci CIK-a.

Vitia je osvojio za sada oko 36, a Rama oko 30 odsto glasova. Ostali kandidati su prema prvim podacima daleko iza njih.

Od sedam najvećih opština na Kosovu, tri gradonačelnika u prvom krugu, četiri u drugom

Prema izlaznim anketama TV Dukađini, u prvom krugu glasanja na lokalnim izborima na Kosovu pobeđuju kandidati Demokratske partije Kosova (DPK) za gradonačelnike u Mitrovici i Uroševcu, a Demokratskog saveza Kosova (DSK) u Peći.

U Mitrovici je prema ovoj anketi pobednik je Bedri Hamza, kandidat DPK koji, procenjeno je, osvaja 53 odsto glasova.

Kandidat i aktuelni gradonačelnik Uroševca Agim Aljiu je dobio 65,5 odsto glasova prema istim izvorima.

U opštini Peć najviše glasova prema istraživanju dobio je aktualni gradonačelnik Gazmend Muhadžeri, sa 59,8 odsto osvojenih glasova.

U opštinama Priština, Prizren, Đakovica i Gnjilane će birači svoje predstavnike birati u drugom krugu glasanja.

Peć: Gazmend Muhadžeri dobio treći mandat u prvom krugu

Aktuelni gradonačelnik je prema trenutnim podacima CIK-a ostvario skoro trostruku prednost u odnosu na kandidata Samoopredeljenja Gazmenda Agušolija, piše Kosovo onlajn.

Aktuelni gradonačelnik Peći obratio se svojim simpatizerima na Fejsbuku.

„Poštovani građani naše opštine, neizmerno sam zahvalan na novom ukazanom poverenju, koje ste mi danas podarili. Čestitam vam veliku pobjedu DSK i svih dobrih ljudi u Peći. Budućnost će biti puna obaveza, jer ćemo nastaviti da radimo još više na ispunjavanju naših ciljeva za Peć grad koji je ponos svih. Nastavimo zajedno da Peć učinimo mestom jednakih mogućnosti, nastavljamo da časno održavamo put pravde, plemenitost duha i rad“, napisao je Muhadžeri.

Haradinaj: Pobedili smo u šest opština, u Istoku idemo u drugi krug

„Alijansa za Budućnost Kosova postigla je najbolji rezultat na lokalnim izborima. Prema našim podacima osvojili smo šest opština: Đakovicu, Suvu Reku, Orahovac, Klinu, Dečane i Junik. Idemo u drugi krug u Istoku, broj glasača za ABK povećan je u Peći, Prištini, Podujevu i drugim opštinama. Ovo je očekivana pobeda, zahvaljujući vrednostima koje Alijansa ima“, rekao je Haradinaj na konferenciji za medije nakon zatvaranja biračkih mesta, piše Kosovo onlajn.

Govoreći o mogućim koalicijama u drugom krugu, Haradinaj je rekao da će se posavetovati sa opštinskim partijskim ograncima.

„Imamo tradiciju da se konsultujemo sa ograncima, oni odlučuju o daljim potezima. O mogućim koalicijama odlučuju ogranci“, rekao je Haradinaj.

DND: Izbori prošli bez incidenata

„Tokom dana nisu prijavljeni incidenti koji bi mogli narušiti integritet ili kredibilitet izbora. Na kraju procesa glasanja nije zabeležen priliv birača koji su čekali u redu za glasanje niti je prijavljen prekid procesa glasanja zbog nedostatka električne energije“, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da su u izolovanim slučajevima, posebno u ruralnim područjima, uočene neovlašćene osobe koje su ulazile ili blizu biračkih mesta, što se može, kako se navodi „smatrati pritiskom na birače“.

Kao i to da je u tim oblastima, takođe primećen niži stepen poštovanja antikovid mera, kako od strane birača, tako i od strane izbornog osoblja, te da je u drugoj polovini dana došlo do pada stepena poštovanja mera.

„Tokom procesa glasanja identifikovani su brojni slučajevi glasanja sa isteklim dokumentima. To može biti rezultat nedavne odluke MUP -a i CIK -a da dozvole glasanje sa isteklim dokumentima“, navodi se u saopštenju.

Ističe se da je glasanje uz pomoć bio jedan od najizraženijih fenomena, na gotovo svim biračkim mestima.

„Na preko 50 odsto biračkih mesta broj slučajeva uz pomoć glasanja kreće se od 10 do 50 slučajeva. Međutim, bilo je i slučajeva kada potpomognuto glasanje uopšte nije bilo registrovano, čak i kada su viđeni mladi glasači kojima je ponuđena pomoć“, navodi se u saopštenju .

Naglašava se da su poteškoće u pronalaženju imena na biračkom spisku bile izražene tokom celog dana, na većini biračkih mesta, što je posledica povećanja broja biračkih mesta i biračkih mesta u određenim opštinama.

Napominje se da su u ovom izbornom procesu slučajevi fotografisanja glasanja  značajno smanjene, u odnosu na prethodne izborne procese, kada je ta pojava bila jako izražena.

„Uprkos napretku procesa uopšte, pristup osoba sa fizičkim invaliditetom i dalje ostaje netaknut, jer su prijavljeni slučajevi u kojima su glasači u ovoj kategoriji imali nemoguć fizički pristup svojim biračkim mestima. Ovo se odnosi i na starije građane, koji su u nekim slučajevima naišli na poteškoće pri glasanju u centrima koji imaju više od jednog sprata“, navodi se u saopštenju.

Demokratija na delu poziva na povećanu pažnju izbornog osoblja u procesu prebrojavanja, imajući u vidu, da je ta faza bila među najosetljivijim karikama u prošlim izbornim procesima, a političke subjekte i njihove kandidate da se uzdrže od izjava ili proslava do objavljivanja preliminarnih rezultata od strane CIK-a.

Prema podacima CIK Kosova, na izborima učestvuju 32 političke stranke, 33 građanske inicijative, jedna predizborna koalicija i 23 nezavisna kandidata, a biraju se gradonačelnici i 1.002 odbornika za 38 opština.

Za gradonačelnike 38 opština prijavilo se 166 kandidata, za odbornike opština na Kosovu kandidovalo se 5.198 ljudi, a glasa se na 883 glasačka centra sa 2.477 glasačkih mesta.

Za odbornike opština na Kosovu kandidovalo se 5.198 kandidata, od toga 3.261 muškaraca i 1.937 žena.

Na ovim izborima se glasa za jednog kandidata za gradonačelnika na posebnom glasačkom listu i istovremeno i za jednog kandidata za odbornika opštine.

Izbore prati više od 25.000 posmatrača iz političkih stranaka, inicijativa, koalicija i predstavnici nezavisnih kandidata, civilnog društva, medija, diplomatskih predstavništava akreditovanih na Kosovu, kao i posebna posmatračka ekipa Evropske unije.

Portparol Centralne izborne komisije Kosova (CIK) Valjmir Eljezi jutros je na prvoj konferenciji za medije saopštio da su otvoreni svi glasački centri na Kosovu.

Interno raseljeni u velikom broju jutros su krenuli na Kosovo na glasanje, javili su sa portala Kosovo online. 

Kako su naveli, u Beogradu sa parkinga kod „Sava Centra“ autobusi su krenuli u 7 časova, kao i iz Kragujevca. Iz Niša, sa platoa kod Tempa polazak je bio u 8 sati.

Pored ovih polazaka autobusom, veliki broj građana se prijavio za odlazak na glasanje na lokalnim izborima sopstvenim prevozom, iz predostrožnosti zbog kovida.

Svi oni su se prijavili da glasaju u sredinama koje su morali da napuste. Ima prijavljenih za glasanje u gotovo svim opštinama, od severa Kosmeta do Kosovskog Pomoravlja i centralnog Kosova i Metohije.

Autobusi sa interno raseljenima put KiM su se uputili i iz Jagodine, Keuševca, Kraljeva, Smedereva.

DND: Izborni proces tekao mirno i bez problema

Koalicija nevladinih organizacija Demokratija na delu (DND) objavila je danas da prati izborni proces sa 110 posmatrača na biračkim mestima širom Kosova i da se do sada sve odvija mirno i bez problema.

Prema informacijama koje ima ta koalicija, 80 odsto biračkih mesta dostupno je osobama sa fizičkim invaliditetom, a propagandni materijal nije pronađen u krugu od 100 metara od glasačkim mesta.

Prema rečima posmatrača, 96 posto biračkih centara i biračkih mesta je dezinfikovano pre otvaranja, dok su uputstva o tome kako bezbedno glasati u skladu sa merama protiv kovida na snazi postavljena u 95 odsto biračkih mesta.

Bezbednost izbornog procesa nadgledala je kosovska policija koja je bila prisutna na ulazu u gotovo svakog biračkog centra.

Eljezi: Dozvoljeno glasanje sa ličnim kartama kojima je istekao rok važenja

Portparol Centralne izborne komisije Valjmir Eljezi potvrdio je za Kosovo onlajn da je na današnjim redovnim lokalnim izborima na Kosovu bilo dozvoljeno glasanje sa ličnim kartama kojima je istekao rok važenja.

Istakao je da se u srpskim sredinama na Kosovu glasalo isključivo sa kosovskim dokumentima.

“I u ovom izbornom procesu, Centralna izborna komisija je donela odluku da građanima Kosova omogući da glasaju sa ličnom kartom sa isteklim rokom važenja, ali se radi o dokumentima Republike Kosovo. Razlog donošenja ovakve odluke je zbog toga što je Ministarstvo unutrašnjih poslova zbog pandemije koronavirusa, odlučilo da se isteklim dokumentima produži rok važenja za još šest meseci”, rekao je Eljezi.

Istovremeno je predsednik Centralne izborne komisije Krešnik Radonjići potvrdio da se izborni proces na celoj teritoriji Kosova odvija nesmetano. Naveo je nekoliko zanemarljivih problema na terenu poput nestanka električne energije na jednom biračkom mestu, kao i žalbi građana da nisu na biračkom spisku.

“Do sada sve ide regularno prema našem planu i nema izveštaja o nekim većim neregularnostima. Mi smo angažovani da se poštuju sve antikovid mere. Što se tiče preliminarnih rezultata o procentu izlaznosti, s njima ćemo izaći  u 19 i 30”, kazao je Radonjići.

Posmatrači EU: Lokalni izbori na Kosovu protiču u najboljem redu

Šef posmatračke misije Evropske unije na Kosovu Lukas Mandl ocenio je da izborni proces na današnjim lokalnim izborima protiče „u najboljem redu“.

Mandl je novinarima u Severnoj Mitrovici rekao da do sada nisu zapazili veće nepravilnosti u izbornom procesu širom Kosova.

„Na osnovu onoga što već znamo, izbori teku po pravilima širom Kosova“, kazao je Mandl i dodao da će i prebrojavanje glasova biti značajno za posmatračku misiju EU.

Mandl je pozvao građane s pravom glasa da iskoriste to pravo i glasaju do 19 časova do kada su otvorena biračka mesta.

Posmatračka misija EU na Kosovu ima oko 100 članova.

DND: Manji odziv glasača na Kosovu u poređenju sa izborima 2017. godine

Koalicija nevladinih organizacija „Demokratija na delu“ (DND) objavila je danas da je glasanje na lokalnim izborima na Kosovu do podneva u znaku manjeg odziva birača u poređenju sa 2017. godinom, s izuzetkom opština na severu, gde je prosečna izlaznost tri puta veća u odnosu na druge opštine.

„Teškoće u pronalaženju imena na biračkom spisku prisutne su i na ovim izborima. Do danas je na više od trećine biračkih mesta širom zemlje prijavljeno jedan do 10 slučajeva u kojima građani nisu našli svoje ime na biračkom spisku“, rekli su iz DND, koja sa 110 posmatrača prati izbore.

Kako javljaju mediji sa lica mesta, izlaznost na izbore je u porastu od 13 časova.

Posmatrači nisu prijavili nijedan slučaj pritiska birača i nisu zabeležili prisustvo visokih političkih zvaničnika na biračkim mestima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari