Pacoli: Spremni smo za dijalog, Srbija izaziva incidente i agresiju prema Kosovu 1Bedžet Pacoli Foto: EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ

Vršilac dužnosti ministra spoljnih poslova Kosova Bedžet Pacoli je danas izjavio je da je zvanična Priština spremna kao i uvek da sedne za pregovarački sto sa Srbijom, ali da je Srbija ta koja izaziva incidente i agresiju prema Kosovu.

„Spoljna politika Kosova uvek je bila koordinirana i u skladu sa stavom naših strateških partnera, Sjedinjenih Država, Nemačke, Francuske, Velike Britanije i Italije od početka devedesetih. Naše državljanstvo zasniva se na zapadnoj orijentaciji i pozdravljamo posvećenost svih zemalja Kvinte da normalizuju odnose između Kosova i Srbije“, napisao je Pacoli na fejsbuku.

Po njegovim rečima, Kosovo je uvek bilo posvećeno nastavku dijaloga. „Bili smo spremni da nastavimo razgovore, ali Srbija je svoju stolicu ostavljala praznom i neprestano izazivala incidente i agresiju na Kosovo“, napisao je on.

Komentarišući izjavu direktora kancelarije za Kosovo i Metohiju vlade Srbije Marka Đurića na poziv zemalja velike petorke za nastavak dijaloga, Pacoli je napisao da ona još jednom dokazuje nespremnost Srbije da normalizuje odnose sa Kosovom.

„Kosovo dve godine vodi nezapamćenu diplomatsku bitku sa Beogradom, kojom je prljava srpska diplomatija imala za cilj podrivanje državnosti Kosova u međunarodnom okruženju“, napisao je Pacoli dok je carinu koja je uspostavljena na robu koja se uvozi iz Srbije i BiH ocenio kao suvereni instrument Kosova za reagovanje na ovu agresiju koju je izazvao Beograd.

„Srbija i dalje ne pokazuje volju da tome stane na kraj. Spremni smo kao i uvek za dijalog, ali uslovi su jasni jer dve nezavisne i suverene države imaju za cilj obostrano priznavanje i uspostavljanje diplomatskih odnosa. “

Vlade zemalja Kvinte pozvale su danas Srbiju i Kosovo da što je moguće brže obnove dijalog pod okriljem EU i da se uzdrže od koraka koji onemogućavaju postizanje sporazuma „neophodnog obema državama u cilju postizanja širih evroatlantskih integracija“.

U zajedničkom saopštenju, vlade Francuske, Nemačke, Italije, Velike Britanije i SAD navele su da su spremne da kroz podršku visokom predstavniku EU povećaju svoju ulogu u postizanju dogovora Srbije i Kosova, ali da to ne mogu da učine „dok obe strane ne pokažu spremnost na kompromis, dok ne uklone prepreke i ne nastave da razgovaraju“.

„Za Kosovo to znači ukidanje taksi (na uvoz robe) koje je nametnulo Srbiji. Za Srbiju to znači prekid kampanje za povlačenje priznanja nezavisnosti Kosova“, navodi se u saopštenju koje je medijima prosledila Ambasada SAD u Beogradui Prištini.

Vlade pet zemalja su navele da je „posle godina stagnacije došlo vreme da se stavi tačka na sukobe iz devedesetih“ i da se „kroz pregovore u duhu dobre volje postigne sporazum prihvatljiv obema stranama koji će obezbediti bezbednu i prosperitetnu budućnost za građane Kosova i Srbije“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari