U Skupštini Kosova nije prošao predlog Vlade o hitnom razmatranju izmene zakona o izborima 1Skupština Kosova Foto: EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ (arhiva)

Poslanici Skupštine Kosova nisu večeras podržali predlog Vlade da se po ubrzanom postupku, van redovne procedure, razmotri Zakon o izmenama i dopunama Zakona o opštim izborima.

Za stavljanje na dnevni red zakona po ubrzanoj proceduri potrebne su dve trećine glasova prisutnih poslanika, u ovom slučaju 69 glasova, ali je za predlog Vlade glasalo samo 65, dok je 39 poslanika bilo protiv.

Skupština je tako odlučila da se Zakon o opštim izborima razmatra u redovnoj proceduri.

Na početku sednice predsednik Zakonodavnog odbora, Adnan Rustemaj, predložio je da se na sednici o zakonu odluči po ubrzanoj proceduri i taj predlog je podržala šefica poslaničke grupe vladajućeg Pokreta Samoopredeljenje, Mimoza Kusari Ljilja.

Šef poslaničke grupe Demokratske partije Kosova, Abdeljard Tahiri, izjasnio se protiv takvog postupka.

„Ovo što radi Pokret Samoopredeljenjeje sramotan čin. Prva inicijativa (novog premijera Aljbina) Kurtija nije povezana s pandemijom ili ekonomijom, već s izborima. Vidi se da je vodio računa da ukine zabranu koja ga je sprečila da se kandiduje na izborima“, izjavio je Tahiri.

Lider DSK, Ljumir Abdidžiku je rekao da je duboko iznenađen inicijativom vladajuće stranke.

„Da budemo jasni: Kosovo treba da promeni izborni zakon, dijaspori treba omogućiti da glasa u ambasadama, DSK je uvek to podržavao. Ali, izborna reforma ne može da se uradi preko noći“, kazao je on.

Abdidžiku je ocenio da je cilj ove akcije bila kalkulacija da se izazove nestabilnost i da Kurti razmišlja samo o izborima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari