Petković i ruski ambasador o dijalogu Beograda i Prištine 1Ruski ambasador i direktor Kancelarije za KiM Foto: Kancelarija za KiM

Novi direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković, u razgovoru sa ruskim ambasadorom Aleksandrom Bocan-Harčenkom, istakao je danas da je Beograd dosledno opredeljen za rešavanje nesuglasica i otvorenih pitanja razgovorom, ali i da je protiv svakog prejudiciranja ishoda dijaloga i nametanja rešenja.

Petković je ambasadora Rusije upoznao sa tokom dijaloga sa Prištinom, koji se odvija uz posredovanje Evropske unije.

„U ovom trenutku je za Beograd najvažnije pitanje formiranja Zajednice srpskih opština, kao ključnog elementa dosadašnjeg toka dijaloga, i od Prištine i Brisela biće jasno zahtevano da se ta obavaza ispuni u skladu sa dokumentima koje su učesnici dijaloga potpisali još pre sedam i po godina, objasnio je Petković, a prenosi pres služba Kancelarije za KiM.

Beograd je, prema Petkovićevim rečima, čvrsto rešen da u dijalogu brani i odbrani srpske državne i nacionalne interese, i u tom smislu je podrška i pomoć Rusije veoma dragocena.

Petković je izrazio očekivanje da će Srbija i Rusija, kada je reč o Kosovu i Metohiji, u Ujedinjenim nacijama i u svim drugim važnim međunarodnim forumima nastaviti da sarađuju u borbi za poštovanje međunarodnog prava.

Petković je istakao i da je razvoj regiona i uspostavljanje slobodnog protoka ljudi, robe, kapitala i usluga i svih vidova ekonomske saradnje ključni deo procesa političke stabilizacije i trajnog rešavanja višedecenijskih i viševekovnih problema na zapadnom Balkanu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari