Pavle Grbović: Levijatan udarna pesnica MUP-a za zastrašivanje građana 1Foto: FoNet/ Zoran Mrdja

Celokupan događaj, napad na mene, trajao je desetak minuta tokom kojih su mi četiri pripadnika paramilitarne organizacije Levijatan sve vreme upućivali brojne uvrede i pretnje da će me polomiti. U jednom trenutku su dvojica od njih ustali i krenuli ka stolu za kojim sam sedeo sa prijateljem, verovatno u nameri da me fizički napadnu, ali kada sam izvadio mobilni telefon kako bih snimio incident tada su od toga odustali – kaže za Danas Pavle Grbović, predsednik Pokreta slobodnih građana, opisujući nasilje koje je doživeo u kafiću Šumatovac, juče u centru Beograda, oko 14 časova.

Grbović je juče na društvenoj mreži Tviter objavio snimak kako jedan od članova Levijatana nervozno prilazi i odlazi od stola za kojim je sedeo, opisavši situaciju sledećim rečima: „Pre nego što sam uključio kamere dobri momci koji vole kuce i mace su mi dobacivali da će me ošišati i polomiti pičku, uz standardni repertoar uvreda …. Šumatovac , centar grada , pred 30-ak ljudi. Hvala državi što mi omogućava da se osećam bezbedno“.

Predsednik PSG je istakao i sledeće: „Sve što treba da znate o mom današnjem sukobu sa Levijatanom je sledeće: Da se nije desilo u centru grada i da nisam koliko toliko javna ličnost sada bih sigurno bio u bolnici. Pa ako se nekome sviđa takvo društvo, neka podržava ovu vlast“.

Opisujući situaciju u kojoj se juče našao, Pavle Grbović za Danas dodaje da dok su on i njegov prijatelj čekali da dobiju račun kako bi, kako kaže, „mogli da napustimo mesto i oslobodimo i sebe i druge goste neprijatnosti, sva četvorica su ustala i okružila naš sto nakon čega su nastavili sa uvredama“.

– Slučaj sam prijavio policiji ali ne očekujem da će doći do epiloga jer je opšte poznato da je Levijatan udarna pesnica MUP-a u cilju zastrašivanja građana. Ovo je jasna poruka države upućena svim građanima da će biti bezbedni samo ukoliko budu bespogovorno podržavali aktuelnu vlast, dok će oni koji se toj vlasti protive biti laka meta za sve ekstremiste koji se nalaze pod kontrolom i zaštitom države. Uprkos tome mi od svoje politike i od zahteva da se takvim organizacijama zabrani rad nećemo odustati – zaključuje Pavle Grbović.

Pokret slobodnih građana predao je krajem juna Republičkom javnom tužilaštvu inicijativu za zabranu, kako navode, „militantnog pokreta Levijatan“. Podršku su im pružili i drugi pokreti i stranke među kojima su Nova i Demokratska stranka.

Pavle Grbović je tada rekao da su se okupili da Zagorki Dolovac još jednom daju šansu „da radi svoj posao“.

– Pošto nije imala stida kada se prijavila za drugi mandat, mi joj dajemo šansu da u tom mandatu učini nešto čega se na kraju neće stideti, što je u njenoj nadlženosti. U njenoj nadležnosti jeste da pokrene postupak pred Ustavnim sudom za zabranu rada udruženja ili političkih organizacija… Mi ćemo predati inicijativu za zabranu udruženja „Levijatan“. Verujem da svi znate o kakvom se udruženju radi, da je reč o lažnim zaštitnicima životinja, da je reč o lažnim patriotama, da je reč o jednom paramilitarnoj formaciji koja je u direktnoj vezi sa MUP i srpskim službama bezbednosti. Poslednji u nizu slučajeva desio se u Kragujevcu, gde su pripadnici MUP-a stajali ispred jednog od azila za pse i sprečavali ljude da uđu na svoje radno mesto, dok je ekipa Levijatana unutra radila šta je radila. Tog trenutka je država prestala da postoji. Onog trenutka kada paramilitarna organizacija preuzme nadleženosti MUP-a, država prestaje da postoji, jer gubi jedno od svojih osnovnih svojstava, a to je monopol fizičke sile – naveo je Grbović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari