Plata poslanika Skupštine Kosova 2.000 evra za potpis 1Skupština Kosova ilustracija Foto: EPA/VALDRIN XHEMAJ

Mesečni prihodi poslanika Skupštine Kosova prelaze iznos od 2.000 evra, a neretko se dešava da se oni samo potpišu na listu prisutnih i ne učestvuju u radu plenarne sednice, čime često blokiraju glasanje zbog nedostatka kvoruma, piše Zeri.

Predstavnici civilnog društva na Kosovu kažu da poslanike za ovakve postupke treba sankcionisati. U Skupštini kažu da je dužina vremena koje će poslanici provesti u skupštinskoj sali stvar njihove volje.

Često se dešava da poslanici napuste salu i da se zbog toga usvajanje zakona i skupštinske rasprave odlažu za narednu sednicu.

Rad ne napuštaju samo poslanici opozicije, već i oni iz partija na vlasti.

Artan Murati iz Kosovskog demokratskog instituta smatra da poslanici koji ne učestvuju u radu Skupštine, već se samo potpišu, treba da budu kažnjeni. On smatra da bi oduzimanje dnevnice, bila jedna od polaznih kazni.

Mi stalno pozivamo na uvođenje sankcija poslanicima. Međutim, u poslaničkim grupama nema razumevanja za ove predloge, zbog činjenice da ne žele da kazne sami sebe, kaže Artan Murati.

Rasim Alija iz D4D je ocenio da je Skupština Kosova degradirana i da nije mesto gde se razmatraju i usvajaju zakoni.

Skupština se najviše koristi za ostvarivanje materijalne dobiti kroz visoke plate i dnevnice. „Skupština Kosova je preobražena u mesto koje se koristi za dobit,“ kaže Alija.

Na Kosovu, plate se kreću od 130 do 400 evra, a poslanici Skupštine Kosova imaju platu pet puta veću od prosečne plate u zemlji.

Kosovo se 19 godina nakon rata suočava sa visokim stepenom siromaštva i nezaposlenosti.

Stepen nezaposlenosti dostigao je više od 26 odsto.

Osim mesečne plate od oko 1.500 evra mesečno, 120 poslanika Skupštine Kosova uživa i prava na dodatna novčana sredstva za svaku svoju aktivnost. Oni dobijaju po 240 evra za dve sednice mesečno.

Dobijaju i dodatak od 160 evra za učešće na sastancima skupštinskih odbora.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari