Živković napustio sastanak na FPN 1Foto: FoNet/Aleksandar Levajković

Predsednik Nove stranke Zoran Živković napustio je današnji razgovor vlasti i opozicije o izborima na Fakultetu političkih nauka, jer, kako je izjavio novinarima, nema nikakvih pomaka.

Živković je rekao da se slaže sa vladajućom koalicijom da je birački spisak najmanji problem i dodao da je za njega najveći problem pristup medijima i finansiranje izborne kampanje.

Živković je pozvao predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijeku Anu Brnabić da upute poziv OEBS-u koji bi kontrolisao izborni proces i uslove, od 10. septembra do dana izbora u Srbiji.

Onda će, kako je dodao, Nova stranka pozvati opoziciju da izađe na izbore.

Na Fakultetu političkih nauka (FPN) u Beogradu danas oko 15 časova počeo je četvrti okrugli sto vlasti i opozicije u okviru dijaloga o izborima, a tema će i ovog puta biti mediji i finansiranje izborne kampanje.

Na okrugli sto nisu došli predstavnici Saveza za Srbiju jer kako su ranije saopštili taj format sastanka ne daje konkretne rezultate, kao i da predstavnici vlasti nisu pokazali ni najmanju spremnost da bilo šta od zahteva ispune.

Na sastanak su došli iz Pokreta slobodnih građana Petar Miletić, iz Nove stranke Zoran Živković, iz Liberalno demokrtske partije Čedomir Jovanović, iz Stranke moderne Srbije Vladimir Đurić.

Vladajuću Srpsku naprednu stranku na okruglom stolu predstavljaju Aleksandar Martinović, Vladimir Đukanović, Veroljub Arsić, Socijlističku partiju Srbiju Đorđe Milićević, a Jedinstvenu Srbiju Života Sterčević.

Sa Fakulteta političkih nauka su saopštili da je cilj okruglog stola „da se sačini pregled rešenja u ove dve oblasti oko kojih je postignuta saglasnost svih učesnika u dijalogu i koja bi mogla da se primene kao trajna ili prelazna rešenja u periodu do održavanja narednih parlamentarnih i lokalnih izbora“.

Antonijević: Očekujem konkretne korake vlasti

Direktor Fonda za otvoreno drustvo Milan Antonijević rekao je da su na današnjem okruglom stolu vlasti i opozicije o izborima dobijena obećanja da će biti izmena zakona o finansiranju izborne kampanje kao i da tema mediji danas nije dobila mnogo prostora.

„Očekujemo da u narednom periodu imamo konkretne korake koje će vlast učiniti“, rekao je Antonijević novinarima posle sastanka.

On je dodao da je pokazatelj pomaka to da je danas oko većine tačaka bilo saglasnosti i vlasti i opozicije koja se pojavila.

Antonijević je rekao da ostaje da se vidi i koji se zakoni mogu promeniti do izbora. On je najavio da će naredni sastanak biti održan u ponedeljak od 9.00 i da će tema biti birački spiskovi i izborna administracija.

Poslanik Stranke moderne Srbije (SMS) Vladimir Djurić izjavio je da je žalosno da se u 21. veku govori o izbornom sistemu i dodao da je OEBS za izbore 2017. i 2018. godine dao niz objektivnih preporuka koje bi trebalo implementirati i istakao da ta stranka neće da se pridruži bojkotu parlamenta ni predstojećih izbora jer smatra da to ne rešava probleme.

On je istakao da će se u narednom periodu videti koliko preporuka je aktuelna vlast spremna da prihvati, kao i da se eventualni dogovor mora „ozakoniti“.

Potpredsednik Gradjanskog demokratskog foruma Rade Veljanovski kazao je da se boji da će rezultat okruglih stolova biti prihvatanje nekih manje važnih stvari i manjih ustupaka.

On je kazao je je još uvek najveći problem funkcionerska kampanja, odnosno da ne postoji shvatanje da onda kada funkcioneri preteruju sa svojim aktivnostima u periodu izborne kampanje to predstavlja kršenje medjunarodnih standarda i zakona Srbije.

Predsednik Izvršnog odbora Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) Saša Šućurović rekao je da su i vlast i opozicija odgovorni za veoma loše izborne uslove i zakone.

On je rekao i da na bojkot izbora pozivaju upravo oni koji su same izborne zakone donosili, a da te zakone Srpska napredna stranka surovije sprovodi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari