Pajtić: Štetno sedenje opozicije u ovakvom parlamentu 1Foto: FoNet / Nenad Djordjevic

U uslovima diktature opozicija ne pobeđuje. Čak ni ujedinjena opozicija, potpuno je očigledno, nema nikakve šanse da ugrozi diktatora, izjavio je za list Danas Bojan Pajtić.

„Istovremeno, Aleksandra Vučića snaži javna podrška mnogih političara sa Zapada, što dodatno pojačava njegovu poziciju kod medija u vlasništvu stranaca“, kaže u razgovoru za Danas Bojan Pajtić, bivši predsednik Demokratske stranke, i dodaje da je pogrešno ubeđenje da Vučić može lagodno da vlada ako u parlamentu opozicije nema. „Upravo suprotno. Sa bojkotom parlamenta bi diktatura bila ogoljena, a režim urušen“, tvrdi Pajtić.

On napominje da kontrola medija i kupovina glasova od strane režima poprimaju sve dramatičnije razmere.

– U zemlji u kojima reči i ideje opozicije uopšte nemaju kanal preko koga bi stigle čak do polovine stanovništva koja nema pristup internetu – nema govora o slobodnom izjašnjavaju. Naprotiv. LJudi koji glasaju za SNS, preko Pinka, RTS-a, RTV-a, Prve, Informera, Alo, Kurira, Večernjih novosti i mnogih drugih medija mogu da čuju samo omalovažavanje i blaćenje svakog ko se sa režimom ne slaže. Da li je onda izlaz i dalje učestvovati u farsi i davati legitimitet diktatorovom Parlamentu? Da li čekati još nekoliko decenija pod čizmom SNS (koliko traju režimi u zemljama sličnog ustrojstva – Rusiji, Belorusiji, Crnoj Gori)? Ili nešto promeniti da bi se urušila vlast, pita Pajtić.

On smatra da svakako treba nešto promeniti i da je na raspolaganju bojkot, građanska neposlušnost, demonstracije, štrajkovi, izlazak iz Parlamenta.

„Ako se opozicija dogovori da bojkotuje izbore – na šta će ličiti Parlament u kome je Vučić sam, uz SPS i (ako pređe cenzus) – radikale? Ko će se sa Zapada usuditi da kaže da Srbija napreduje i tako duvati vetar u jedra režimu zbog koga opozicija bojkotuje parlamentarne izbore? Pogrešno je ubeđenje da Vučić može da lagodno vlada ako u Parlamentu opozicije nema. Upravo suprotno. Sa bojkotom bi diktatura bila ogoljena, a režim urušen. Ujedinjena opozicija u takvim okolnostima ima prostor da na autentičan način artikuliše nezadovoljstvo građana u svakom mestu u Srbiji“, objašnjava bivši predsednik DS i dodaje da ovako opozicija predstavlja kulise u Parlamentu i presudno pomaže tužnom unutrašnjem i spoljnom prividu da je Srbija demokratska zemlja.

Upitan kako komentariše to što pojedinci tvrde da on nema pravo da iznosi komentare, sagovornik Danasa odgovara da su retke primedbe da nema pravo da iznosi svoj stav po ovom pitanju.

„Upravo suprotno, imam pravo. Podneo sam ostavku na mesto poslanika još prošlog proleća, dajući podršku studentskim protestima i odbijajući da dajem legitimitet nakaradnoj skupštinskoj većini. Mogao sam sedeti u poslaničkoj klupi, primati naknadu i čekati penziju. Da li bi to bila politika? Da li bi to bilo korisno? Svakako da ne. Što se tiče napada Zorana Živkovića i to što je došao na ingenioznu ideju da je upravo ovo istorijski trenutak u kome treba da napadne – mene, snažno potvrđuje moju tezu da je sedenje u ovakvom Parlamentu štetno“, zaključuje Pajtić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari