Palau uručio notu Srbiji: Preispitujemo odluku o priznanju Kosova 1Foto: FoNet/MSP

Republika Palau odlučila je da preispita svoju odluku o priznavanju nezavisnosti Kosova i da do postizanja dogovora u dijalogu Beograda i Prištine suspenduje sve prethodne odluke ili izjave u vezi sa njegovim statusom, navodi se u noti koju je predsednik Palaua Tomi Remenges uručio danas u Beogradu šefu srpske diplomatije Ivici Dačiću.

U noti se navodi da „Republika Palau smatra da njena podrška rešenju budućeg statusa Kosova treba da bude podrška dijalogu Beograda i Prištine koji se vodi uz posredstvo EU, a ne definisanje tog statusa pre nego što se dijalog završi“.

„Republika Palau je donela odluku da razmotri svoj stav o nezavisnosti Kosova nakon opsežnog istraživanja i razgovora“ i „preispituje svoj stav prema kome se Kosovo priznaje kao nezavisna država“, piše u noti.

U tom smislu, Palau smatra da njegova „podrška rešenju budućeg statusa Kosova treba da bude podrška dijalogu Beograda i Prištine koji se vodi posredstvom EU a ne definisanje tog statusa pre nego što se dijalog završi“.

„Dijalog je od presudne važnosti i predstavlja željeni mehanizam za postizanje pravednog i održivog rešenja. Onda kada dve strane postignu dogovor Republika Palau će čvrsto podržati ono što ustanove dve strane. U međuvremenu, suspenduje sve prethodne odluke ili izjave u vezi sa stausom Kosova i Methojie“, dodaje se u noti koju je Remenges uručio Dačiću.

Prema podacima vladine Kancelarije za Kosovo i Metohiju, Palau je priznao Kosovo u martu 2009.

Ta ostrvska zemlja u Zapadnom Pacifiku stekla je nezavisnost 1994. od kada je u slobodnom savezu sa SAD. Diplomatski odnosi sa Srbijom uspostavljeni su u decembru.

Predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković izrazila je danas zahvalnost predsedniku pacifičke države Palau Tomi Rimendžisu na tome što je Palau odlučila da ponovo razmotri raniju odluku o priznanju jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova i Metohije.

Kako je saopštila Skupština Srbije, Gojković je predsedniku države Palau zahvalila i na pokazanom razumevanju za stavove Srbije, posebno za pitanje Kosova i Metohije koje je jedno od najvažnijih za Srbiju.

Navodeći da je za Srbiju važno uspostavljanje intenzivnijih bilateralnih odnosa sa državom Palau i unapređenje međusobne saradnje u svim oblastima od zajedničkog interesa, Gojković je kazala da poseta predsednika Rimendžisa predstavlja veliki podsticaj za unapređenje odnosa u obostranom interesu dve države, koji treba iskoristiti bez obzira na geografsku udaljenost.

Maja Gojković je upoznala predsednika države Palau sa situacijom na Kosovu i izrazila zabrinutost zbog odluke privremenih institucija u Prištini o formiranju takozvane „vojske Kosova“, što predstavlja „brutalan čin kršenja Rezolucije SB UN 1244 i u direktnoj je suprotnosti sa svim relevantnim regionalnim sporazumima“.

Navela je da su još uvek na snazi protivpravne mere koje je Priština uvela uspostavljanjem taksi od 100 odsto na robu iz centralne Srbije i BiH, čime se ugrožavaju prava i život građana na Kosovu i Metohiji.

Ona je kazala na značaj uspostavljanja saradnje na nivou radnih tela, kao što su spoljni poslovi, poljoprivreda, obrazovanje, zaštita životne sredine.

Maja Gojković je istakla da ima prostora za unapređenje parlamentarne saradnje na multilateralnom planu i navela da će Beograd biti domaćin 141. skupštine IPU oktobra 2019, kao i da očekuje da delegacija Palaua učestvuje na ovom zasedanju, koje se u Beogradu održava posle 56 godina.

Ona je rekla da se saradnja može ostvariti i u razvoju parlamentarnih mehanizama nadzora implementacije.

Predsednik države Palau, koji je u poseti Srbiji, izrazio je zadovoljstvo zbog uspostavaljanja odnosa Srbije i Palaua i ukazao na želju njegove države da sarađuje sa Srbijom imajući u vidu iste vrednosti i načela koje dve zemlje dele.

Rimendžis je zahvalio na pozivu predsednicima oba doma Parlamenta države Palau da dođu u posetu Srbiji u cilju jačanja prijateljstva. Rimendžis je kazao da bi saradnja između radnih grupa dva parlamenta bila sjajna prilika za veće unapređenje bilateralnih odnosa i naveo da bi bilo dobro i da delagacija Skupštine Srbije poseti ovu zemlju.

Rimendžis je istakao da je 2019. godina u državi Palau godina inovacija i obrazovanja, te rekao da se nada razvoju saradnje u ovim oblastima, kao i na polju zaštite životne sredine i sporta.

Palau i Srbija potpisali tri sporazuma o saradnji
Palau i Srbija potpisali su danas u Beogradu tri sporazuma o saradnji.

U Ministarstvu spoljnih poslova Srbije potpisani su Memorandum o razumevanju o saradnji u oblasti visokog obrazovanja i naučnog istraživanja između dve vlade, Memorandum o razumevanju o saradnji u oblastima omladine i sporta Srbije i ministarstva zajednice i kulture Palau i Sporazum o prijateljstvu i saradnji između Republike Srbije i Republike Palau.

Sporazumi su potpisani u prisustvu predsednika Palaua Tomija Remengesa koji boravi u poseti Srbiji.

Osim sa šefom srpske diplomatije Ivicom Dačićem, Remenges je danas razgovarao i sa predsednicom parlamenta Majom Gojković, a sastaće se odvojeno i sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i premijerkom Anom Brnabić.

Palau je ostrvska zemlja u zaoadnom Pacifiku koja je nezavisnost stekla 1994.  Diplomatski donosi sa Srbijom uspstavljeni su u decembru 2018.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari