Papua Nova Gvineja povukla priznanje nezavisnosti KiM 1Foto: EPA/ KUSHTRIM TERNAVA

Šesta zemlja koja je povukla prizanje nezavisnosti Kosova je Papua Nova Gvineja, potvrđeno je Blicu u Ministarstvu spoljnih poslova Srbije.

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić rekao je prošle nedelje da je 27. juna mejlom dobio notu države koja povlači priznanje Kosova. Tada nije želeo da obelodani o kojoj se zemlji radi, ali je objasnio, nije reč o „afričkoj, već o zemlji koja je pet puta po površini veća od Srbije i koja je pre šest-sedam godina priznala Kosovo“.

Tada je novinarima je pokazao mapu na kojoj su zelenom bojom obeležene zemlje koje nisu priznale Kosovo, a crvenom one koje su priznale.

Najjace zemlje na svetu, ne računajući zapadne zemlje nisu priznale Kosovo, istakao je Dačić.

Šef srpske diplomatije je rekao i da u Prištini postoji spisak zemalja koje su priznale Kosovo, a koji nije tačan, jer se na njemu već pet godina nalazi Sao Tome i Principe, i pokazao notu iz 2013. godine u kojoj se kaže da ta država nije sprovela postupak kojim je priznala Kosovo.

Papua Nova Gvineja, koja je priznala Kosovo 2012. nalazi se u Jugoistočnij Aziji, na istočnoj strani ostrva Nova Gvineja. Zapadni deo ostrva pripada Indoneziji. Država Papua Nova Gvineja obuhvata arhipelag Bismarck, ostrvo Bougainville i oko 600 melanežanskih ostrva.

Do sada je ukupno pet zemalja povuklo svoje odluke o priznanju kosovske nezavisnosti – Liberija, Surinam, Sao Tome i Principe, Gvineja Bisao, Burundi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari