Palmer: Kosovo nije spremno da pregovara o granicama i teritorijama 1Foto: Beta/ Predsedništvo Srbije Dimitrije Goll (arhiva)

Specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan Metju Palmer (Matthew) izjavio je da Kosovo nije spremno da pregovara o granicama i teritorijama uz ocenu da postoje produktivnije oblasti za pregovore, kao što je pitanje nestalih osoba.

„Kada su u pitanju granice i teritorije, ne vidim to kao pitanje oko kojeg je Kosovo spremno da se angažuje, i verujem da postoje mnogo produktivnije oblasti za razgovor u ovom momentu kojima se treba pozabaviti. To su, na primer, nestale osobe, oblast oko koje obe strane mogu da dodju do dogovora“, rekao je Palmer u intervjuu za Blic emitovanom večeras na sajtu tog lista.

Palmer je rekao da ima još posla da se uradi posle posete Prištini i Beogradu i dodao da bi dve strane trebalo da se ozbiljno angažuju u procesu koji će voditi ka dogovoru i normalizaciji odnosa, i otvore put ka Evropi.

„SAD nisu strana u pregovorima, ali smo akteri i partneri uključeni u proces. Blisko saradjujem sa specijalnim predstavnikom EU Miroslavom Lajčakom, a obojica tesno saradjujemo sa Beogradom i Prištinom, da im pomognemo da identifikuju oblasti na kojima treba da rade i pokušaju da dodju do dogovora“, rekao je američki diplomata.

Prema njegovim rečima, i premijer Kosova Aljbin Kurti (Albin) i predsednik Srbije Aleksandar Vučić imaju jaku političku podršku i u poziciji su da se ozbiljno angažuju u ceo proces.

„Cilj dijaloga je potpuna normalizacija odnosa. To je ono što je neophodno kako bi se ponovo uspostavila evropska perspektiva kojoj i Srbija i Kosovo teže. I to SAD snažno podržavaju. Naša vizija za Zapadni Balkan je region koji je stabilan, miran, prosperitetan i potpuno uključen u EU i evroatlantsku zajednicu“, rekao je Palmer.

Ponovio je da SAD vide „medjusobno priznanje kao ishod koji konačno ostavlja temu u prošlosti i stavlja Srbiju i Kosovo u poziciju da krenu napred“, ali je dodao da će biti neophodno „vreme za to i da je potrebno da se na tome naporno radi“.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je danas imao dobar razgovor sa specijalnim predstavnikom EU za dijalog Beograda i Prištine i druga regionalna pitanja Zapadnog Balkana Miroslavom Lajčakom i specijalnim predstavnikom Stejt Departmenta za Zapadni Balkan Metju Palmerom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari