Petković: Od početka godine 55 incidenata u kojima su mete Srbi sa Kosova i Metohije 1Foto: FoNet/ Božana Pavlica

Direktor vladine Kancelarije za Kosovo i Metohiju, Petar Petković upozorio je da je od početka godine zabeleženo 55 incidenata u kojima su mete bili Srbi sa Kosova a da je danas na kući raseljenog Srbina u opština Orahovac ispisan grafit sa porukom „Velika Albanija“ na engleskom jeziku.

Petković je povodom poslednjeg incidenta ocenio da je u pitanju „opasan vid zastrašivanja“ kojim se Srbima koji žive južno od Ibra „šalje nedvosmislena poruka da na svojim vekovnim ognjištima nisu dobrodošli“.

„Politika zastrašivanja, pretnji, ucena, fizičkih napada, svakodnevno je prisutna u srpskim sredinama na Kosovu i Metohiji, a samo od početka godine zabeleženo je 55 različitih incidenata u kojima su mete bili Srbi, njihova imovina, crkve, pa čak i deca. To je realnost sa kojom mora da bude upoznata i međunarodna javnost“, naveo je Petković a prenela Kancelarija za Kosovo i Metohiju.

Najavio je da će o tim incidentima obavestiti posrednika EU u dijalogu Beograda i Prištine Miroslava Lajčaka, kao i specijalnog izaslanika SAD Metjua Palmera, sa kojima će sutra razgovarati u Beogradu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari