Završena šetnja "Jedan od pet miliona", otvorena Slobodna zona u Pionirskom parku (VIDEO) 1Foto: Vojislav Stojisavljević

Učesnici protesta „Jedan od pet miliona“ završili su večeras protestnu šetnju oko 19.30, nakon čega su formirali takozvanu „Slobodnu zonu“ u Pionirskom parku kod Predsedništva Srbije i najavili da će svako veče čitati „slobodne vesti“.

Na protestu je večras velikim aplauzom upućena simbolična podrška vlasnici novosadskog Kanala 9 Maji Pavlović, koja štrajkuje glađu ispred sedišta REM-a kod zgrade Doma sindikata, nakon čega su prošetali pored Skupštine Srbije, pored zgrade Londona i Ulicom kralja Milana stigli do zgrade Predsedništva Srbije.

Umesto obraćanja Maje Pavlović, što je prvobitno bilo najavljeno, pročitani su njeni zahtevi.

Okupljeni građani se trenutno nalaze kod šatora podignutog u Pionirskom parku, zajedno sa predstavnicima opozicije.

Ispred šatora je ozvučenje a istaknuta je i parola „Počelo je“. Grašani stoje ispred Predsedništva oko koje se nalazi metalna ograda.

Veliki deo parka u blizini šatora je natopljen vodom iz prskalica za polivanje koje neprekidno rade.

Predsednik opozicionog Pokreta za preokret Janko Veselinović izjavio je večeras agenciji Beta da je kod zgrade Predsedništva u Pionirskom parku otvorena „Slobodna zona“ gde je predviđeno da se svakodnevno održava neki program.

Prema njegovim rečima, tu će se održavati dnevnici „Slobodne Srbije“, razne kulturne manifestacije, konferencije za novinare i drugi sadržaji.

„Pozivam građane da nam se priključe u što većem broju“, rekao je Veselinović.

Komentarišući to što su neprekidno uključene prskalice za vodu u Pionirskom parku, on je rekao da u životu nije video da neko pokušava da otera građane sa političkog događaja na taj način.

On je dodao da su ranije korišćeni vodeni topovi, ali da tako nešto nije viđeno.

„Ovo ni Branislav Nušić ne bi mogao da opiše. Toliko je smešno da to može da padne na pamet samo Aleksandru Vučiću i Goranu Vesiću“, rekao je on.

Protest „Jedan od pet miliona“ protiv aktuelne vlasti Srpske napredne stranke počeo je večeras nešto posle 18 časova na Terazijama obraćanjem glumca Branislava Lečića.

Lečić je upitao večeras, predsednika Srbije Aleksandra Vučića da saopšti koje će to posledice trpeti Srbija zbog toga što, kako je rekao, građani nisu želeli da podrže njegov plan o razgraničenju sa Albancima na Kosovu.

„Koji je to tvoj plan za Kosovo Aleksandre Vučiću, kakvo je to razgraničenje? Ovaj narod mora da zna ono što ga se tiče i ono što mu je sudbinski važno. Sa kim si ga ti to podelio? I još kažeš: ‘Posledice će biti strašne’. Da ćemo kroz deset ili 20 godina snositi konsekvence zato što smo odbili tvoj nepostojeći plan. Koje konsekvence Aleksandre Vučiću? Saopšti nam javno, da znamo“, rekao je Lečić građanima na Terazijama.

On je pozvao okupljene građane da pozdrave vlasnicu novosadske K9 televizije Maju Pavlović, koja i dalje štrajkuje glađu ispred sedišta REM-a, jer se ona tako bori ne samo za svoje interese već i za slobodu svih medija u Srbiji.

Lečić je rekao da se svi političari u Srbiji nominalno zalažu za ulazak u Evropsku uniju ali da sve to što pričaju moraju na delu i da dokažu.

On je posebno kritikovao one Srbe koji su organizovali protest ispred pekare Albanca Mona Đuraja u Borči i rekao da nijedan pravi Srbin ne sme da bude nasilan prema drugima.

Govoreći o nastavku protesta, Lečić je rekao da će građani ostati odlučni u borbi za svoja prava i da kičmu koju su sada uspravili više nikada neće saviti.

„Sa nama se mora razgovarati, niko nas ne sme vređati“, rekao je Lečić.

Nakon njegovog govora formirana je kolona na čijem je čelu istaknut transparent „Svi kao jedan – Srbija“.

 

Okupljeni su uz muziku iz serije “Otpisani” krenuli ka Skupštini.  Na trgu Nikole Pašića kamion je zastao kako bi se pružila podrška Maji Pavlović koja štrajkuje glađu i da se iznesu njeni zahtevi.  Zatim je kolona nastavila u pravcu Skupštine

 

 

Na protestu održanom 13. aprila upućen je zahtev za formiranje zajedničke komisije vlasti i opozicije za definisanje fer i poštenih izbornih uslova, izbor novog sastava Regulatornog tela za elektronske medije (REM) i izbor tehničkog i uredjivačkog tima Radio-televizije Srbije i Radio-televizije Vojvodine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari