Patrijarh podržava Ustav i Kosovo u Srbiji 1Foto: FoNet / Aleksandar Levajković

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je juče da je SPC „krenula oštro protiv bilo kakvog rešenja za KiM iz različitih pobuda – neki srpskih, neki velikosrpskih, a neki Boga mi da se sačuva kosovska državnost, albanska državnost“.

Upitan na TV Pink o stavu patrijarha srpskog Irineja, Vučić je rekao da će „uvek oćutati šta god da mu kaže“.

Patrijarh Irinej prekjuče je primio delegaciju srpskih intelektualaca sa akademicima Kostom Čavoškim i Matijom Bećkovićem na čelu, kojima je „zahvalio na naporima da se odbrani Ustav Srbije i sačuva južna srpska pokrajina“, saopšteno je iz SPC.

Ova grupa intelektualaca, zajedno sa više sveštenika SPC i javnih ličnosti potpisala je Apel Srpskog nacionalnog foruma iz Gračanice protiv napada na SPC i Eparhiju raško-prizrensku, koji je juče dostavljen medijima.

„Javnost u Srbiji je zgrožena beskrupuloznim napadima srpskih vlasti i Srpske liste na političke neistomišljenike. Medijski progon SPC, njenog arhijereja gospodina Teodosija i ERP pokrenut je samo zbog njihovog protivljenja ideji podele Kosova između Srbije i buduće velike Albanije. Srpske vlasti i Srpska lista, sada je to jasno, jer maske su pale, zagovaraju podelu Kosova i predaju cele Metohije velikoj Albaniji“… Pozivamo srpske vlasti da obuzdaju svoje „izvođače radova“ iz tzv. Srpske liste. Setimo se medijskih napada na Olivera Ivanovića i tragedije koja se dogodila 16. januara“, navodi se u Apelu, u kome se „srpske vlasti i članovi Srpske liste pozivaju da se urazume, održe reč, poštuju Ustav i zakone Republike Srbije i da poslušaju glas svoje Crkve“.

Apel su, između ostalih, potpisali: Smilja Avramov, starešina manastira Svetog Stefana u Slancima arhimandrit Andrej, Slobodan Antonić, Danilo Basta, Matija Bećković, Đorđe Vukadinović, Aleksandar Đikić, sveštenici Slavko Zorica, Radoš Mladenović, LJubomir Ranković, Momčilo Koprivica, istoričar Miloš Ković, Časlav Koprivica, Milo Lompar, Mitra Reljić, Slobodan Samardžić, Radosav Stojanović, Momčilo Trajković, Kosta Čavoški… Među potpisnicima je i episkop bivši zahumsko-hercegovački Atanasije (Jevtić).

Izbegavanje?

Prema nezvaničnim Danasovim saznanjima, Vučić od kraja aprila izbegava poglavara SPC. U visokim državnim izvorima spekuliše se da predsednikov generalni sekretar Nikola Selaković dozvoljava sebi čak da odbija patrijarhove telefonske pozive.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari