Pobeda Trampa stavlja Srbiju "pod mišku" SAD 1Foto: EPA-EFE/Doug Mills / POOL

Balkan je oduvek percipirao SAD kao najrelevantniji faktor koji donosi rešenja, kad treba, i upotrebom sile.

Činjenica je da bez SAD rat na Balkanu ne bi bio zaustavljen, mada se sa tim dosta kasnilo, ocenjuje za Danas Sonja Biserko, predsednica Helsinškog odbora za ljudska prava, u odgovoru na pitanje koliko američki izbori u aktuelnom kontekstu imaju uticaja na države u ovdašnjem regionu.

Međutim, dodaje Biserko, Dejtonski sporazum je, recimo, obezbedio primirje ali bez garancija o funkcionalnosti Bosne I Hercegovine. U njega je ugrađena, kako kaže naša sagovornica, sistemska greška koja je nagradila Republiku Srpsku kao trofej genocida.

– Američka politika se menja, ne samo da se više okreće Pacifiku, već se aktuelna administracija okrenula i protiv EU. Izrazito desničarski orijentirana, podržava sve konzervativne vlade i desničarske pokrete u Evropi, odnosno euroskeptike. Tramp je podržao BREXIT, obećavajući Velikoj Britaniji trgovinske sporazume kojih sada nema ni na vidiku. Američka spoljna politika se počela menjati još od predsednika Buša, preko Obame, da bi sada dobila radikalni zaokret koji ne samo da šteti ugledu Amerike nego i njenim interesima. Ukoliko Bajden pobedi, sigurno će biti drugačiji odnos i prema EU i prema Balkanu. Bajden je vrlo dobro upoznat sa prilikama na Balkanu, posebno Bosni, Kosovu, ali i u Crnoj Gori. Nije ni čudno da vlast u Srbiji zato podržava Trampa – kaže za Danas Sonja Biserko.

Balkan je ipak deo Evrope, ističe ona naglašavajući da i EU treba da bude nadležna za njegovu integraciju u evropsku familiju. Međutim, smatra sagovornica Danasa, posustala je u pogledu svoje strategije proširenja zbog svojevrsne tranzicije unutar EU. Kako dodaje, sve do Trampa postojala je veoma tesna saradnja EU i SAD pre svega na evroatlantskim integracijama Balkana. Bajden će, zaključuje Biserko, sigurno nastaviti sa politikom podržavanja integrisanja Balkana u EU.

Pobeda Trampa stavlja Srbiju "pod mišku" SAD 2

– Eventualnom pobedom Donald Tramp će nastaviti još većim intenzitetom da sprovodi politiku Amerike kako bi uticaj Amerike na Balkanu bio još jači i da Srbiju polako ali sigurno stavi „pod mišku“ američkog uticaja a umanji uticaj Rusije i Kine na tlu Srbije – kaže za Danas Fatmir Šeholi, politički analitičar iz Prištine.

S druge strane, napominje on, eventualna pobeda Džoa Bajdena značila bi nastavak politike bivšeg predsednika Amerike Barak Obame, što znači „povuci ali ne potegni“ za Balkan, sa ciljem da odnosi Amerike sa Balkanom budu onakvi koliko dozvoljava volja naroda država Balkana da se približava američkim apetitima na Balkanu.

– Sve u svemu, ishod situacije na Balkanu od američkih izbora je veoma zanimljiv i sa velikim očekivanjem da se situacija poboljšava u ekonomskom smislu. Ali je definitivno da Amerika želi promene u liderstvu balkanskih zemalja kako bi ovu elitu političara koja godinama vlada Balkanom menja sa novim konceptom. Počelo je sa Makedonijom, nastavilo se sa Crnom Gorom, na Kosovu već imamo nagoveštaje promena i smatram da će se tako nastaviti u Srbiji, Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj – zaključuje Šeholi za Danas.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari