Po završetku Samita princ od Velsa priređuje prijem 1Foto: EPA/ ANDREJ CUKIC

Da Velika Britanija predstojećem samitu pridaje veliku pažnju pokazuje i činjenica da će Čarls, princ od Velsa, prirediti prijem u palati Sv. DŽejms, po završetku skupa.

Očekuje se da će prijemu, na strani „domaćina“, pored princa Čarlsa sa suprugom Kamilom, vojvotkinjom od Kornvola, prisustvovati britanska premijerka Tereza Mej, a među gostima iz inostranstva su, sem državnih zvanica, brojni predstavnici nevladinog sektora, humanitarnih organizacija, intelektualnih krugova… Među pozvanima je i novinarka Danasa Safeta Biševac.

U pozivnici se ističe da je njegovo kraljevsko visočanstvo, princ od Velsa snažno zainteresovan za Balkan, što je pokazao svojim dosadašnjim angažovanjem. Prijem u palati Sv. DŽejms, nastavak je dosadašnjeg angažovanja princa Čarlsa u podršci pomirenju, regionalnom pristupu u rešavanju postkonfliktnih problema, uključujući pitanje nestalih. Marta 2017. princ Čarls bio je domaćin skupa u svojoj zvaničnoj rezidenciji u Londonu o problemu nestalih u ratovima na prostoru bivše Jugoslavije, kome su prisustvovale porodice nestalih iz Srbije, sa Kosova, BiH, Hrvatske.

Princ Čarls je sa suprugom Kamilom, 2016. godine, u okviru „balkanske turneje“ posetio Srbiju, Crnu Goru, Hrvatsku, Kosovo. Bila je to prva zvanična poseta princa od Velsa Srbiji i prošla je odlično. Čak i deo srpskih medija, koji baš i nisu naklonjeni Velikoj Britaniji, poseti su posvetili veliku pažnju, neki je prateći „iz minuta u minut“. Predstavnici britanske kraljevske porodice sastali su se sa tada najvišim državnim zvaničnicima, predsednikom Tomislavom Nikolićem, premijerom Aleksandrom Vučićem, predsednicom Skupštine Majom Gojković, princom Aleksandrom Karađorđevićem i njegovom suprugom Katarinom, predstavnicima verskih zajednica, humanitarnim radnicima, umetnicima…

Princ je sa suprugom posetio Beograd i Novi Sad. Čini se da su uživali posebno u šetnji Kalemegdanom, Knez Mihailovom, predstavljanju tradicionalnih jela i narodne radinosti, susretima sa okupljenim građanima, a princ Čarls poseti manastiru Kovilj…. Mada je uobičajeno shvatanje da su članovi britanske kraljevske porodice „uštogljeni“, da „običan svet“ ne može ni da im priđe, nisu se libili druženja s građanima, koji su ih dočekivali i pozdravljali gde god su se pojavili. U Novom Sadu su se tako, nakon posete katoličkoj katedrali, rukovali i pričali sa Novosađanima, što su zabeležile i kamere. Princ Čarls je okupljenim Novosađanima govorio da imaju lep grad, a vojvotkinja od Kornvola je, primetivši momka sa rukama punim raznih kesa, koji se vraćao iz kupovine, doviknula, uz osmeh: „Danas je baš divan dan za šoping!“.

Na kraju posete, održan je prijem u Narodnoj skupštini, na kome je princ Čarls obraćanje počeo na srpskom jeziku, što su prisutni pozdravili aplauzom. U govoru je takođe potencirao značaj pomirenja, ali i citirao Ivu Andrića. „Zapadnom Balkanu je potreban trajan mir i stabilnost, ali će za to biti potrebna hrabrost. Uveravam vas da je Britanija sa vama dok gradite zajedničku budućnost“, poručio je princ od Velsa, zaključujući da se nigde kao na Balkanu ne oseća težina istorije, da zemlje regiona ne treba da je ignorišu, ali da ne smeju da postanu njeni zarobljenici.

Bez cigara i mobilnih

Kao što protokol nalaže, zvanice su, uz pozivnice za prijem, dobile uputstvo sa pravilima oblačenja i boravka u palati Sv. DŽejms. U palati su zabranjeni pušenje, fotografisanje, snimanje, a gosti su zamoljeni da mobilne telefone i slične aparate ostave u garderobi.

Poseta SFRJ

Poseta pre dve godine bila je prva zvanična Srbiji, ali je princ Čarls 1978. posetio tadašnju SFRJ. Sleteo je u Dubrovnik, posetio Trogir, Beograd, planinu Makljen u BiH i sa Titom se sreo u vili „Galeb“. Agencija AP tada je izveštavala da je to prva poseta princa od Velsa jednoj zemlji „iza gvozdene zavese“ i da je susret „mladog princa i vremešnog jugoslovenskog predsednika Tita bio veoma uspešan“. U društvu princa od Velsa bio je i Ficroj Meklin, čuveni general zadužen za vezu britanske vojske i partizana u Drugom svetskom ratu. Princ je, sa Meklinom posetio i planinu Makljen, poznatu po „Bici za ranjenike“, jednoj od ključnih borbi Titovih partizana sa nacistima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari