Pajtić: Mnogi iz DS me sada pitaju za savet i pomoć 1Foto:FoNet/ Aleksandar Koković

Demokratska stranka moći će nekada ponovo da bude relevantna partija ukoliko mudro izabere svoje rukovodstvo i ukoliko odbije da učestvuje u procesu promene Ustava, jer to predstavlja kolaboraciju sa Aleksandrom Vučićem – ističe u razgovoru za Danas bivši predsednik DS Bojan Pajtić.

On navodi da su ga nakon debakla DS na beogradskim izborima mnogi iz te stranke zvali da pitaju za savet i pomoć, te sa žaljenjem konstatuje da su to trebali da rade pre njihovog održavanja. Pajtić podseća da je pre izbora u glavnom gradu javno apelovao da je neophodno podržati najjačeg kandidata i da opozicija mora da nastupi zajedno, ali ga niko nije poslušao.

– Pokazalo se da nijedna opoziciona stranka u ovom trenutku ne može samostalno da pređe cenzus. U poslednje dve godine došlo je do ogromnog slabljenja opozicije, što je vlast praktično dovelo u poziciju nesmenjivosti. Zbog toga je objedinjeno delovanje svih opozicionih snaga imperativ kako bi opozicija uopšte bila prisutna – ocenjuje Pajtić.

On upozorava da su opozicione stranke koje su sada u parlamentu sa gotovo 40 odsto podrške na nivou Beograda spale na sedam procenata i savetuje da je neophodno potpuno promeniti strategiju njihovog delovanja.

Pajtić smatra da one opozicione partije koje učestvuju u procesu promene Ustava doprinose u internoj i eksternoj simulaciji demokratije i parlamentarnog procesa. Prema njegovom mišljenju, opozicija ne može da se ponaša kao da se nalazi u društvu u kome su mediji slobodni i u kome ih vlast svakodnevno ne satanizuje, već mora da radikalizuje svoje delovanje i da napusti parlament.

– Ne može se sedeti u Skupštini bez ikakvog opravdanja niti se može učestvovati u procesu izmene Ustava jer se time praktično gubi status opozicione stranke. Onaj ko sa Vučićem menja Ustav šalje signal svetu da je Srbija u suštini demokratska država, što je potpuno netačno, jer režim satanizuje i uništava opoziciju, te nema nameru da sprovodi bilo kakav unutrašnji dijalog – kategoričan je Pajtić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari