Pastoru treći mandat predsednika 1

Konstitutivna sednica Skupštine Autonomne Pokrajine Vojvodine održana je u Master centru Novosadskog sajma gde su obezbeđeni zdravstveni i bezbednosni uslovi s obzirom na tešku epidemiološku situaciju u Vojvodini i posebno u Novom Sadu.

Kako Danas saznaje, biće dosta promena u vojvođanskoj vladi, ali je još uvek neizvesno da li će i koga, osim SVM, SNS uzeti za partnera u vladajućoj koaliciji.

U velikoj sali Master centra obezbeđeno je bezbedno rastojanje, a poslanicima je prethodno merena temperatura i dezinfikovane ruke i obuća.

Novoizabrani stari predsednik i šef Saveza vojvođanskih Mađara Ištvan Pastor izjavio je da okupljanjem poslanika nije prekršena naredba o zabrani okupljanja više od pet osoba u zatvorenom prostoru pošto je iz toga izuzeto okupljanje poslanika i odbornika na konstitutivnim sednicama.

On je rekao da su u pripremi sednice održane konsultacije sa predstavnicima epidemioloških i zdravstvenih institucija u kojima je ocenjeno da u Master centru Novosadskog sajma postoje uslovi za bezbedno održavanje sednice.

Pastor je, na naše pitanje, rekao da ne smatra da je trebalo da poslanici pre dolaska na sednicu budu testirani, jer su preduzete mere da se zasedanje održi uz sve potrebne mere zaštite.

Posle potvrđivanja mandata svih 120 novoizabranih poslanika oni su velikom većinom (oko 100 od prisutnih 115, jer zvanično nije saopšten broj) izabrali za predsednika parlamenta Ištvana Pastora, kome je to treći predsednički mandat. Kako je rečeno on je neprekidno u poslaničkim klupama od 1992. godine.

Obrazlažući predlog da Pastor bude ponovo izabran za predsednika Damir Zobenica, iz poslaničke grupe SNS, rekao je da je lider SVM značajno doprineo dobrim odnosima Srbije i Mađarske, kao i da je svoju funkciju obavljao vešto, odgovorno i sa puno razumevanja za složene odnose u pokrajinskom parlamentu.

Skupština je odlučila da u ovom sazivu ima pet potpredsednika (tri iz SNS, po jedan SPS i VF), što je izazvalo nezadovoljstvo poslaničke grupe Metla (DSS), koja ima pet poslanika, ali nema i potpredsednika skupštine.

Radikali su najavili da će tražiti izmenu poslovnika kako bi se omogućilo da i manje poslaničke grupe dobiju fotelju potpredsednika.

U prethodnom skupštinskom sazivu vladajuća koalicija bila je savez SNS, SPS i SVM. Šef poslaničke grupe SPS-JS Dušan Bajatović je izjavio da još nije bilo reči o vladajućoj koaliciji, ali i dodao da se nada da će o tome sa SNS biti postignut dogovor u okviru generalnog sporazuma te dve partije na svim nivoima.

Dosadašnji predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović nije davao izjave novinarima, ali je šef PG SNS-a Dmitar Stanišić kratko rekao da će Pokrajinska vlada biti formirana posle Vlade Srbije, te da ne može ništa da kaže o kadrovskoj kombinatorici.

Godišnjica

Zanimljivo je i da su poslanici Vojvođanskog fronta podsetili da je na isti dan pre 75 godina, 31. jula 1945, konstituisana Autonomna Pokrajina Vojvodina u današnjim granicama.

Novi, deveti, saziv Skupštine APV od uvođenja višestranačja, broj poslanika:

* koalicija oko SNS – 76

* koalicija SPS i JS – 13

* SVM – 11

* koalicija Vojvođanski front  – 6

* Metla-DSS  – 5

* Za kraljevinu Srbiju – za srpsko Vojvodstvo  5

*  SRS – 4 poslanika

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari